Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haamuratikan kuljettaja kävi vessassa – vaunun karkaamisesta ei syytettä

Kaupunki
 
Onnettomuusraitiovaunu kiihdytti ylämäkeen ilman kuljettajaa
Onnettomuusraitiovaunu kiihdytti ylämäkeen ilman kuljettajaa
Huhtikuun alussa Helsingin Ruoholahdessa raiteilta suistunut raitiovaunu lähti liikkeelle päätepysäkiltä ilman kuljettajaa ja kiihdytti itsestään ylämäkeen. Grafiikka: Boris Stefanov.

Helsingin Ruoholahdessa viime huhtikuussa rymistelleen haamuraitiovaunun kuljettaja ei saa syytettä.

Raitiovaunu 8 karkasi kuljettajalta Jätkäsaaren päätepysäkillä ja ajeli yksinään noin puolen kilometrin matkan yli suojateiden ja Crusellinsillan. Kaapelitehtaan kaarteessa se suistui raiteilta, mutta pysähtyi ennen kevyen liikenteen väylää reunakiveykseen, ajolankojen kannatinpylvääseen ja ajoestetolppiin.

Kuljettaja oli jättänyt tyhjän vaunun päätepysäkille käydäkseen vessassa.

Helsingin liikennelaitos epäili kuljettajan syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Syyttäjän mukaan kuljettajille ei kuitenkaan oltu annettu riittävän yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten päätepysäkillä tulee toimia virta-avaimen ajokytkimen kanssa.

Jotta raitiovaunu kulkisi, vaaditaan neljä asiaa. Virta-avaimen ja ajokytkimen on oltava ajoasennossa ja vaunun oven kiinni. Lisäksi jonkun tai jonkin on painettava niin sanottua kuolleen miehen kytkintä.

Alustavien arvioiden mukaan kuolleen miehen kytkimen saattoi aktivoida rahastuslaukku, jonka kuljettaja jätti vaunun jalkatilaan piiloon sivullisilta.

Teknisissä tutkimuksissa selvisi kuitenkin, että kuljettajan laukkumalli saattoi metalliosillaan aktivoida kytkimen sitä suoranaisesti koskettamatta.

HKL:n käsityksen mukaan kuljettajan olisi pitänyt ottaa laukku mukaansa vessaan, mutta syyttäjän mukaan ohjeet laukun käsittelystä olivat ylimalkaiset.

Vaunun ajokytkin oli poikkeuksellisen herkkä, ja tutkinnan mukaan on mahdollista, että kuljettaja oli liikuttanut sitä huomaamattaan kurotellessaan vessan avaimia kuljettajan penkin takaa.

Kun kuljettaja sitten lähtiessään lukitsi vaunun erillisellä kolmioavaimella, vaunu saattoi lähteä liikkeelle.

Kuljettaja ei saanut ovea auki, ja lähes viidenkympin vauhtiin yltänyt haamuvaunu rymisteli matkoihinsa. Pysäkille jäänyt kuljettaja pyysi puhelimella liikenteenohjausta katkaisemaan ajolangoista virran ja sai sivulliselta kyydin Kaapelitehtaan kaarteeseen.

Syyttäjän mukaan yli kolme vuotta työssään toiminutta kuljettaja ei syyllistynyt päätepysäkillä törkeään eikä edes tavanomaiseen huolimattomuuteen.

Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa.

Lukija kuvasi raiteiltaan suistuneen raitiovaunun Kaapelitehtaan kaarteessa viime huhtikuussa.
Lukija kuvasi raiteiltaan suistuneen raitiovaunun Kaapelitehtaan kaarteessa viime huhtikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat