Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki antaa pois puolet Lasipalatsista – Konstsamfundet valtaa alaa keskustasta

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Lasipalatsin rakennustöiden on määrä alkaa 1. tammikuuta 2016.
Lasipalatsin rakennustöiden on määrä alkaa 1. tammikuuta 2016. Kuva: Rio Gandara / HS

”Ei ne sitä ilmaiseksi saa. Ne maksaa koko Lasipalatsin remontin. Ja jos siihen ei kulu viittä miljoonaa euroa, ne maksaa sen lopun Helsingille rahana”, Helsingin kiinteistöviraston päällikkö Jaakko Stauffer sanoo.

Stauffer vastaa väitteisiin Lasipalatsin kauppaamisesta ”ilmaiseksi” ulkopuoliselle. Lasipalatsina ja Lasipalatsin aukiona tunnettu alue Helsingin ytimessä saa perjantaina lainvoimaisen asemakaavan. Näin ollen aukion alle suunnitellun Amos Andersonin taidemuseon rakentaminen ja Lasipalatsin peruskorjaus voidaan aloittaa.

Rakennustöiden on määrä alkaa 1. tammikuuta 2016. Liiketilat valmistuisivat talvella 2017 ja museotilat talvella 2018. Tontille peruskorjataan ja rakennetaan liiketilaa noin 3 000 neliötä, toimistotilaa vajaa 400 neliötä ja museotiloja noin 7 600 neliötä.

Samalla Lasipalatsin omistusjärjestelyt muuttuvat. Tähän asti Lasipalatsin on kokonaan omistanut Helsingin kaupunki. Talossa on toiminut ja sitä on kehittänyt kaupungin omistama Lasipalatsin Mediakeskus Oy.

Nyt Lasipalatsin ja Amos Andersonin museon muodostaman kokonaisuuden omistajaksi tulee perustettava keskinäinen kiinteistöyhtiö Lasipalatsi, Fastighets Ab Glaspalatset i Helsingfors. Sen osakkeista 75 prosenttia omistaa suomenruotsalainen Konstsamfundet-yhdistys ja 25 prosenttia Helsingin kaupunki.

Lasipalatsista Helsinki jää omistamaan puolikkaan, ja Konstsamfundet saa toisen puolikkaan. Vastineeksi Konstsamfundet maksaa kaupungin omistaman puolikkaan remonttia viiteen miljoonaan euroon saakka.

Konstsamfundet saa täten kaupungilta merkittävän kiinteistöomistuksen Helsingin ytimestä ilman, että raha liikkuu. Yhdistys omistaa ennestään valtaosan viereisestä Forumin korttelista.

Kaupungin hallintaan jäävien tilojen suunnittelunohjauksesta vastannut Päivi Etelämäki kiinteistövirastosta pitää järjestelyä kaikkien voittona.

”Pidän tätä hirveän onnellisena ratkaisuna. Alueelle tulee sivistynyt omistajataho, joka ymmärtää vanhan Lasipalatsin arvon, rakentaa uutta ja maksaa vanhan remontoinnin.”

Aikanaan väliaikaiseksi rakennettu Lasipalatsi on myöhemmin remontoitunakin edelleen peruskorjauksen tarpeessa. Lasipalatsin vanhat rakenteet eivät ole kovinkaan energiatehokkaita, Etelämäki muistuttaa.

”Remontissa lämmöneristävyyttä parannetaan niin paljon kuin se suojellussa rakennuksessa järkevästi on mahdollista”, Etelämäki kertoo.

Helsingin omistamia kiinteistöjä hallinnoivalla ja ulos vuokraavalla Tilakeskuksella on tolkuttomiksi luonnehditut korjausvelat. Korjausveloilla tarkoitetaan summaa, joka kaupungin pitäisi laittaa omistamiensa vanhojen kiinteistöjen peruskorjauksiin, jotta ne saavuttaisivat tavoitellun 75 prosentin arvon vastaavan uudisrakennuksen arvoon nähden. Nyt taso on noin 50 prosenttia.

”Jos Helsinki haluaisi peruskorjata kaikki omistuksessaan olevat vanhat rakennukset vastaamaan uudisrakennuksen arvoa, se maksaisi kaupungille miljardi euroa”, virastopäällikkö Jaakko Stauffer toteaa.

Helsinki on pyrkinyt eroon omistamastaan vanhasta rakennuskannasta. Tänä vuonna Helsinki myi esimerkiksi pois arvorakennuksistaan muun muassa miljoonaremonttia vaativan Mariankatu 3:n runsaalla sadallatuhannella eurolla. Samoin se on myymässä Hietalahden kauppahallia, koska kiinteistön ylläpitokustannukset ovat omistajan mielestä liian suuret.

”Jos kaupungilla ei ole omistamalleen rakennukselle käyttöä, se on myytävä pois. Näin on muun muassa Lapinlahden sairaalan laita. Ei Helsingillä ole varaa laittaa 60 miljoonaa euroa rakennuksen peruskorjaukseen, ja vuokrata sitä sen jälkeen ulos”, Stauffer tylyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat