Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunki­seudun kouluissa opiskelee parisataa kesän ja syksyn aikana tullutta turvapaikan­hakijaa – suurin osa Espoossa

Kaupunki
 
Pekka Fali
Suomalaiskoulut ovat tänä syksynä ottaneet oppilaaksi lukuisia turvapaikanhakijalapsia. Haidar Al-Obeidi, 12, opetteli suomeksi värejä ja numeroita Lapinniemen koulun valmistavalla luokalla Tervolassa. Opettaja Elli-Noora Varajärvi antoi ohjeet.
Suomalaiskoulut ovat tänä syksynä ottaneet oppilaaksi lukuisia turvapaikanhakijalapsia. Haidar Al-Obeidi, 12, opetteli suomeksi värejä ja numeroita Lapinniemen koulun valmistavalla luokalla Tervolassa. Opettaja Elli-Noora Varajärvi antoi ohjeet. Kuva: Pekka Fali
Fakta

Opetus pitää järjestää nopeasti

 Laki määrää kunnan järjestämään alueellaan asuville perus- ja esiopetusta.

 Laki ei säätele tarkemmin, milloin maahan muuttavalle tulisi järjestää opetusta. Sen pitäisi alkaa mahdollisimman pian, kun selviää, että oppivelvollisuusikäinen jää kuntaan pitemmäksi kuin aivan lyhyeksi aikaa.

Lähde: Opetusministeriö

Pääkaupunkiseudun peruskouluissa opiskelee tällä hetkellä parisataa kesän ja syksyn aikana tullutta turvapaikanhakijalasta. Eniten heitä on Espoossa, 162, sillä yksin maahan saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat sijoitetaan Espooseen.

Espooseen on turvapaikanhakijoiden suuren määrän myötä perustettu 12 uutta valmentavaa eli maahanmuuttajille tarkoitettua ryhmää. Näiden lisäksi lapsia on sijoitettu jo olemassa oleviin ryhmiin. Valmistava koulutus kestää noin vuoden ennen varsinaiseen perusopetukseen siirtymistä.

Ennen syksyllä saapuneita turvapaikanhakijoita Espoon peruskouluissa oli jo valmistavassa opetuksessa 500 lasta.

”Espoossa on jo totuttu siihen, että on monikulttuurisia lapsia. Nyt tulleet turvapaikanhakijat vain täydentävät sitä”, sanoo Espoon opetustoimenjohtaja Kaisu Toivonen.

Parin viime vuoden aikana Espoossa on toteutettu Agora-hanketta, jonka tarkoitus on ollut esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, että oppilailla on erilaisia äidinkieliä ja katsomuksia.

Espoolaiskouluissa opetetaankin jo 41 äidinkieltä ja seitsemää katsomusainetta.

Toivonen kehuu espoolaisrehtoreiden tapaa ottaa vastaan uusia turvapaikanhakijalasten ryhmiä kouluihinsa.

Artikkeliin liittyvät

”Kun koululle tulee uusi ryhmä, kaikille oppilaille kerrotaan esimerkiksi, mitä tarkoittaa olla pakolainen. Lapset myös tiedostavat tämän asian.”

Helsingin peruskouluissa turvapaikanhakijalapsia on tällä hetkellä noin 60–70.

Lapset on sijoitettu eri puolilla kaupunkia toimiviin valmistaviin ryhmiin.

Seitsemässä vantaalaiskoulussa opiskelun aloittaa joulukuussa 18 turvapaikanhakijaa.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sanoo, että kaupunki on pyrkinyt välttämään 1990-luvun alun virheet.

”Olemme tehneet sekaryhmiä, emme jakaneet tulijoita etnisen taustan tai yhden kieliryhmän perusteella”, Kalo sanoo.

Kalo muistelee, että 90-luvun alussa, kun Suomeen saapui esimerkiksi somalialaisia sekä Kosovon albaaneja, heitä keskitettiin taustansa perusteella muutamiin kouluihin.

Yhden koulun vieressä asuneille saatettiin osoittaa koulupaikka toiselta puolelta kaupunkia.

Kalon mukaan hyödyllisempää on, että turvapaikanhakijalapsia, kuten muitakin maahanmuuttajalapsia, on useissa kouluissa eri puolilla kaupunkia.

”Lapset oppivat kielen ja kotoutuvat nopeammin, jos koulukaverit löytyvät naapurustosta, eivät vain samasta kieliryhmästä.”

Kieli ei ole ainoa asia, joka vaatii opettelua, sanoo Leppävaaran koulun rehtori Elena Savolainen.

Hänen koulussaan aloitti syyskuussa ryhmä, jossa on Irakista ja Afganistanista yksin tulleita 13–16-vuotiaita poikia. Suomessa pojat ovat saaneet paljon uusia kokemuksia. Naisopettajat komentavat, rehtorikin on nainen.

”Rehellisyyden nimissä, kun tällaisella taustalla saapuu uuteen paikkaan, on paljon, paljon opittavaa”, Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa nuorukaiset ovat edistyneet ”mahtavasti”, ja opettajat tekevät työtään ”antaumuksella”.

”Kaikki ei mene täysin saumattomasti, mutta tämä on kasvatustehtävämme. Kaikilla oppilailla on samat oikeudet ja velvollisuudet”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat