Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töölön eriskummallinen kahvilamökki Cafe Regatta nousi ilmiöksi Japanissa: ”Kamerat paukkuvat”

Kaupunki
 
Regatta kansikuvissa. Matkaoppaan sähkökirjaversion kansi (vas.) on Japanin Amazonista, Figaro Madame -lehden kansi lehden omilta sivuilta.
Regatta kansikuvissa. Matkaoppaan sähkökirjaversion kansi (vas.) on Japanin Amazonista, Figaro Madame -lehden kansi lehden omilta sivuilta.

Helsingin Töölössa sijaitseva kahvilamökki Regatta paistattelee Japanin suosituimman matkailukirjasarjan tuoreimman Skandinavia-kirjan kannessa.

Kirjaan mainoksia myyvän yhtiön mukaan sarjan Skandinavia-kirjan painos on 110 000 kappaletta.

Kahvilan päätymisestä kirjan kanteen kertoi ensimmäisenä Helsingin uutiset.

Samainen kahvila on aikaisemminkin saanut edustaa Japanissa pohjoismaita. Kolme vuotta sitten se esiintyi nuorehkoille naisille suunnatun Figaro Madame -lifestylelehden kansikuvassa.

”Sellainen punainen mökki on japanilaisten mielestä suomalaisinta suomea”, kertoo suomalaistunut, japanilaissyntyinen valokuvataiteilija Chikako Harada.

Matkakirjan piirretty mökkikuva on asetelmaltaan lähes täysin samanlainen kuin Figaron taannoinen kansi.

”Kuva on erittäin symbolinen”, taiteilija arvioi. Symbolisella mökillä on myös rahallista arvoa. HS:n tietojen mukaan kahvilayrittäjä Raine Korpela maksoi mökistä Helsingin kaupungille noin vuosi sitten 100 000 euroa. Piha-alue on vuokrattu kahvilalle.

Korpelan mukaan kuuluisuudella on vaikutuksensa.

”Aikaisemmin japanilaiset tulivat lähinnä katsomaan suomalaista maalaiskodikkuutta. Kamerat paukkuivat ja vessassa käytiin, mutta mitään he eivät ostaneet. Lehtijuttujen jälkeen maksuvalmius on huomattavasti lisääntynyt.”

Korpelan mukaan japanilaisia vierailee kahvilassa päivittäin, yleensä 6–8 hengen ryhmissä. Suosituin ostos on suomalainen kahvi ja korvapuusti.

Regatta-mökki esiintyy Chikyu No Arukikata -kirjasarjan tuoreimmassa, Pohjoismaita esittelevässä kirjassa. Kirjaan mainontaa myyvän ADF-yhtiön mukaan se on Japanin suosituin turistiopassarja, ”Japanin Lonely Planet”.

Chikako Harada tapaa harrastuksekseen usein Helsingissä vierailevia japanilaisturisteja, ja hänen mukaansa ”kaikki” japanilaisturistit ostavat sarjan kirjoja.

Suosio perustuu siihen, että kirjat antavat erittäin yksityiskohtaisia toimintaohjeita japanilaisille, jotka tuntevat itsensä maailmalla aika avuttomiksi. Esimerkiksi Helsingin Arabian-tehtaanmyymälöistä ne kertovat sijainnin ja muun perustiedon lisäksi tarkasti sen, miten ostokset postitetaan kotimaahan.

Eriskummallinen, maalaisromantiikalla tilpehöörillä sisustettu kahvilamökki vetoaa turisteihin laajemminkin. Se on Helsingin kahviloiden ykkössijalla esimerkiksi suositulla Trip Advisor -sivustolla. Sijoitukset perustuvat sivun käyttäjien kohteille antamiin pisteisiin.

Myös Helsingin kaupungin elinkeino-osasto on innostunut Regatan saamasta huomiosta ja twiittasi perjantaina maailmalle lukuja japanilaisten turistien määrästä Helsingissä. Sen mukaan japanilaiskävijöiden määrä oli syyskuussa 31 prosenttia edellisvuotista suurempi, ja tammi-syyskuussa kasvua kertyi kymmenen prosenttia.

Liisa Takala
Cafe Regattan perustaja Raine Korpela kuvattiin kahvilansa edessä 2014.
Cafe Regattan perustaja Raine Korpela kuvattiin kahvilansa edessä 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat