Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakastuminenkaan ei onnistu – helsinkiläinen menettää auringonvaloa marraskuussa 135 tuntia espanjalaiseen verrattuna

Auringonvalo saisi aivot muodostamaan serotoniinia, mikä tekisi rakastumisesta todennäköisempää. Helsingissä aurinko paistaa marraskuussa 37 tuntia. Espanjan Málagassa auringonpaistetta on lähes viisi kertaa enemmän.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Näin synkkää oli Helsingissä eilen perjantaina neljän aikaan iltapäivällä. Auringonvalo saisi aivot muodostamaan serotoniinia, mikä tekisi rakastumisesta todennäköisempää.
Näin synkkää oli Helsingissä eilen perjantaina neljän aikaan iltapäivällä. Auringonvalo saisi aivot muodostamaan serotoniinia, mikä tekisi rakastumisesta todennäköisempää. Kuva: Markus Jokela / HS

Väsyttääkö marraskuun pimeys? Ei hätää, et ole ainoa.

Espanjan Aurinkorannikon Málagaan verrattuna helsinkiläinen menettää auringonvaloa 135 tuntia marraskuun aikana. Málagassa aurinko paistaa keskimäärin 172 tuntia marraskuussa, Helsingissä luku on 37.

Viime vuoden marraskuu oli Helsingissä tavallistakin synkempi, sillä aurinko paistoi 12,4 tuntia koko kuukauden aikana.

Auringonvalo vaikuttaa aivoihin ja mielialaan.

”Kun siirrymme pimeään, tulemme väsyneiksi. Silloin toimintatarmo saattaa hiipua, eikä meillä ole voimavaroja olla esimerkiksi sosiaalisia ja kiinnostuneita muista”, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Voisi siis olettaa, että marraskuisessa Kuopiossa oli vähemmän tarmokuutta viime vuonna kuin Málagassa. Kuopiossa aurinko paistoi 16 minuuttia koko marraskuun aikana 2014.

Arjessa valon puuttumisen huomaa jo aamulla, sillä pimeässä aivomme eivät meinaa herätä uuteen aamuun, kertoo Partonen. ”Sisäinen kellomme pyrkii jätättämään muutenkin vähän. Valo auttaa aivoja sopeutumaan tähän ulkoiseen, sovittuun kelloon, ettei vuorokausi venyisi jatkuvasti. Pimeänä vuodenaikana sisäinen kello saattaa jätättää koko ajan.”

Yleisin seuraus ovat erilaiset univaikeudet.

”Useimmille käy niin, että aamulla väsyttää. Virkeystaso alkaa nousta vasta päivällä tai iltapäivällä. Illalla emme käy nukkumaan riittävän aikaisin, jolloin nukumme liian vähän ja katkonaisesti”, Partonen kuvailee.

Toiset taas nukkuvat liikaa, mutta katkonaisesti ja kevyesti. ”Näin käy jos unirytmi ei ole kohdillaan. Silloin uni ei virkistä”, Partonen sanoo.

Väsymys johtaa monenlaisiin oireisiin: makeanhimoon, energian puutteeseen, yleiseen ärtymykseen, syrjään vetäytymiseen sekä pahimmillaan jopa riitoihin. Partasen mukaan 30–40 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosoireista siinä määrin, että ne vaikuttavat kiusallisella tavalla elämään.

Menetämme paljon hyvän elämän aineksia vain siksi, että asumme talvisin valottomassa pohjolassa.

”Menetykset liittyvät enimmäkseen vapaa-aikaan, sillä ihmiset sinnittelevät töissä. Voisi sanoa, että erilaiset vapaa-ajan toimet jäävät vähemmälle silloin kun väsyttää”, Partonen sanoo.

Siis todennäköisesti sosiaalinen elämä, harrastukset ja liikunta.

Jopa rakastumisen arvellaan vaikeutuvan kaamosaikaan, Partonen sanoo.

Rakastuminen on todennäköisempää silloin kun aivot tuottavat serotoniinia, joka säätelee muun muassa mielihaluja kuten ruokahalua sekä seksihaluja. Serotoniinia taas muodostuu aivoissa auringonvalon seurauksena.

Rakastuvatko ihmiset todennäköisimmin aurinkorannalla kuin marraskuussa Helsingissä?

Koska vain voi rakastua, huomauttaa Partonen, mutta Suomessa kevät ja kesä näyttäisivät suosivan rakastumista.

”Silloin kun serotoniinia on hermosoluissa enemmän viihdymme muiden seurassa paremmin, ja vieraat kasvotkin miellyttävät enemmän.”

Voisi epäillä, että ihminen olisi todennäköisesti onnellisempi jossain aurinkoisessa paikassa.

Partonen myöntelee varovaisesti. ”Jos sosiaaliset tekijät ovat kohdallaan, niin kyllä. Se ei tietenkään toteudu, jos aurinkoisessa paikassa on turvattoman tuntuista tai ihmiset eivät tunnu mukavilta, mutta muuten kyllä.”

JON NAZCA / Reuters
Iloinen pariskunta nauttii auringonpaisteesta Espanjan Málagassa.
Iloinen pariskunta nauttii auringonpaisteesta Espanjan Málagassa.

Onneksi on hyviäkin uutisia: kun valo saapuu pohjolaan, se tekee meistä hyvin tarmokkaita.

Tilanne korjaantuu heti, kun päivät pitenevät. Kaamosoireet paranevat itsestään.

”Helmikuun loppupuolella alkaa tulla jo aurinkoisia päiviä, ja päivä pitenee. Suomalaisen lempivuodenajat ovat selvästi kevät ja kesä”, Partonen kertoo.

Osasta suomalaisia tulee silloin hyvinkin puuhakkaita, Partonen kuvailee: makeanhimo vähenee ja harrastuksille löytyy intoa.

Mutta miten selvitä helmikuuhun?

”Osa ihmisistä saa joulunodotuksesta voimaa, jotkut osaavat myös nauttia marraskuun pimeydestä”, Partonen sanoo.

Aivoihin voi vaikuttaa myös silmiin tulevalla keinovalolla. Kirkasvalolamput virkistävät aivoja ja auttavat sisäistä kelloa löytämään rytmin.

Vaan entä se rakastuminen?

”Siitä emme tiedä, vaikuttaako se myös serotoniinin tuotantoon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat