Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syntyykö Helsinkiin vuokralaisen markkinat? Vuokrien nousu pysähtyi ja edessä saattaa olla jopa lasku

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Vantaan vapaan rahan vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet Espoon ohi. Tyttöystävänsä kanssa uuteen asuntoon muuttava Timo Salminen vuokraa Martinlaaksosta kolmiota.”Muutin uuteen kämppään, eikä ollut pakottavaa tarvetta myydä. Vuokrauksesta saa enemmän tuottoa kuin omasta lainasta maksaa korkoa”, Salminen perustelee.
Vantaan vapaan rahan vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet Espoon ohi. Tyttöystävänsä kanssa uuteen asuntoon muuttava Timo Salminen vuokraa Martinlaaksosta kolmiota.”Muutin uuteen kämppään, eikä ollut pakottavaa tarvetta myydä. Vuokrauksesta saa enemmän tuottoa kuin omasta lainasta maksaa korkoa”, Salminen perustelee. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Harkitsetko asunnon ostoa tai muuttoa uuteen vuokra-asuntoon? Jos vastaat jompaan kumpaan kysymykseen myöntävästi, sinun kannattaa lukea tämä uutinen tarkkaan.

Helsingin seudun asuntojen vuokrahuippu näyttää olevan tilastojen valossa saavutettu. Tämä näkyy etenkin Helsingissä ja Espoossa.

Viime vuonna Helsingin vapaarahoitteisten asuntojen vuokra oli 17,63 euroa neliöltä.

Tilastokeskuksen tämän vuoden tammi–syyskuuta koskevien tietojen mukaan vapaarahoitteisesta vuokraneliöstä on joutunut Helsingissä maksamaan keskimäärin 17,70 euroa. Nousua viime vuoteen on neliöhintoja verratessa vain 0,4 prosenttia.

Viimeksi vuokrakehitys on ollut näin alhaista vuosina 2010–2011. Tuolloin asuntojen neliövuokrat putosivat niin Espoossa, Helsingissä kuin Vantaallakin, kun vuokrat on muutettu vastaamaan rahanarvoa vuonna 2014.

Tänä vuonna vuokrat ovat jälleen nousseet niin Helsingissä kuin Vantaallakin. Se sijaan kiinnostavaa on, että Espoossa vuokrat ovat laskusuunnassa. Tänä vuonna Vantaalla on myös joutunut maksamaan vuokraneliöstä Espoota enemmän.

”Espoossa on tällä hetkellä haasteellisin markkina, jos katsotaan näitä pääkaupunkiseudun kaupunkeja. Siellä on varmasti kaikilla toimijoilla eniten tyhjäkäyttöä. Lähinnä isot kaksiot ovat haasteellisia tällä hetkellä”, sanoo vuokra-asuntoyritys VVO:n vuokrauksesta vastaava yksikönjohtaja Pia Jaakola.

VVO vuokraa pääkaupunkiseudulla yhteensä noin 11 500 vapaarahoitteista asuntoa.

Pääkaupunkiseudun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet vuodesta 2004 lähtien selvästi yleistä hintakehitystä nopeammin.

Esimerkiksi Helsingissä vapaarahoitteisesta vuokra-asunnosta joutui viime vuonna maksamaan vuokraa neliötä kohti 17,63 euroa. Kymmenen vuotta aiemmin neliövuokra oli vuoden 2014 rahanarvossa 13,95 euroa.

Asumisen kallistumista voi havainnollistaa niin, että esimerkiksi 50 neliön asunnosta maksettava vuokra on noussut yleisen hintakehityksen huomioimisen jälkeen yli 180 eurolla kuukaudessa. Vuodessa vuokra-asumisen kulut ovat kyseisessä esimerkissä kasvaneet yli 2 200 euron verran. Sillä rahalla matkustaisi jo lähes maailman ympäri.

Tänä vuonna vuokrien nousu näyttää pysähtyvän. Vuokravälityksen markkinajohtajaksi itseään mainostava Vuokraturva povaa uusien vuokrasopimusten kohdalla paikoin jopa hintojen laskua.

”Tällä hetkellä tunnelma asuntomarkkinoilla on sellainen, että vuokrapyyntöjä joudutaan alentamaan, että vuokralainen löytyy”, sanoi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Kauppalehden haastattelussa maanantaina.

Metsola sanoo HS:lle, että etenkin perheasunnoissa alkaa pääkaupunkiseudulla olla vuokralaisten markkinat. Noin 70–80 neliön asuntoja uusille asukkaille vuokraavien kannattaakin varautua siihen, etteivät he saa asunnosta yhtä hyvää tuottoa kuin aiemmin.

”Hyvä, vakavarainen vuokralainen on nyt perheasuntomarkkinoilla kuningas. Hän on hyvässä asemassa ja hänellä on neuvotteluvaraa vuokran suhteen. Tilanne muuttuu heti, jos hakijalla on esimerkiksi maksuhäiriöitä”, Metsola sanoo.

Muut seudun vuokravälittäjät eivät niele Metsolan näkemystä.

”Pyrimme määrittelemään vuokrat markkinatilanteen mukaan, jotta alennuksia ei tarvita”, sanoo asuntosijoitusyhtiö Saton asiakkuus- ja viestintäjohtaja Monica Aro.

Sato vuokraa pääkaupunkiseudulla noin 16 000 asuntoa.

Vuokraturvan Metsola arvioi, että vuokrayksiöiden kohdalla ihmisten maksukyky tulee pian Helsingin seudulla vastaan. Tämän vuoden kolmannella vuosineljänneksellä vapaarahoitteisen vuokrayksiön neliöhinta oli esimerkiksi Helsingissä 21,66 euroa.

”Pari vuotta sitten yksiön vuokranantaja pystyi pyytämään lähes mitä tahansa eli aina löytyi joku, joka oli valmis maksamaan markkinahintaa selvästi korkeampaa vuokraa, ainakin hetkellisesti”, Metsola vertaa.

”Nyt tilanne on muuttunut siihen, että jos pyyntö on markkinatasoinen niin se menee vuokralle, mutta jos siitä pyydetään liikaa niin se jää tyhjilleen.”

Orava Asuntorahaston hallituksen puheenjohtaja Jouni Torasvirta ei pidä vuokrien laskua todennäköisenä.

”Meidän kokemuksen pohjalta evidenssiä siitä, että tilanne olisi oleellisesti muuttumassa, ei ole olemassa”, Torasvirta sanoo.

”Vuokrat kehittyvät pitkässä juoksussa käytettävissä olevien tulojen kanssa. Se ohjaa eniten sitä, mille tasolle vuokrat voivat nousta, niin Helsingissä kuin koko maassakin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat