Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhustyön asiantuntija: ”Yksinäisyyteen pitäisi puuttua ennen kuin se iskee”

Kaupunki
 
Avunhuudot keittiön lattialta saivat hankkimaan turvapuhelimen
Avunhuudot keittiön lattialta saivat hankkimaan turvapuhelimen
Turvapuhelinpartio kävi nostamassa helsinkiläisen Raimo Hokkasen kotinsa lattialta yksin lokakuussa kymmenen kertaa. Turvapuhelin tuo tunteen, ettei lattialla tarvitse maata lopun ikäänsä. Toimittaja: Päivi Paulavaara HS. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

Moni vanhusten turvapuhelimen hälytys kertoo turvattomuuden tunteesta, pelosta.

Näin sanoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin.

HS kertoi sunnuntaina tavallisesta yöstä turvapuhelimen päivystyksessä Helsingissä. Satoja hälytyksiä kuukaudessa hoitavat päivystäjät esimerkiksi käyvät auttamassa lattialle kaatuneet vanhukset takaisin ylös, joskus saman ihmisen kymmenen kertaa kuussa. Hälytyksiä tekevät myös lukuisat muistisairaat, yksinäiset ja hätääntyneet vanhukset, jotka eivät ehkä enää edes hahmota vuorokaudenaikaa.

”Ihminen on tunteilla elävä olento. Turvallisuuden kokeminen on erittäin tärkeä asia”, Helin sanoo.

Helin ajattelee, että yksinäisyyteen pitäisi puuttua jo ennen kuin se iskee.

Luonteva paikka tällaiselle olisi vaikka kotihoidon ennakoiva käynti, jollaisia monet kunnat tarjoavat esimerkiksi 75 vuotta täyttäville. Käynnillä käydään läpi terveydentilaa ja mietitään esimerkiksi asumisjärjestelyjä ennakkoon. Siis esimerkiksi: onko pesulle pääseminen helppoa huonokuntoisenakin? Ja ellei, niin voisiko asiaa auttaa pienin keinoin, vaikka turvakahvoilla oikeassa kohdassa.

Helin kertoo lisää pieniä käytännön asioita, jotka vaikuttavat paitsi siihen miten ihminen kotonaan selviytyy myös siihen, kuinka pitkään hän uskaltaa kotoaan ulos: Piikit talvikenkien pohjassa. Kuulolaite, koska kuulon aleneminen vähentää monilla sosiaalisia suhteita ja vaikuttaa joskus muistisairauden etenemiseen.

”Sitten pitäisi miettiä, että ketkä toiset ihmiset ovat sinulle tärkeitä. Ja mikä tuottaa juuri sinulle iloa”, Helin listaa. Pitää siis ajoissa kertoa, miten paljon ja miten erilaista toimintaa ikääntyneille tarjotaan.

Entäpä sitten, jos ystäviä ja läheisiä ei enää ole ja liikuntakyky on mennyt?

”On totta, että mitä vanhemmaksi elää, sitä useamman ystävän menettää. Juhlat muuttuvat läheisten hautajaisiksi.”

”Tämä pitäisi ottaa huomioon kotipalvelussa. Se ei saisi olla vain fyysisten asioiden hoitamista, vaan työntekijällä pitäisi olla aikaa viipyä hetki pidempään”, Helin sanoo.

Hän kaipaa myös tiiviimpää yhteistyötä kuntien ja järjestöjen välille. Järjestöillä on todella paljon erilaista vapaaehtoista toimintaa yksinäisyyden lievittämiseen.

”Tämä ei myöskään ole asia, jota omaiset voisivat ulkoistaa”, Helin sanoo. Hän toivoisi myös lisääntyvää sukupolvien välistä yhteisöllisyyttä. Isovanhemmilla pitää olla oikeus olla mukana.

Akseli Valmunen
Palvelupäällikkö Markitta kertoo, että hoitokotipaikka on nykyajan lottovoitto.
Palvelupäällikkö Markitta kertoo, että hoitokotipaikka on nykyajan lottovoitto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat