Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopattu metrohanke ahmii yhä rahaa – nyt uusitaan kiireellä metron aivot

Metroa liikuttava kallis ohjauslaite menossa pikavauhtia romukoppaan

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Raido Semm asensi viime vuoden joulukuussa automaattitekniikkaa metrojunaan. Vain päiviä myöhemmin koko automatisointi peruttiin.
Raido Semm asensi viime vuoden joulukuussa automaattitekniikkaa metrojunaan. Vain päiviä myöhemmin koko automatisointi peruttiin. Kuva: Markus Jokela / HS

Liikkuuko Helsingissä metro vai ei? Ja jos liikkuu, kuinka paljon veronmaksajat siitä maksavat?

Pohjimmiltaan näin suurista asioista on kyse, kun Helsingin liikennelaitos HKL todennäköisesti heittää roskiin metron nykyiset aivot.

Artikkeliin liittyvät

Metron piti kulkea Siemensin asentamalla ohjausjärjestelmällä vuosikymmenet, mutta nyt järjestelmän käyttöikä näyttää jäävän noin neljään vuoteen.

Liikennelaitoksen johtokunnan poliitikot päättävät metron ohjausjärjestelmän romuttamisesta ja uuden tilaamisesta HS:n tietojen mukaan ensi viikolla.

”Tilanne on tosi vaikea. Se ei kuitenkaan herätä poliittisia ristiriitoja, koska valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja”, sanoo johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr).

Tällä hetkellä metrojunia pitää oikeilla raiteilla ja aikatauluissa asetinlaite, jonka omistaa Siemens.

Rantasen mainitsemia huonoja vaihtoehtoja on kaksi: HKL:n on joko hankkiudattava Siemensin laitteesta eroon tai maksettava sen käytöstä Siemensille vuokraa.

Paljonko, siitä osapuolilla ei ole sopua.

”Sen ratkaisee viime kädessä oikeus”, sanoo liikennelaitoksen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Helsingin käräjäoikeus alkanee ensi vuonna puida HKL:n ja Länsimetron sekä Siemensin välistä riitaa metron automatisoinnista, ja riita on syvä.

Vuodenvaihteen lähestyminen pumppaa entisestään painetta päätöksentekoon.

HKL:llä on tämän vuoden loppuun asti optio tilata uusi järjestelmä suomalaiselta Miprolta, joka tekee jo vastaavaa laitetta Länsimetroon.

Ensi vuonna hankinta olisi kilpailutettava uusiksi.

Helsingin uusi asetinlaite maksaisi noin 14 miljoonaa euroa.

Uusikin laite saattaa joutua ennen aikojaan romukoppaan.

Lehmuskosken mukaan asetinlaitteen elinikä voi olla periaatteessa jopa 30 vuotta. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä tapahtuu, kun metron automatisointia yritetään 2020-luvun lopussa uudelleen.

”Tekniikka kehittyy, ja ensi vuosikymmenen lopulla käyttöön tulevia ratkaisuja on vielä mahdotonta varmasti sanoa. Asetinlaite ehtii kuitenkin vähimmilläänkin olla käytössä lähemmäs viisitoista vuotta”, Lehmuskoski sanoo.

Oikeus ratkaisee myös uuden ohjausjärjestelmän maksumiehen, mutta päätös voi viedä vuosia.

Sillä välin HKL aloittaa metronsa modernisoinnin alusta.

”Automaattimetroa ja yhteistyötä Siemensin kanssa tehtiin monta vuotta. Alusta lähtöähän tämä on, mutta on matkan varrella opittukin”, sanoo liikennelaitoksen metroliikenteestä vastaava johtaja Tapio Hölttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat