Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyksin potilasasiamiehet saavat karuja valituksia – epäilyjä hoitovirheistä

Yhteydenotoissa on myös syytöksiä epäasiallisesta kohtelusta ja farssin puolelle menneitä hoitokokemuksia.

Kaupunki
 
Aleksi Kinnunen
Hyksin neljään potilasasiamieheen otettiin viime vuonna yhteyttä lähes 2700 kertaa.
Hyksin neljään potilasasiamieheen otettiin viime vuonna yhteyttä lähes 2700 kertaa. Kuva: Aleksi Kinnunen
Fakta

Yli 400 000 potilasta

 Vuonna 2014 Hykssairaanhoitoalueen erikoissairaanhoidossa hoidettiin yli 403 000:ta potilasta.

 Neljään potilasasiamieheen otettiin yhteyttä 2 688 kertaa. Edellisvuonna yhteydenottoja oli 81 enemmän. Valtaosassa yhteydenotoista oli kyse tyytymättömyydestä hoitoon tai palveluun.

 Valtaosa yhteydenotoista, 1 360, koski hoitoa ja siihen liittyvää kohtelua. Potilas saattaa esimerkiksi kokea, että häntä ei kuulla tai oteta todesta tai että hänelle tiuskitaan.

Potilasasiamiesten saamat yhteydenottojen sisällöt ovat karua luettavaa: epäiltyjä hoitovirheitä, syytöksiä epäasiallisesta kohtelusta ja farssin puolelle menneitä hoitokokemuksia.

Hyks-sairaanhoitoalueen potilasasiamiehet ovat koonneet potilaiden kokemuksia raportiksi potilaan oikeuksien toteutumisesta 2014.

”Potilaiden yhteydenottojen määrä suhteutettuna Hyks-sairaanhoitoalueella hoidettuihin potilaisiin oli alle yhden prosentin, joten raportti potilaan oikeuksien toteutumisesta on ’jäävuoren huippu’ -kuvailua potilaiden kokemasta todellisuudesta. Mitä pinnan alla on, jää arvailujen varaan”, potilasasiamiehet kirjoittavat raportissaan.

”Näitä tapauksia voi olla enemmänkin, mutta koska monet hoitavat asiansa muuta kautta, eivät he ota yhteyttä potilasasiamieheen”, sanoo Carola Arjatsalo, yksi Hyksin potilasasiamiehistä.

”Kyse on siitä, miten kohdellaan kanssaihmistä, joka on sairas tai heikko. Jokaiselle sattuu huonoja päiviä, mutta se ei ole syy sille, että voi olla epäkohtelias tai epäystävällinen”, Arjatsalo kuvaa.

Potilasasiamiehet kirjoittavat raportissaan, että potilaat ovat kokeneet hoitoon liittyvän kohtelun ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tokaisut toisinaan ”ala-arvoisiksi” ja ”ei-empaattisiksi”.

Potilasasiamiehillä ei ole mahdollisuutta tarkastaa potilaiden kertomuksia esimerkiksi rekistereistä.

”Kuuntelemme, miten potilas on kokenut tilanteet”, Arjatsalo muistuttaa.

Hän sanoo, että toiminnasta tulee huomautusten lisäksi kiitoksiakin.

Ne eivät yleensä kuitenkaan tule potilasasiamiehen kautta vaan esimerkiksi varsinaisten palautekanavien kautta.

Yhteydenotoissa tuli esiin myös 536 epäilyä hoitovirheestä.

Potilasasiamiehet kuvaavat hoitovirhe-epäilyjä myös raportissaan.

”Potilas kertoi, että olkapään kuvauksessa ollut ongelmia kipujen takia. Maininnut tikkien poistotilanteessa olkapään kivusta, mutta ei tullut kuulluksi. Jälkeenpäin olkapäätä kuvattu toisessa terveydenhuollon organisaatiossa ja todettu hauislihaksen olevan irti.”

Toiseksi eniten yhteydenottoja tuli potilaan tiedonsaantioikeudesta. Potilaan kuvailivat esimerkiksi olevansa epätietoisia terveydentilastaan, sairauden hoidosta ja sen vaihtoehdoista.

Potilailla ei esimerkiksi ollut käsitystä, miksi tutkimusta ei tehty, miksi hoitoa ei aloitettu välittömästi tai mitä tutkimuksessa tulee tapahtumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat