Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

160-vuotias rouvaseura juhli Helsingin Karjalatalossa – ”Ilmat Karjalassa olivat aina kauniit”

Kaupunki
 
Käkisalmen tyttö rakasti uimista
Käkisalmen tyttö rakasti uimista
Rouva Tuovi Nygren juhli 160-vuotiasta rouvasyhdistystä Karjalatalossa.

Käpylä

Rouva Tuovi Nygrenin keppi on kadoksissa. Se on ollut sitä jo vuoden päivät. Mutta Nygren ei tunnu hätäilevän. Jossakin täällä Karjalatalossa se on. Tänne se jäi vuosi sitten.

”En ole vielä tarvinnut juurikaan apuvälineitä. Siksi se keppi unohtuikin”, Tuovi Nygren, 89, kertoi lauantaina.

Karjalatalossa juhlittiin 160-vuotiasta Käkisalmen Kaupungin Rouvasväen yhdistystä. Se on Suomen vanhin yhä toimiva suomenkielinen naisyhdistys.

Yhdistyksellä on kunniakas historia. Alusta pitäen ”päätarkoituksena oli lievittää puutteessa olevien vähempiosaisten kärsimyksiä ja parantaa heidän elinehtojaan”, sanoi yhdistyksen puheenjohtaja Leena Kärävä-Lindgren puheessaan.

Rouva Nygrenin keppi ei ole mikä tahansa puukapula. Hän on perinyt sen isänsä Tauno Sihvon kautta Aarne Sihvolta, jääkärikenraalilta ja taannoiselta puolustusvoimain komentajalta. Se olisi nyt hyvä löytää.

Tuovi Nygren on siis tyttönimeltään Sihvo. Sihvojen suvusta on merkintöjä jo 1500-luvulta. Tuovi Nygren syntyi Kajaanissa 1. heinäkuuta 1926. Lapsena hän muutti Käkisalmeen isänsä Taunon ja äitinsä Anna Sihvon mukana.

Sisaruksia oli yhdeksän. Yksi siskoista kuoli jo pienenä. Veljistä kaksi kaatui jatkosodassa. Perhe lähti evakkoon vuonna 1939, eikä enää palannut jatkosodan aikana Käkisalmeen.

Muistot kulkevat mukana: ”Ilmat Karjalassa olivat aina kauniit, paljon ulkoiltiin, veljet harrastivat urheilua. Olin partiossa, retkeilimme Laatokan ympärillä, uimme.”

”Uinti oli harrastuksista mieluisin. Suoritin uimamaisterin tutkinnon. Merkki ei enää ole tallessa, mutta uimataito on.”

Urheilun ja voimistelun arvosana oli aina todistuksessa kiitettävä. Nuorena Nygren lähti Pallastunturille töihinkin, jotta voisi harrastaa hiihtoa.

Elämäntyönsä Tuovi Nygren teki apteekissa. Eläkkeelle hän jäi Karhulan Ensimmäisestä apteekista. Nykyisin hän asuu palvelutalossa Espoon Soukassa. Hän kertoo lenkkeilevänsä päivittäin. Juoksuun jalka ei tosin enää nouse.

Sodan jälkeen Käkisalmen Kaupungin Rouvasväki kokosi rivinsä uudelleen. Se auttoi siirtoväkeä, sotaorpoja, sotainvalideja ja sotaveteraaneja. Yhdistyksessä on yhä noin 70 jäsentä.

Salin puolella jo viriteltiin ja vanhat valokuvat Käkisalmelta oli ripustettu näyttelyksi. Pian Viipurin Lauluveikot kajauttaisivat Suomen laulun. Pöydät oli katettu: Kyllä, tietenkin, tarjolla oli myös karjalanpiirakoita.

Mutta eipäs unohdeta sitä tällä kertaa! Sieltähän rouva Tuovi Nygrenin pikkusisko Mirjami Sihvo jo tuleekin arvotavaran kanssa. Keppi oli löytynyt.

Korjaus 23.11. klo 16.08: Evakkoon lähteneiden asukkaiden oli mahdollista palata Käkisalmeen jatkosodan, ei välirauhan aikana.

Kimmo Räisänen
Tuovi Nygren (kesk.) ja pikkusisko Mirjami Sihvo Karjalatalossa.
Tuovi Nygren (kesk.) ja pikkusisko Mirjami Sihvo Karjalatalossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat