Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhtiöitetty Palmia on tekemässä loistotuloksen

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Merja Hämäläinen (vas.), Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat mieltään Palmian yhtiöittämistä vastaan Senaatintorilla lokakuussa 2014.
Merja Hämäläinen (vas.), Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat mieltään Palmian yhtiöittämistä vastaan Senaatintorilla lokakuussa 2014. Kuva: Markus Jokela / HS

Palmian yhtiöittäminen näyttää olleen Helsingille taloudellisesti viisas ratkaisu. Vuoden alusta osittain yhtiöitetty Palmia on tekemässä ennakkotietojen perusteella selvästi odotettua enemmän voittoa.

”Meidän budjetoitu tulos tälle vuodelle oli 3,9 miljoonaa euroa. Tämän hetken ennusteiden mukaan tulemme parantamaan liiketoiminnan tulosta kolmella miljoonalla. Se on aikamoinen parannus heti ensimmäisenä vuonna”, sanoo yhtiön toimitusjohtajana huhtikuussa aloittanut Nina Rokkila.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti yhtiöittää Palmian ravintola-, kiinteistö, siivous- ja vartiointipalvelut lokakuussa 2014. Palmia toimi aiemmin kaupungin omistamana liikelaitoksena.

Yhtiöittäminen siirsi noin puolet Palmian toiminnasta Helsingin omistamaan yhtiöön. Yhtiöittämisen suurin muutos on, ettei yhtiöllä ole enää liikelaitoksen kaltaista konkurssisuojaa vaan se toimii nyt markkinoilla kuten mikä tahansa yritys. Yrityksenä Palmia joutuu myös maksamaan tuloksestaan veroa.

Yhtiöittämispäätöstä edelsi kiivas poliittinen keskustelu. Yhtiöittämisen suurimpiin kannattajiin kuului tuolloin Helsingin suurin puolue kokoomus.

Puolueen valtuustoryhmää johtava Lasse Männistö iloitseekin yhtiön hyvästä tuloksesta täysin rinnoin.

”Tämä osoittaa, että yhtiöittämispäätös oli oikea. Tuottavuus on parantunut ja henkilöstön hyvinvointi on ollut hyvällä tasolla. Siitä osoituksena ovat esimerkiksi henkilöstön verrattain alhaiset sairauspoissaolot”, Männistö sanoo.

”Se kertoo, ettei henkilöstö ole kipuillut näiden uudistusten kanssa.”

Yhtiömuotoisessa Palmiassa työskentelevien työntekijöiden sairauspoissaloprosentti on ollut tänä vuonna 5,1. Viime vuonna Palmian liikelaitoksen työntekijöiden sairauspoissaoloprosentti oli 6,4. Se oli Helsingin kaupungin suurimpia.

Jos Palmian hyvät tulokset jatkuvat, Helsingin kannattaa Männistön mielestä harkita myös esimerkiksi Palmian ruokahuollon yhtiöittämistä.

”Jossain vaiheessa meidän kannattaa miettiä, pitäisikö Palmian muun osan siirtyä kohti samaa suuntaa. Hätäiltyihin päätöksiin ei ole kuitenkaan nyt tarvetta. Annetaan toimivan johdon ja työntekijöiden nyt rauhassa virittää tämä kone niin hyvään kuntoon kuin mahdollista”, Männistö sanoo.

Koko Palmia-yhtiön liikevaihdon arvioidaan yltävän tänä vuonna 76 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat