Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan Peijakseen yhteispäivystys: Lähetteiden toimittaminen seinän toiselle puolelle loppuu

Kaupunki
 
Jarno Juuti
Peijaksessa toimivat rinnakkain terveyskeskuspäivystys ja erikoissairaanhoidon päivystys. Vuoden alusta ne alkavat toimia yhdessä ilman raja-aitoja.
Peijaksessa toimivat rinnakkain terveyskeskuspäivystys ja erikoissairaanhoidon päivystys. Vuoden alusta ne alkavat toimia yhdessä ilman raja-aitoja. Kuva: Jarno Juuti

Vantaalle Peijaksen sairaalaan muodostetaan vuoden alusta yhteispäivystys. Idea on, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito työskentelevät jatkossa ilman hallinnollisia raja-aitoja.

Nykyään Peijaksen sairaalassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystykset toimivat rinnakkain.

Jatkossa niiden on määrä työskennellä yhdessä. HYKS Jorvin, Meilahden ja Peijaksen päivystyksistä vastaavan ylilääkärin Veli-Pekka Harjolan mukaan yhteispäivystykset ovat ”sotea konkreettisimmillaan”.

”Nyt Peijaksessakin on jouduttu kirjoittamaan lähete, jotta seinän toisella puolella istuva kirurgi katsoisi terveyskeskuspäivystyksen potilasta”, Harjola kuvaa.

Kun sote-uudistus alkoi, sen yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi asetettiin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio. Tällä tarkoitetaan sitä, että potilas saisi tarvitsemansa palvelut, eikä hän välttämättä olisi edes tietoinen, kun asioiden hoito siirtyy perustasolta erikoissairaanhoitoon.

”Jatkossa Husissa saavutettua erikoissairaanhoidon osaamista voidaan jatkossa hyödyntää kaikkien potilaiden hoidossa.”

Peijaksessa ovat rinnakkain toimineet siis Vantaan kaupungin vastuulla oleva terveyskeskuspäivystys ja Husin pyörittämä erikoissairaanhoidon päivystys.

Se, että samassa päivystyksessä toimii rinnakkain kaksi organisaatiota, on näkynyt lisäksi esimerkiksi erillisinä kahvihuoneina ja potilaiden tarkkana sijoitteluna kunkin päivystyksen tiloihin.

Harjolan mukaan yhteistoiminnasta on saatavissa monenlaisia synergiaetuja. Jatkossa ambulanssipotilaat voidaan sijoittaa tarkoituksenmukaisemmin.

Viime vuodet Peijaksen terveyskeskuspäivystystä on pyörittänyt Attendo. Vuoden alussa koko päivystyksestä vastaa Hus. Miehitys ei kasva nykyisestä, mutta Attendon lähtiessä päivystykseen tulee kuitenkin uutta väkeä.

”Heidän tulee osata kaikentasoisten potilaiden hoito”, Harjola sanoo.

Esimerkiksi Jorvin sairaalassa Espoossa yhteispäivystys on toiminut vuodesta 2011. Uudenlaista päivystysmallia on kehitetty vuodesta 2013, kun yhdeksän lääkäriä alkoi erikoistua nimenomaan akuuttilääketieteeseen.

Hyks-sairaanhoitoalueen lautakunta käsittelee tiistaina Peijaksen yhteispäivystyksen päivystyslääkärityövoiman hankintaa. Hankinnalla haetaan yhteispäivystykseen lääkärityövoimaa täydentävää päivystyslääkärityötä ja työvoimaa ruuhkanpurkuun. Hankinnan arvo on vajaat neljä miljoonaa euroa ja siitä kisaavat Attendo ja Mediverkko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat