Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Škoda aloitti Helsingin uusien raitiovaunujen sarjatuotannon – ”Raitioliikenne elää renessanssia”

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
HKL on tilannut 40 Artic-raitiovaunua.
HKL on tilannut 40 Artic-raitiovaunua. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) tilaamien Artic-raitiovaunujen sarjatuotanto on alkanut Transtechin tehtaalla Kajaanin Otanmäessä. Ensimmäinen vaunu on myös jo valmistunut.

Transtech toimitti kaksi Artic-raitiovaunua Helsinkiin koekäyttöön jo vuonna 2013. HKL:n mukaan testit ovat menneet hyvin, ja myös matkustajat ovat antaneet pääasiassa positiivista palautetta. Kehitysideoitakin tuli, minkä pohjalta esimerkiksi vaunun istuimia muutettiin.

Testivaunut olivat vielä kotimaisia, mutta elokuusta lähtien Transtechin osake-enemmistön on omistanut tšekkiläinen kiskokalustovalmistaja Škoda Transportation Group. Ensimmäinen sarjatuotantovaunu on siis samalla ensimmäinen Artic-vaunu Škodan tuotemerkin alla.

Helsingin uusia raitiovaunuja on Otanmäen tehtaalla työn alla kokoonpanon eri vaiheissa jatkuvasti kymmenkunta. Vaunuja pitäisi saapua pääkaupunkiin ensi vuoden alusta lähtien noin kolmen viikon välein pois lukien joulu- ja kesätauot. Mikäli aikataulu pitää, on koko 40 raitiovaunun sarja saapunut Helsinkiin kesään 2018 mennessä.

Artic-raitiovaunuilla on HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mukaan merkittävä rooli raitioliikenteen kasvattamisessa.

”Raitioliikenne elää renessanssia Helsingissä, jossa kaikki maankäyttösuunnitelmat pohjautuvat raideliikenteen, enimmäkseen raitioliikenteen, kehittämiseen. Raitioliikenne kasvaa Helsingissä ainakin kolmanneksella, ehkä jopa sadoilla prosenteilla tulevaisuudessa”, Lehmuskoski ennustaa.

Artic-raitiovaunu on suunniteltu erityisesti Helsinkiin, jossa raitiotiet ovat mutkaisia ja mäkisiä. Vaunujen pitää myös kestää vaihtelevaa säätä.

Aiempi suuri vaunuhankinta eli saksalaisen Bombardierin valmistamat matalalattiavaunut viettivät aluksi runsaasti aikaa huollossa.

Matti Nousiainen / HS
Artic-raitiovaunun sisätilat.
Artic-raitiovaunun sisätilat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat