Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisaniemen metroasema halutaan takaisin: ”Helsingin yliopisto on epämääräinen nimi”

Kaupunki
 
Esa Syväkuru / HS
Oma metroasema oli Helsingin kaupungin lahja 375-vuotiaalle Helsingin yliopistolle.
Oma metroasema oli Helsingin kaupungin lahja 375-vuotiaalle Helsingin yliopistolle. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Joukko helsinkiläisiä valtuutettuja haluaa herättää henkiin Kaisaniemen metroaseman. Sen nimi vaihtui tammikuussa Helsingin Yliopistoksi 375-vuotiaan yliopiston juhlavuoden kunniaksi.

”Nyt juhlavuosi on ohi, ja nimi pitäisi palauttaa”, sanoo valtuustoaloitteen alullepanija, vasemmistoliiton varavaltuutettu Henrik Nyholm.

Onko ehdotus nimen vaihdosta läppä, jolla valtuutetut kommentoivat sukupuolineutraalin avioliiton ympärillä pyörivää aloiterallia?

”Ei se ole läppä, sillä ihmiset ovat tyytymättömiä nykyiseen nimeen. Päätös siitä tehtiin vauhtilasit päässä, vaikka sekä turvallisuusviranomaiset että nimistötoimikunta vastustivat hanketta”, Nyholm sanoo.

”Jos nimiä vaihdetaan juhlavuosien mukaan, niin 2017 on tulossa Cajsa Wahllundin muistovuosi.”

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 180 vuotta siitä, kun kaupunki vuokrasi Wahllundille ravintolatontin Kaisaniemen puistosta. Ravintola Kaisaniemi toimii puistossa edelleen.

Nyholm huomauttaa, että Kaisaniemi oli ainoa naiseen viittaava metroaseman nimi. Suurin osa metroaseman sisäänkäynneistä on sitä paitsi Kaisaniemen, ei yliopiston suuntaan.

Helsingin yliopisto ehdotti aseman nimen vaihtamista vuonna 2012. Juhlavuoden lisäksi yksi perustelu oli, että myös Aalto-yliopisto saa oman metroaseman Espooseen.

Nimi muutettiin tammikuussa 2015 kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ja rehtori Jukka Kolan sekä fanfaarien säestyksellä.

Nimen vaihtoa vastusti nimistötoimikunnan lisäksi myös aseman lippuhallin kiinteistöyhtiö, jonka mielestä muutoksesta koituisi turhia kuluja aseman vuokralaisina toimiville yrityksille.

Nyholm myöntää, että kuluja toki tulisi myös nimen vaihtamiseksi takaisin. Hän huomauttaa kuitenkin, että yliopisto on epämääräinen nimi asemalle myös turvallisuusmielessä.

”Jos soittaa 112:een ja sanoo Helsingin yliopisto, niin saa nähdä, mihin se ambulanssi menee.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat