Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaislasten terveys syynätään pikkutarkasti

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Marjo Valtavaara HS

Monessa kunnassa kaikki on valmiina turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä varten, mutta lapset odottavat lupaa terveystarkastajilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen korostaa, ettei lasten kouluun menoa ole järkevää viivästyttää liikaa.

”Lapsen terveyden kannalta on tärkeää, että hän pääsee nopeasti kouluun – ei niinkään se, onko ulostenäytteestä madonmunat tutkittu.”

Puumalaisen mukaan lapselta ei voi terveydellisin perustein evätä kouluun pääsyä, jos ei ole kyse tarttuvan taudin uhkasta.

Terveystarkastus pitäisi suositusten mukaan olla tehtynä kahden viikon kuluessa maahan tulosta. ”Siihen ei valitettavasti pystytä”, toteaa SPR:n terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

”Ohjeen mukaan kaikilta otetaan keuhkoröntgen, jota varten he menevät yksityiseen sairaalaan. Rokotuksia täydennetään myös kunnallisissa neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa”, Hirvonen kuvaa.

SPR:llä on yksi terveydenhuollon mobiiliyksikkö, joka tekee alkutarkastuksia vastaanottokeskuksissa.

Yksikössä ei rokoteta eikä oteta keuhkokuvia.

”Yritämme priorisoida lapsia ja raskaana olevia. Ihmiset ovat kokeneet kovia, ja tarpeet ovat valtavia.”

Puumalainen painottaa, että kaikki testit eivät ole välttämättä tarkoituksenmukaisia.

”Tuberkuloosiepäily estäisi koulunkäynnin viikoksi, pariksi, mutta se on äärimmäisen harvinainen tauti. Tuhkarokko voisi myös estää kouluun tulon, mutta siinäkin tartunta ilmenee parissa viikossa.”

Kouluun pääsyä halutaan kiirehtiä myös lastensuojelun tähden.

”Kaikilla lapsilla ole mukanaan vanhempia, vaan he ovat matkalla jonkun miespuolisen sukulaisen kanssa. Koulussa he saisivat huolenpitoa ja kerran päivässä lämpimän aterian”, tervolalaisen Lapinniemen koulun rehtori Essi Varajärvi sanoo.

Rokotusten täydentämisen ja keuhkoröntgenin lisäksi lapsilta on tutkittu ulostenäytteestä muun muassa ameebaa sekä verinäytteestä hi-virusta ja hepatiittia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat