Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyksin potilasasiamiehelle valituksia etenkin kohtelusta – raportti potilaan oikeuksista on ”jäävuoren huippu”

Kaupunki
 
Anni Reenpää
Potilaat valittavat Hyks-sairaanhoitoalueen potilasasiamiehille etenkin kokemastaan kohtelusta.
Potilaat valittavat Hyks-sairaanhoitoalueen potilasasiamiehille etenkin kokemastaan kohtelusta. Kuva: Anni Reenpää

Potilasasiamiesten saamat yhteydenottojen sisällöt ovat karua luettavaa: epäiltyjä hoitovirheitä, syytöksiä epäasiallisesta kohtelusta, farssin puolelle menneitä hoitokokemuksia.

Hyks-sairaanhoitoalueen potilasasiamiehet ovat koonneet potilaiden kokemuksia raportiksi potilaan oikeuksien toteutumisesta 2014.

”Potilaiden yhteydenottojen määrä suhteutettuna Hyks-sairaanhoitoalueella hoidettuihin potilaisiin oli alle yhden prosentin, joten raportti potilaan oikeuksien toteutumisesta on ”jäävuoren huippu” -kuvailua potilaiden kokemasta todellisuudesta. Mitä pinnan alla on, jää arvailujen varaan”, potilasasiamiehet kirjoittavat raportissaan.

”Näitä tapauksia voi olla enemmänkin, mutta koska monet hoitavat asiansa muuta kautta, eivät he ota yhteyttä potilasasiamieheen”, toteaa Carola Arjatsalo, yksi Hyksin potilasasiamiehistä.

Vuonna 2014 Hyks-sairaanhoitoalueen erikoissairaanhoidossa hoidettiin yli 403 000:ta potilasta. Neljään potilasasiamieheen otettiin yhteyttä 2 688 kertaa. Edellisvuonna yhteydenottoja oli 81 enemmän. Valtaosassa näistä yhteydenotoista oli kyse tyytymättömyydestä hoitoon tai palveluun.

Valtaosa yhteydenotoista, 1 360, koski hoitoa ja siihen liittyvää kohtelua. Potilas saattaa esimerkiksi kokea, että häntä ei kuulla, oteta todesta tai että hänelle tiuskitaan.

”Kyse on siitä, miten kohdellaan kanssaihmistä, joka on sairas tai heikko. Jokaiselle sattuu huonoja päiviä, mutta se ei ole syy sille, että voi olla epäkohtelias tai epäystävällinen”, Arjatsalo kuvaa.

Potilasasiamiehet kirjoittavat raportissaan, että potilaat ovat kokeneet hoitoon liittyvän kohtelun ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tokaisut toisinaan ”ala-arvoisiksi” ja ”ei-empaattisiksi”.

Potilasasiamiehillä ei ole mahdollisuutta tarkastaa potilaiden kertomuksia esimerkiksi rekistereistä.

”Kuuntelemme, miten potilas on kokenut tilanteet”, Arjatsalo muistuttaa.

Hän sanoo, että huomautusten lisäksi kiitoksiakin toiminnasta toki tulee. Ne eivät yleensä kuitenkaan tule potilasasiamiehen kautta vaan esimerkiksi varsinaisten palautekanavien kautta.

Yhteydenotoissa tuli esiin myös 536 epäilyä hoitovirheestä.

Potilasasiamiehet kuvaavat hoitovirhe-epäilyjä myös raportissaan.

”Potilas kertoi, että olkapään kuvauksessa ollut ongelmia kipujen takia. Maininnut tikkien poistotilanteessa olkapään kivusta, mutta ei tullut kuulluksi. Jälkeenpäin olkapäätä kuvattu toisessa terveydenhuollon organisaatiossa ja todettu hauislihaksen olevan irti.”

Toiseksi eniten yhteydenottoja tuli potilaan tiedonsaantioikeudesta. Potilaan kuvailivat esimerkiksi olevansa epätietoisia terveydentilastaan, sairauden hoidosta ja sen vaihtoehdoista. Potilailla ei esimerkiksi ollut käsitystä, miksi tutkimusta ei tehty, hoitoa aloitettu välittömästi tai mitä tutkimuksessa tulee tapahtumaan. Joitain oli jäänyt kalvamaan se, että he eivät saaneet esimerkiksi jatkohoito- tai itsehoito-ohjeita.

Hoitoon pääsyä koskevat yhteydenotot vähentyivät nekin edellisvuodesta. Potilaiden silmissä ongelmallisia olivat esimerkiksi tilanteet, joissa lähete oli hukkunut, hoito oli siirretty sairaalaan, jossa odotusaika oli venähtänyt tai leikkausta oli siirretty useaan kertaan.

Jotkut potilaat kokivat myös tulleensa pompotelluiksi, kun toimintaprosessit eivät toimineet. Jotkut potilaat kokivat myös tulleensa syrjityiksi ikänsä tai ylipainonsa takia.

Potilaspalauteraportteja on käsitelty myös tulosyksiköissä ja niiden pohjalta on esimerkiksi kehitetty moniammatillista yhteistyötä ja terävöitetty toimintaprosesseja, potilasasiamiehet toteavat raportissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat