Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisikonstaapeli tapettiin Kaivopuistossa vuonna 1931 – sukulaiset kuulivat surmapaikasta marraskuussa 2015

HS kertoi marraskuun alussa kieltolain aikana surmatusta poliisikonstaapeli Eino Heinosesta. Satu Vuosio sai vihdoin tietää enonsa kuolinpaikan.

Kaupunki
 
Sukulaiset vierailivat viimein Eino Heinosen surmapaikalla
Sukulaiset vierailivat viimein Eino Heinosen surmapaikalla
HS kertoi marraskuun alussa kieltolain aikana Kaivopuistossa surmatusta poliisikonstaapeli Eino Heinosesta. Heinosen sisarten tyttäret lukivat tapauksen yksityiskohdista lehdestä ja ottivat yhteyttä Helsingin Sanomiin. Satu Vuosio ja Rauni Hyvärinen halusivat nähdä enonsa kuolinpaikan. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl

Eno siinä makasi. Kun espoolainen Satu Vuosio avasi sunnuntaiaamuna 8. marraskuuta Helsingin Sanomien kaupunkisivut, tulvahti hänen silmilleen pala surullista sukuhistoriaa.

HS:n kirjoituksessa kerrottiin kieltolain aikaisista väkivaltaisuuksista. Aukeamalle oli taitettu kuva vuonna 1931 kuoliaaksi puukotetusta poliisikonstaapeli Eino Heinosesta. Satu Vuosion enosta.

”Enon kuolema muutti äidin elämän”, Vuosio sanoo.

Taivas tihuttaa vettä. Vuosio, 69, ja Eino Heinosen toisen sisaren tytär Rauni Hyvärinen, 85, ovat saapuneet Kaivopuistossa sijaitsevalle Kalliolinnantielle. Juuri tässä kohtaa, Kalliolinnantie 7:n pihassa, Eino Heinonen ajautui 84 vuotta sitten kahakkaan kirvesmies Sulo Roukalan kanssa.

22-vuotias Heinonen yritti pidättää pirtusta humaltunutta Roukalaa. Roukala kaivoi esiin puukon.

Nykyään Kalliolinnantie 7:ssä sijaitseva hulppea puutalo on tyhjillään, mutta maisema on edelleen pitkälti sama kuin vuonna 1931. Heinosen kuoleman ikuistaneessa valokuvassa näkyy sama kivimuuri kuin tänäkin päivänä. Ja olisiko tuo rauta-aitakin alkuperäistä tekoa?

Rauni Hyvärinen katsoo aitaa surumielisin silmin. Kun Eino Heinonen kuoli, hän oli juuri syntynyt.

”Eino oli siinä kuvassa aivan samanlaisessa asennossa kuin se rannalla kuollut syyrialainen pikkupoika”, Hyvärinen miettii.

Syyskuussa maailman medioissa levinnyt kuva rannalle huuhtoutuneesta pakolaislapsesta on jäänyt hänen mieleensä symbolina tämän ajan tilasta.

”Eivät ole nämä ajat sen paremmat kuin Einonkaan ajat.”

Mutta mikä Eino Heinosen tarina oikeastaan oli? Kansallisarkistosta löytyvistä esitutkintamateriaaleista ja oikeuden pöytäkirjoista käy ilmi, että hän oli syntynyt Padasjoella vuonna 1908. Mutta miksi Heinonen oli saapunut Helsinkiin?

”Töiden perässä ilmeisesti”, Satu Vuosio sanoo.

Se ainakin tiedetään, että elämä oli koetellut Heinosten sukua kovalla kouralla jo ennen Einon kuolemaa.

Kruununtorppari Fredrik Heinonen ja maatalon emäntä Amandalla Heinonen olivat suurperheen vanhempia. Vuosien 1895 ja 1913 välillä heille oli syntynyt kaikkiaan yhdeksän lasta. Mutta sitten tuli vuosi 1918, ja espanjantauti alkoi riehua ympäri maailmaa.

Puolentoista vuoden aikana se tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Heidän joukossaan olivat myös Reetrikki ja Amanta Heinonen.

Vanhempien kuoleman jälkeen Heinosten alaikäiset lapset joutuivat sen ajan ”lastensuojelun” piiriin: heistä tuli huutolaisia. Se tarkoittaa, että lapset erotettiin toisistaan ja sijoitettiin lähiseudun taloista niihin, jotka heidät suostuivat ottamaan.

”Äiti ja Einokin joutuivat eri taloon. Mutta heidän siteensä ei katkennut”, Satu Vuosio sanoo.

Vuosion äiti Saima Heinonen kertoi myöhemmin tyttärelleen, että isoveli Eino oli kantanut huolta pienestä sisarestaan myös aikuistumisensa jälkeen. Kun Saima oli sitten alkanut lähestyä täysi-ikäisyyttä, sisarukset olivat sopineet, että Saima muuttaisi Padasjoelta Einon luokse Helsinkiin.

Mutta sitten Eino tapettiin.

”Se teki äidin tulevaisuudesta aivan toisenlaisen”, Vuosio kertoo.

Helsinkiin muuttaminen olisi mahdollistanut Saima Heinoselle luokkahypyn: hän oli haaveillut opiskelusta pääkaupungissa, helpommasta elämästä. Isoveljen kuoltua tie Helsinkiin kuitenkin katkesi. Saima päätyi Hämeenlinnaan karjakkokouluun. Hän vietti loppuelämänsä maaseudulla.

”On outoa, miten moneen asiaan Einon kuolema vaikutti. Minuakaan ei olisi, jos äiti olisi muuttanut Helsinkiin. Silloin hän ei olisi ikinä tavannut isää”, Vuosio miettii.

Sade tihenee. Aletaan tehdä lähtöä.

Satu Vuosio kertoo, että hänen vuonna 2009 kuollut äitinsä puhui veljensä kuolemasta vielä viimeisinä elinvuosinaankin.

”Äiti oli aika kova. Luulen, että veljen kuolema oli kovettanut häntä. Vanhempien kuoleman lisäksi”, Vuosio sanoo.

Sitten hän katsoo vielä kerran paikkaa, josta Eino Heinonen löydettiin makaamasta heinäkuun toisen päivän yönä vuonna 1931. Puukko oli puhkaissut hänen sydämensä kaksi kertaa.

”Kyllä se vieläkin järkyttää. Mutta oli silti tärkeää käydä täällä”, Vuosio sanoo.

Katso miten Sulo Roukala tappoi konstaapeli Eino Heinosen heinäkuussa 1931
Katso miten Sulo Roukala tappoi konstaapeli Eino Heinosen heinäkuussa 1931
Kieltolain aikaan Helsingissä tilastoitiin väkilukuun suhteutettuna enemmän henkirikoksia kuin koskaan ennen tai koskaan jälkeen. Suurimpana syynä väkivalta-aallolle pidetään sitä, että miedompien alkoholituotteiden sijaan helsinkiläiset alkoivat juoda spriitä eli pirtua. Spriitä oli juonut myös kirvesmies Sulo Roukala, joka puukotti poliisikonstaapeli Eino Heinosen hengiltä heinäkuussa 1931. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.
Jukka Gröndahl / HS
Helsingin Kaivopuistossa vuonna 1931 surmatun konstaapeli Eino Heinosen sisarten tyttäret Satu Vuosio ja Rauni Hyvärinen kävivät enonsa surmapaikalla.
Helsingin Kaivopuistossa vuonna 1931 surmatun konstaapeli Eino Heinosen sisarten tyttäret Satu Vuosio ja Rauni Hyvärinen kävivät enonsa surmapaikalla.
Helsingin poliisilaitoksen arkisto
Poliisikonstaapeli Eino Heinonen surmattiin heinäkuun toisena päivänä vuonna 1931.
Poliisikonstaapeli Eino Heinonen surmattiin heinäkuun toisena päivänä vuonna 1931.
Satu Vuosion kotialbumi
Eino Heinonen
Eino Heinonen
Helsingin poliisilaitoksen arkisto
Poliisikonstaapeli Eino Heinonen surmattiin heinäkuun toisena päivänä vuonna 1931.
Poliisikonstaapeli Eino Heinonen surmattiin heinäkuun toisena päivänä vuonna 1931.
Rauni Hyvärisen kotialbumi
Eino Heinosen hautajaiset.
Eino Heinosen hautajaiset.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat