Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköbussit valtaavat Helsingin ensi vuonna – Espooseen on jo noussut pikalaturi

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Sähköbussivalmistaja Linkkerin työntekijät ottavat pikalaturia käyttöön. Yhtiön kaksi bussia aloittavat liikennöinnin Espoossa joulukuussa.
Sähköbussivalmistaja Linkkerin työntekijät ottavat pikalaturia käyttöön. Yhtiön kaksi bussia aloittavat liikennöinnin Espoossa joulukuussa. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Rautatientorille pysäkkilataus 2017

 Kaksi ensimmäistä kotimaista sähköbussia tulevat Espooseen joulukuussa.

 Suomalaisvalmistaja Linkker toimittaa Helsingin seudulle yhteensä 12 sähköbussia.

 HSL:n tavoitteena on, että seudulla liikkuu vuoden 2018 loppuun mennessä yhteensä 100 sähköbussia ja vuoteen 2025 mennessä jopa 400 sähköbussia.

 Latauspisteitä rakennetaan ensi vuoden aikana useille päätepysäkeille Helsingissä. Rautatientorin vuoro on vuonna 2017.

Tapiola. Pääkaupunkiseudun bussien sähköistyminen ottaa aimo harppauksen eteenpäin, kun seudun ensimmäinen pikalatauslaite otetaan käyttöön joulukuussa. Lisää on tulossa nopeaan tahtiin.

Asentajat viimeistelivät viime viikolla latauslaitteen asennusta Tapiolan keskustassa. Pysäkkilataus saa ensimmäiset käyttäjänsä joulukuussa, kun suomalaisvalmistaja Linkkerin kaksi bussia tulevat Espooseen.

Juuri Espoossa on jo ajanut viiden eri valmistajan sähköbusseja osana kansallista kokeilua. Pikalaturi on kuitenkin jotain aivan uutta.

Sähköbussien menestysmahdollisuuksia rajoittaa akkujen teho. Tähän mennessä Espoon kokeiluun on osallistunut vain sellaisia busseja, joita on voitu ladata yön aikana. Mittavilla akuilla on pystytty täyslatauksessa ajamaan koko päivä, mutta parin tonnin akkukuorma on tehnyt autoista kalliita.

Linkker on kehittänyt pikalatauksiin soveltuvat akut, jotka painavat vain 900 kiloa.

”Kaupunkiajossa ne riittävät hyvin. Jos reitti on noin 20 kilometriä ja kulutus normaali, akkujen lataus kestää nelisen minuuttia”, kertoo Linkkerin talousjohtaja Tom Granvik.

Lataus käynnistyy, kun bussin katossa oleva sanka nousee ja kytkeytyy jykevältä valaisinpylväältä näyttävään laitteeseen.

Helsingin seudun liikenne (HSL) vuokraa leasing-sopimuksella yhteensä 12 sähköbussia suomalaisvalmistajalta.

Bussit tulevat eri bussiyhtiöitten käyttöön, jotta ne saisivat tuntumaa uuteen tekniikkaan.

HSL voi tulevaisuudessa liittää sähköbussien käytön osaksi kilpailutusten ehtoja. Tavoitteena on vähentää bussien liikennepäästöjä olennaisesti.

Kolmen vuoden kuluttua sähköbusseja on tarkoitus olla käytössä HSL:n alueella noin sata.

Helsinkiin nousee ensi vuoden aikana peräti seitsemän latauspistettä neljälle bussilinjalle. Helsinkiläismatkustajista sähköbusseja pääsevät ensimmäisinä testaamaan linjojen 23 ja 55 asiakkaat toukokuussa, ja linjojen 16 ja 51 matkustajat syksyllä.

Latauspisteitä sovitellaan 23:n päätepysäkille Ruskeasuolla ja sekä 55:n päätepysäkille Koskelassa. Myös Rautatientorille on tulossa pysäkkilataus, mutta hankalien sähkökaapelivetojen vuoksi tämä valmistuu vasta vuoden 2017 alussa.

”Kaupunkikuvaneuvottelukunta on jo hyväksynyt suunnitelman. Ei se ihan sukkana siellä läpi mennyt, mutta pienillä tarkennuksilla sitten”, kertoo yksikön johtaja Reijo Mäkinen HSL:stä.

HSL:n tavoitteena on, että jokaisen bussilinjan molemmissa päissä olisi pysäkkilataus. Alkuvaiheessa näin ei ole.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) sähköjärjestelmäpäällikkö Pekka Korpela kertoo, että jokaisella koelinjalla ajetaan myös dieselautoja, joten reitit eivät voi katketa missään vaiheessa.

Hulppeasta ulkomuodostaan huolimatta ensimmäinen latauspiste Itätuulentien ja Tapiolantien risteyksessä on vain väliaikainen. Pysäkkilataus siirtyy Merituulentien bussiterminaaliin sen valmistuessa vuonna 2019.

”Tässä vaiheessa Espooseen ei ole tulossa muita pysäkkilatauksia. Meidän tähtäimessämme on Matinkylä, jonka metroasemasta on tulossa liikenteellinen solmukohta”, Mäkinen sanoo.

Linkkerin busseista kaksi ensimmäistä siirtyy bussiyhtiö Transdevin käyttöön joulukuussa.

Tekesin ja työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaan eBus-kokeiluun osallistunut Transdev on viimeisten kolmen vuoden aikana testannut useiden sähköbussivalmistajien autoja Espoon linjalla 11.

”Ajatus on se, että annetaan bussit ensin niille, jotka jo ovat tehneet alkuharjoittelua. HSL haluaa kehittää sähköbussijärjestelmää ja testata, miten bussit toimivat arjessa”, toimitusjohtaja Sami Ojamo sanoo.

Sami Kero / HS
Sähköbussien pikalataus tapahtuu auton päältä. Latauksen on määrä onnistua neljässä minuutissa.
Sähköbussien pikalataus tapahtuu auton päältä. Latauksen on määrä onnistua neljässä minuutissa.
Sami Kero / HS
Tapiolaan on noussut Helsingin seudun ensimmäinen pikalaturi sähköbusseille. Kuvassa on suomalaisen Linkkerin bussi, mutta laite soveltuu myös muiden valmistajien malleille.
Tapiolaan on noussut Helsingin seudun ensimmäinen pikalaturi sähköbusseille. Kuvassa on suomalaisen Linkkerin bussi, mutta laite soveltuu myös muiden valmistajien malleille.
Sami Kero / HS
Sähköbussien pikalataus tapahtuu auton päältä. Latauksen on määrä onnistua neljässä minuutissa.
Sähköbussien pikalataus tapahtuu auton päältä. Latauksen on määrä onnistua neljässä minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat