Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kutsuplussan lakkautus tuo ensi vuonna vain 100 000 euron säästöt

Kaupunki
 
Juhani Niiranen
Kutsuplus-busseilla tehtiin tammi–lokakuussa 81000 matkaa eli 30000 enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.
Kutsuplus-busseilla tehtiin tammi–lokakuussa 81000 matkaa eli 30000 enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin. Kuva: Juhani Niiranen
Fakta

Netissä toimiva minibussi

 HSL:n Kutsuplus-palvelussa matkustajat voivat älypuhelimella tai nettisivun kautta tilata haluamansa matkan miltä tahansa palvelualueen pysäkiltä toiselle ilman vaihtoja. Samaan pikkubussikyytiin yhdistellään useita eri matkoja.

 Kutsuplussan matkat ovat olleet voimakkaasti julkisin varoin tuettuja. Tänä vuonna julkinen tuki on ollut yhtä matkaa kohti noin 20–25 euroa. Matkustajalle yksi matka on maksanut keskimäärin noin 5 euroa.

 Kyseessä on kokeilu, joka päättyy vuoden lopussa.

Kutsuplus-bussikokeilun lakkauttaminen tuo pääkaupunkiseudun asukkaille vain vähäiset säästöt.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päätti tiistai-iltana lakkauttaa muun muassa älypuhelimella tilattavan pikkubussipalvelun tämän vuoden jälkeen. Syynä oli se, että HSL:n omistajakunnat pitävät palvelua liian kalliina.

Kutsuplus-kokeilu on maksanut HSL:lle vuosien 2011–2015 välisenä aikana yhteensä runsaat 9,3 miljoonaa euroa. Lipputulojen vähentämisen jälkeen kustannuksiksi on jäänyt hieman yli 8,3 miljoonaa euroa. Vuotta kohti palvelu on maksanut HSL:lle noin 1,7 miljoonaa.

Helsingin seudun veronmaksajille syntyvä säästö jää ensi vuonna pahimmillaan vain 100 000 euroon, sillä palvelun lakkauttaminen maksaa HSL:lle 1,6 miljoonaa euroa.

”Tuo 1,6 miljoonaa on bruttomeno, emme tiedä vielä, mikä toiminnan alasajon nettokustannus on”, sanoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Kutsuplussan lakkautuksesta aiheutuu HSL:lle kuluja etenkin siksi, että suurimmalla osalla palvelua ajavista autoista on sopimus ensi vuoden loppupuolelle saakka.

Kutsuplussan käytössä on tähän asti ollut 15 autoa. Niistä seitsemän auton sopimukset päättyvät syyskuussa, viiden sopimukset vuoden lopussa.

”Eivät autot jää minnekään seisomaan, vaan niitä pyritään käyttämään Luoman, Mankin ja Kalasataman liikenteessä. Jos emme käyttäisi näitä autoja, niin joutuisimme hankkimaan ostopalveluna autoja näiden seutujen tarpeisiin”, Rautava sanoo.

HSL yrittää paraikaa löytää yrityksen pyörittämään Kutsuplussan toimintaa. Uuden yrittäjän on tarkoitus polkaista toiminta käyntiin jälleen vuoden 2017 alussa. Palvelun kysyntä on kasvanut, sillä Kutsuplus-busseilla tehtiin tammi–lokakuussa 81 000 matkaa eli 30 000 enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

HSL on lakkauttamassa vuodeksi nopeasti suosiotaan kasvattavan minibussipalvelun kohtuullisen pienen säästön takia. Eikö olisi ollut järkevämpää jatkaa toimintaa 2016 vuoden loppuun saakka?

”Omistajat ovat päättäneet, ettei tätä enää subventoida pidempään. Toki on tylsää, että liikenteeseen tulee tällainen tauko”, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr).

”En usko, että asiakkaat katoavat vuodessa mihinkään, jos palvelulle on tarvetta.”

Helsinki on HSL:n suurin omistaja ja myös ylivoimaisesti suurin Kutsuplussan maksaja.

Kutsuplussan jatkokaan ei ole vielä selvä. HSL on värvännyt Helsingin liikennelaitoksen (HKL) entisen toimitusjohtajan Matti Lahdenrannan selvittämään, mitkä toimijat voisivat palvelua jatkaa. Uuden toimijan pitäisi olla selvillä ensi kevääseen mennessä.

”Tavoitteena on täysin markkinaehtoisesti toimivan yrittäjän löytyminen. Se ei ole ihan helppo juttu”, Lahdenranta sanoo.

”Esimerkiksi tilataksit voisivat olla sopivia tällaisen kutsuliikenteen harjoittamiseen.”

Markkinaehtoisuus tarkoittaa, etteivät kunnat enää tukisi Kutsuplussan toimintaa vaan palvelu keräisi rahansa suoraan esimerkiksi matkalippuina.

HS kertoi syyskuussa, että Helsingin taksiautoilijat -yhdistys haluaisi jatkaa Kutsuplussan toimintaa.

Espoolaisen Ajelon kehittämä Kutsuplus on maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen sovellus.

Palvelun ideana on, että käyttäjät voivat voivat tilata haluamansa matkan miltä tahansa pysäkiltä toiselle ilman vaihtoja. Ajelo myytiin noin vuosi sitten yhdysvaltalaiselle Split Technologylle.

Siirtyykö julkisin varoin tuotettu sovellus ilmaiseksi eteenpäin?

”Tuskin tätä tullaan ilmaiseksi antamaan, mutta kaikki tällaiset kysymykset ovat vielä auki. Toivoisin, että tuleva yksityinen toimija voisi olla HSL:n strateginen kumppani”, HSL:n hallitusta johtava Rautava vastaa.

Hän uskoo, että palvelusta saadaan vielä olennainen osa Helsingin seudun joukkoliikennejärjestelmää.

Oikaisu: Toisin kuin jutussa alun perin sanottiin Nobinan ja Transdevin kanssa ei ole käyty keskusteluja Kutsuplussan jatkamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat