Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityisiä pikabusseja ehkä Helsingin seudulle

Kaupunki
 
Sami Halinen / Lehtikuva
Helsingin Bussiliikenteen linja-auto pysäkillä Helsingissä.
Helsingin Bussiliikenteen linja-auto pysäkillä Helsingissä. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee lakimuutosta, joka toteutuessaan voisi tuoda Helsingin seudulle esimerkiksi yksityisten bussiyhtiöiden omia pikalinjoja.

Toisaalta muutos voisi panna sekaisin seudun joukkoliikenneverkon ja viedä pohjan länsimetron kaltaisilta isoilta liikennehankkeilta.

Nykyisin Helsingin seudun liikenteellä (HSL) on yksinoikeus suunnitella alueen liikenne ja tilata linjojen liikennöinti bussiyhtiöiltä. Se on myös pystynyt rajoittamaan ulkopuolista bussiliikennettä, jos liikennöitsijän suunnitelmat ovat menneet päällekkäin HSL:n aikataulujen tai reittien kanssa.

Näin HSL on kyennyt takaamaan, että sen tarjouskilpailut pysyvät houkuttelevina ja hinnat kohtuullisina.

HSL:n tukena on ollut EU:n palvelusopimusasetuksen (psa) tuoma suoja, jonka poistamista joukkoliikennelaista Liikennevirasto nyt tutkii.

Muutosta on vaatinut 300:aa bussiyritystä edustava Linja-autoliitto. Liitto yritti jo edellisen hallituksen aikana saada psa-suojaa pois joukkoliikennelaista. Tämä yritys jäi puolitiehen, kun silloinen liikenneministeri Paula Risikko (kok) keskeytti lain valmistelun kuulemistilaisuuden jälkeen viime vuonna.

Liikennevirasto on pyytänyt HSL:ltä vastausta lainmuutosaikeisiin. Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi katsoo, että psa-suojan poisto veisi pohjan pääkaupunkiseudun isoilta liikenneinvestoinneilta.

”Yhteiskunta on sijoittanut todella paljon rahaa länsimetroon ja kehärataan. Alueen liikennesuunnittelussa on tavoiteltu seudullisesti järkevää järjestelmää, jossa seudulliset runkoreitit kytkeytyvät sisäiseen bussiliikenteeseen.”

Länsimetron avautumisen pitäisi keventää Helsingin keskustaan suuntautuvaa raskasta liikennettä, kun bussien määrä Länsiväylällä vähenee. Rihtniemi kuitenkin epäilee, että mahdolliset ulkopuoliset bussireitit porhaltaisivat nimenomaan runkoreittejä kuten esimerkiksi Länsiväylää pitkin Helsingin keskustaan.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä pitää länsimetron matkustajakatoa liioiteltuna pelkona. Liiton mielestä psa-suojan poisto on välttämätöntä, jotta markkinaehtoinen bussiliikenne voisi menestyä. Hän uskoo markkinoiden tuottavan HSL:ää ketterämpiä ja halvempia ratkaisuja, joista kuluttajat voisivat hyötyä.

”Meidän näkökulmastamme HSL on edelleen suunnitelmataloutta”, Mäkilä kuittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat