Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Häkkisen tolpasta tuli Vantaalle rasite – edes suunnittelija ei halua nimeään liitettävän teokseen

Neljästä teräspalkista muodostuva Paalupaikka-tolppa on saamassa lähtöpassit osana Martinlaakson ostoskeskuksen alueen uudistusta. Se voi päätyä pihakoristeeksi.

Kaupunki
 
Ei kelpaa lyhtypylvääksikään!
Ei kelpaa lyhtypylvääksikään!
Kysyimme ostaisivatko vantaalaiset Mika Häkkisen kunniaksi pysytetyn tolpan Martinlaaksosta, kun se todennäköisesti poistetaan alueen kohennuksen yhteydessä. Toimittaja ja kuvaaja: Kalle Koponen.
Fakta

Martinlaakso uudistuu

 Martinlaakson vanha ostoskeskus halutaan purkaa. Vantaan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina osaltaan asemakaavaehdotuksen, jonka tarkoituksena on muuttaa ostoskeskuksen alue kivijalkakaupoilla varustelluksi asuinkerrostaloalueeksi.

 Uudistusprojektiin sisältyy myös Mika Häkkisen aukion parantaminen.

 Paalupaikka-teoksen kohtaloa ei ole sinetöity vielä lopullisesti, mutta ainakaan nykyisessä suunnitelmassa sille ei ole sijaa aukiolla.

Martinlaakso. Vantaan Martinlaaksosta, ostoskeskuksen ja uimahallin katveesta löytyy Formula 1 -nähtävyys, joka on jäämässä nykymuodossaan historiaan. Runsaat 15 vuotta olemassa ollutta Mika Häkkisen aukiota ovat ihmetelleet monet ulkomaalaisetkin moottoriurheilun ystävät. Ja nimenomaan ihmetys on herkästi pintaan nouseva tunne, sillä kaksinkertaisen F1-maailmanmestarin kunniaksi nimetty aukio on paitsi syrjässä myös vaatimaton ja huomaamaton.

Pienen aukion sydän on kiveyksen reunassa seisova Paalupaikka. HS uutisoi tiistaina, että kyseinen neljästä teräspalkista muodostuva taideteos on saamassa lähtöpassit osana Martinlaakson ostoskeskuksen alueen laajempaa uudistusprojektia.

On mahdollista, että tolppa siirtyy vielä nököttämään yksityishenkilön pihaan.

”Kaupungin mielestä on hienoa, jos joku haluaa uudelleensijoittaa paalun. Joitakin yhteydenottoja on myös jo tullut”, kertoo viestintäsuunnittelija Jenni Marsio Vantaan kaupungilta.

Vantaan kaupungilla itsellään ei siis kuitenkaan ole kiinnostusta pitää tolppaa esillä. Teosta ei ole Marsion mukaan myöskään otettu osaksi Vantaan kaupunginmuseon kokoelmia.

”Aukio nimineen säilyy, ja paalussa oleva asia tuodaan jatkossa tyylikkäämmin esille muurissa”, Marsio sanoo.

Muuri tai viralliselta nimeltään ”Mika Häkkisen taideseinä” on osa uuden aukion suunnitelmia. Muuriin ollaan kaivertamassa aikajanaa Häkkisen formulaurasta.

Soile Kallio
Mika Häkkisen vanhemmat osallistuivat vuonna 1999 poikansa nimikkopaalun paljastamiseen.
Mika Häkkisen vanhemmat osallistuivat vuonna 1999 poikansa nimikkopaalun paljastamiseen.

Vantaan kaupungilta kerrotaan, että noin kolmimetrisen Paalupaikan voisi pystyttää esimerkiksi omakotitalon pihaan ilman rakennus- tai toimenpidelupia.

Kuka sitten antaisi uuden elämän hyvässä ja pahassa legendaariselle terästolpalle? Ehkäpä moottoriurheiluun ja erityisesti Mika Häkkiseen erikoistunut Allun grilli voisi olla sopivan arvokas paikka teokselle.

”Ei sitä voi laittaa tänne minnekään. Enkä viitsisi sitä himaankaan viedä”, Arno Kotilainen toteaa. Hän on pyörittänyt vaimonsa Airi ”Allu” Kotilaisen kanssa grilliä tai paremminkin ruokaravintolaa Vantaalla 1970-luvulta lähtien.

Nykyisin Myyrmäessä sijaitsevassa Allun grillissä on rekvisiittana jos jonkinlaista formulatavaraa. Esillä on muun muassa Häkkisen ajohaalareita ja palkintoseppeleitä. ”Häkkis-paalua” sen sijaan ei ole – eikä siis tule.

Kotilaiset jakavat mielipiteen, joka tuntuu olevan yleinen monien muidenkin Mika Häkkisen aukiolla vierailleiden keskuudessa: formulalegendaa olisi voinut muistaa lapsuudenmaisemissaan näyttävämminkin.

Arno Kotilainen keksii kuitenkin mahdollisen uuden sijoituspaikan Paalupaikalle.

”Keimolaan sen voisi viedä, koska sieltähän kaikki alkoi”, hän sanoo ja viittaa Mika Häkkisen moottoriurheilu-uraan.

Perinteikkään moottoriradan paikalle rakennetaan Keimolanmäen asuinalue. Alueen maamerkiksi jää moottoriradan valvontatorni, joten niin ikään taivaalle kurkottava ja toisaalta rata-autoilulle kumartava teos sopisi sinne monessakin mielessä.

”Epäilen kuitenkin, että kukaan tulee siitä mitään maksamaan”, Arno Kotilainen jatkaa.

HS tavoitti torstaina myös Paalupaikan suunnitelleen miehen. Hän ei halua nimeään liitettävän enää millään tavalla teokseen.

Ongelma oli miehen mukaan yksinkertaisesti siinä, että ”jotain piti tehdä, mutta mitään se ei oikein saanut maksaa”.

”Vaikea se on viheltää, jos on huuli halki”, hän kuvailee.

Arno Kotilaisen ehdotus teoksen siirtämisestä Keimolanmäkeen kuulostaa suunnittelijankin mielestä hyvältä idealta. Tolpalle kannattaisi silloin myös rakentaa jalusta, koska säästösyistä jopa paalun pituus puolitettiin toteutusvaiheessa.

”En minä sitä pihalleni halua”, tekijäkin toteaa.

Korjaus 20.11. kello 8.23: Paalupaikka-teos muodostuu neljästä terästolpasta, ei kahdesta.

KALLE KOPONEN / HS
Mika Häkkisen aukiolla seisova Paalupaikka-tolppa todennäköisesti poistetaan, kun Martinlaakson ostoskeskuksen ympäristöä uudistetaan.
Mika Häkkisen aukiolla seisova Paalupaikka-tolppa todennäköisesti poistetaan, kun Martinlaakson ostoskeskuksen ympäristöä uudistetaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat