Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalla tuhotaan hehtaareittain lehtipuita – Evira jatkaa huippuvaarallisen tuholaisen etsintöjä

Kaupunki
 
Salla Hannunen
Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5–3,5 senttimetriä pitkä. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset.
Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5–3,5 senttimetriä pitkä. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset. Kuva: Salla Hannunen

Vantaan Itä-Hakkilassa ja Kuninkaanmäellä kaadetaan talven aikana ainakin kuusi hehtaaria lehtipuita. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastajat löysivät lokakuussa kuudesta alueella sijaitsevasta koivusta vaarallisia aasianrunkojäärä-nimisiä tuholaisia.

Kuusi hehtaaria vertautuu noin yhdeksään kansainvälisen tason jalkapallokenttään. Vantaan luontoa odottaa siis iso mullistus.

Aasianrunkojäärät iskeytyvät eläviin, terveisiin puihin. Suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät runkoon suuria käytäviä. Sen seurauksena oksia kuihtuu ja lopulta koko puu kuolee. Jäärälle kelpaavat lähes kaikki kotimaiset lehtipuulajit kuten haavat, poppelit, pajut, vaahterat, koivut, pihlajat, lehmukset, jalavat, lepät, omenapuut ja päärynäpuut.

”Olemme nyt kartoittaneet 40 hehtaarin alueen, mutta kaikkia kaadettuja puita ei ole vielä tutkittu. Tähän mennessä ei ole löytynyt uusia kohteita aiemmin löydettyjen kahden kohteen lisäksi. Toisessa kohteessa oli viisi saastunutta puuta ja toisessa yksi”, Eviran ylitarkastaja Aino-Maija Alanko kertoo.

Aasianrunkojääriä on löydetty Kivipyykintien tuntumasta.

Aasianrunkojäärää ei ole aiemmin löydetty Suomen luonnosta. Aiemmin niitä on löydetty vain maahan saapuneesta puusta.

EU:n hätätoimenpidepäätöksen mukaan aasianrunkojäärän löytymiseen pitää reagoida kaatamalla kaikki lehtipuut sadan metrin säteeltä saastuneesta puusta. Kaadetut puut viedään suoraan polttolaitokselle haketukseen ja poltettaviksi.

”Lisäksi tutkimme metsän kahden kilometrin säteeltä. Tämän puskurivyöhykkeen sisältä ei saa viedä puita ulkopuolelle”, Alanko sanoo.

Jos aasianrunkojääriä löytyy laajemmalta alueelta, kaato- ja tutkintaurakka laajenee.

Aasianrunkojäärä tulee Suomeen ulkomailta. Erityisen riskialtista runkojäärän leviämisen kannalta on Kiinasta tuotavan kivitavaran puinen pakkausmateriaali, josta Suomessa on jo vuoden 2015 keväällä löydetty kahdesti eläviä aasianrunkojäärän toukkia. Pakkausmateriaalissa kulkeutuneita aasianrunkojääriä on päässyt leviämään luontoon ainakin Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa ja Englannissa.

Runkojäärä ei iske prosessoituun puuhun, joten talot ovat turvassa. Metsät ovat kuitenkin vaarassa.

Jäljet paljastavat aasianrunkojäärän
Jäljet paljastavat aasianrunkojäärän
Lehtipuita tuhoava aasianrunkojäärä löydettiin Suomen luonnosta ensimmäisen kerran Vantaalla lokakuussa 2015. Videolla näytetään, millaista tuhoa aasianrunkojäärä saa puussa aikaan. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaaja: Rio Gandara HS, grafiikka: Boris Stefanov HS, editointi: Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat