Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pormestarin valinta vaikuttaa varmalta – mitä se tarkoittaa helsinkiläisten kannalta?

Kaupunki
 
Otso Kivekäs (vihr), Lasse Männistö (kok), Osku Pajamäki (sd) ja Veronika Honkasalo (vas).
Otso Kivekäs (vihr), Lasse Männistö (kok), Osku Pajamäki (sd) ja Veronika Honkasalo (vas).
Tästä on kyse

Pormestari valitaan neljäksi vuodeksi

 Poliitikot ovat valmistelleet Helsingin johtamisuudistusta pari vuotta. He haluavat, että kaupungin ylin johto valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan.

 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esitti lokakuussa, että Helsinkiin jäisi kaupunginjohtaja. Puolueet tyrmäsivät Pajusen esityksen maanantaina.

 Valtuusto päättää johtamismallista lopullisesti talvella. Mallin on tarkoitus olla käytössä kesällä 2017.

Helsingin värikkäästi edennyt johtamisuudistus pyörähti maanantaina jälleen kierroksen ympäri. Helsingin johtavat poliitikot päättivät, että Helsinki valitsee itselleen pian neljä vuotta kerrallaan kaupunkia johtavan pormestarin.

”Päätös syntyi yksimielisesti puolueiden kesken. Tämä on selkeä linjapäätös siitä, mitä halutaan”, sanoo kokoomuksen ryhmäjohtaja Lasse Männistö. Hän johtaa myös Helsingin johtamisjärjestelmäuudistusta pohtineiden poliitikkojen ryhmää.

Poliitikkojen näkemys oli päinvastainen kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) kuukausi sitten tekemään esitykseen nähden. Pajunen olisi halunnut säilyttää kaupunginjohtajan jatkossakin.

Nykyisin kaupunginjohtajien toimikausi kestää seitsemän vuotta.

Pormestarin valinta näyttää vääjäämättömältä, mutta mitä se tarkoittaa Helsingin ja helsinkiläisten kannalta?

Uudessa mallissa kuntavaalissa äänestämisellä on aiempaa enemmän merkitystä, koska helsinkiläiset valitsevat joka vaalissa itselleen uuden johtajan.

”Vaalitulos näkyy jatkossa nopeammin Helsingin toiminnassa. Uskon myös, että jatkossa yhteistyö pormestarin ja valtuuston kanssa on saumattomampaa”, sanoo Sdp:n ryhmää johtava Osku Pajamäki.

Pormestaria ei kuitenkaan valita suoralla kansanvaalilla vaan helsinkiläiset äänestävät jatkossakin ensin puolueita ja ehdokkaita. Vaalin jälkeen kaupunginvaltuusto valitsee keskuudestaan kaupungin toimintaa johtavan pormestarin ja eri sektoreita johtavat apulaispormestarit.

Samankaltainen malli on käytössä myös Tampereella.

Helsinkiläiset pääsevät kuitenkin vaikuttamaan valittaviin henkilöihin, sillä puolueet nimeävät todennäköisesti pormestari- ja apulaispormestariehdokkaansa jo ennen vaaleja.

”Olisi luontevaa, että puolueet nimittäisivät ehdokkaansa ennen vaaleja, mutta tästä ei ole mitään erillistä sopimusta tehty”, sanoo vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs.

Johtamistavan uudistamisella on ollut vahva tilaus. Nykyisen järjestelmän ongelmat ovat näkyneet etenkin apulaiskaupunginjohtajavalintojen yhteydessä.

Valinnoista on tullut yhtä saippuaoopperaa, kun puolueet ovat syyttäneet toisiaan kilvan kassakaappisopimuksista.

”Muutos selkeyttää Helsingin johtamista, kun ylin virkamiesjohto sekä asioiden valmistelu ja poliittinen päätöksenteko erotetaan toisistaan. Uudistuksen jälkeen molemmat saavat selkeät kasvot”, Männistö muotoilee.

Helsingin johtamisuudistus on ollut leimallisesti poliitikkojen vetämä hanke.

Yllättävää ei olekaan, että poliitikot haluavat siirtää valtaa virkamiehiltä itselleen. Näkyvin keino tähän on siirtyä ammattipoliitikkoihin, joita olisi kaupunginhallituksen päätöksen mukaan noin kymmenen.

Palkkaa työstään saisivat jatkossa pormestari, neljä apulaispormestaria sekä kaupunginhallituksessa istuvat valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Jatkossa Helsingin virastorakenne räjäytettäisiin ja kaupungin toiminta koottaisiin neljän toimialan alle. Apulaispormestarit johtaisivat näitä toimialoja. Tämän lisäksi he istuisivat myös kaupunginhallituksessa.

Asioiden valmistelusta vastaisivat pätevyyden mukaan valittavat toimialajohtajat sekä heitä johtava kansliapäällikkö. He olisivat virkamiehiä.

Ammattipoliitikkoihin siirtyminen toisi todennäköisesti Helsingin politiikkaan parhaat mahdolliset voimat, sillä jatkossa asioita ei tarvitsisi hoitaa vapaa-ajalla, omien töiden ohessa.

”Monissa maissa pääkaupunkiseudun pormestarin tai apulaispormestarin paikalta noustaan luontevasti esimerkiksi ministereiksi. Meillähän Laura Räty (kok) teki jo tietyllä tavalla näin”, Kivekäs sanoo.

”Meidän korkeimmat päätöksentekopaikat eivät välttämättä ole enää eläkevirkoja vaan ne voivat olla nousevien poliitikkojen keskeisiä paikkoja.”

Tarjolla on siis keväästä 2017 eteenpäin paljon valtaa. Suuri kysymys kuuluukin, keiden käsiin se päätyy?

Kukaan neljän suurimman puolueen eli kokoomuksen, vihreiden, Sdp:n tai vasemmistoliiton ryhmäpomosta ei myönnä olevansa kiinnostunut johtamaan Helsinkiä täysipäiväisesti.

”Ryhmämme pitää uudistusta välttämättömänä demokratian, läpinäkyvyyden ja avoimuuden kannalta. Emme mieti asiaa oman puolueen tai oman poliittisen uran näkökulmasta”, sanoo vasemmistoliittoa johtava Veronika Honkasalo.

Pormestariksi ei myönnä mielivänsä myöskään Sdp:n Pajamäki. Hän uskoo kuitenkin, että muutoksella on merkitystä poliittisiin voimasuhteisiin.

”Kokoomus on nyt saanut suhteellisen pienellä paikkaenemmistöllä yliedustuksen kaupungin johdossa. Uskon, että punavihreä enemmistö näkyy jatkossa paremmin.”

 

HS kysyi suurimpien puolueiden ryhmäpomoilta: Haluatko Helsingin pormestariksi?

 

”Katsotaan nyt ensin tämä vaalikausi loppuun. Paikkojen jakaminen on vielä ihan ennenaikaista.”

Otso Kivekäs (vihr)

 

”Olen lähtökohtaisesti erittäin tyytyväinen työtilanteeseeni. Ei ole tarvinnut asiaa omakohtaisesti miettiä.”

Lasse Männistö (kok)

 

”Meidän ryhmä ei mieti asiaa oman puolueen tai oman poliittisen uran näkökulmasta.”

Veronika Honkasalo (vas)

 

”En. Koen, että minulla on siksi parempi mahdollisuus puhua tästä asiasta.”

Osku Pajamäki (sd)

Laura Oja
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ei halua Helsinkiin pormestarimallia.
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ei halua Helsinkiin pormestarimallia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat