Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hali-Berni parantaa koirakammoisia Lapinlahden sairaalassa

Kaupunki
 
Janne Järvinen / HS
Hali-Berninä toimiva Karo-koira nauttii Auroran (vas.), Denizin, Eiran ja Elviksen rapsutuksista.
Hali-Berninä toimiva Karo-koira nauttii Auroran (vas.), Denizin, Eiran ja Elviksen rapsutuksista. Kuva: Janne Järvinen / HS

Lapinlahti. Kammoatko karvaista koiraa? Paneeko karhea kieli sinut kauhusta sekaisin? Entä kun koira haukkuu, pakenetko hädissäsi?

Ei hätää, berninpaimenkoira Karo eli Hali-Berni auttaa.

Se heiluttaa vilkkaasti häntäänsä ja sen silmät vilkkuvat. Mutta sillä on raudanlujat hermot.

”Toista sataa käyntiä tänä vuonna. Päiväkodit, koulut, palvelutalot, erityisryhmät”, Hali-Bernin emäntä Tiina Kapanen luettelee keikkoja. Nyt he ovat Lapinlahden sairaalan kahvilassa keikalla.

Hali-Berni on berninpaimenkoira Karon, 6, työtitteli. Hän on yksi 50 Hali-Bernistä, jotka on koulutettu ottamaan vastaan lempeä ja puristuksia.

”Karo on sosiaalinen. Se hyväksyy pyörätuolit. Se on hyvähermoinen kaveri. Joskus se haukkuu. Sillä on joku asia silloin, jonka se haluaa kertoa”, Tiina Kapanen miettii.

Nyt Karolla on jokin asia. Se haukkuu Eiraa. Kuusivuotias tyttö kavahtaa, perääntyy ja takertuu turvaan äidin helmaan.

Sen takia äiti Sini Lahti ja isoäiti Anne Lahti ovat Lapinlahteen tulleetkin. Eiralla on koirakammo, ja Karon alias Hali-Bernin kohtaamisen toivotaan pyyhkivän sen tiehensä.

”Edellisessä talossa oli yläkerrassa ärhäkkä koira”, Sini Lahti arvelee kammon perää.

Lapinlahden sairaalassa Karo ei ole ensimmäinen tohtori. Täällä on parannettu mieleltään järkkyneitä ja rauhaa etsiviä vuodesta 1841 lähtien.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema, Suomen ensimmäinen mielisairaiden hoitoon tarkoitettu rakennus sijaitsee hälyn ulkopuolella, mutta keskellä kaupunkia.

Varsinkin taiteilijat ovat hakeneet täältä hermolepoa raskaan ammattinsa puristuksissa. Kirjailijoita, näyttelijöitä ja muusikoita pilvin pimein. Kuuluisin Lapinlahden kautta kääntyneistä lienee kansalliskirjailija Aleksis Kivi, jonka hoitohuone on edelleen yksi talon nähtävyyksistä.

Mutta nyt talo on lähes tyhjillään. Virastopäällikkö Jaakko Stauffer Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta kertoo, että peruskorjaus veisi 60 miljoonaa euroa, eikä kaupungilla ole sellaiseen varaa.

Tilapäinen Lähde-kahvila toimii kuitenkin täysipainoisesti talon länsisiivessä. Kahvila on saanut nimensä samasta syystä kuin sairaala aikanaan sijaintinsa: tontilla on lähde, jonka solina ja rantaan lyövien Lapinlahden aaltojen liplatus rauhoittivat sirpaleisimmankin mielen.

Pro Lapinlahden puheenjohtaja Katja Liuksiala kertoo, että talo on monilta osin aivan hyväkuntoinen ja käyttökelpoinen.

”Monilla tuntuu olevan käsitys, että talo on tyhjillään”, hän kertoo.

Näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi tänään maanantaina sairaalassa kokoontuu neulekahvila, ja tiistaina järjestetään Taide mielen hyvinvoinnin tukena -projekti. Torstaina tarjolla on musiikkia sekä tarinankerrontaa elävän tulen ympärillä, ja oerjantaina on vuorossa Lapinlahti Folk.

Koirakammoisen Eiran lisäksi Elvis, 4, Deniz, 6, ja Aurora, 3, halivat Karoa kahvilassa.

Saako silittää, joku kysyy.

”Pitää silittää”, Tiina Kapanen opastaa.

Mutta mitä Karo itse mietit? Onko työ mieluisaa? Karo katsoo silmiin, heiluttaa häntäänsä ja vastaa iloisesti: ”Hau! Hau! Hau!”

Korjaus 24. 11. klo 10.53: Musiikkia sekä tarinankerrontaa elävän tulen ympärillä on tarjolla torstaina, ja perjantaina on vuorossa Lapinlahti Folk.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat