Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppiaat vaativat Hietalahden hallin myynnin perumista – ”Huhut valtavista tappioista ovat perättömiä”

Kaupunki
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Tänä syksynä Hietalahden halli muutti konseptiaan siten, että se on avoinna myös iltaisin keskiviikosta lauantaihin, mikä on tuonut uusia ravintolakävijöitä.
Tänä syksynä Hietalahden halli muutti konseptiaan siten, että se on avoinna myös iltaisin keskiviikosta lauantaihin, mikä on tuonut uusia ravintolakävijöitä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suurin osa Hietalahden hallin yrittäjistä haluaa estää hallin myynnin. Kauppiaat ovat lähestyneet Helsingin kiinteistölautakuntaa ja virkamiehiä kirjeellä, jonka mukaan hallin myynti yksityiselle on paitsi huono vaihtoehto, myös tarpeeton.

”Pyydämme, että kiinteistölautakunta ja Helsingin kaupunki keskeyttävät Hietalahden kauppahallin yksityistämisprosessin tarpeettomana”, kauppiaat kirjoittavat.

Allekirjoittaneet 15 kauppiasta haluavat, että Helsingin kaupunki pysyy hallin omistajana. Samalla he haluavat, että hallin kehittämistä jatketaan nykyisellä ”food court” (suom. ruokapiha) -periaatteella. Kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja on kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Toni Immonen.

Kaupungin kiinteistöomaisuudesta vastaava tilakeskus on perustellut hallista luopumista muun muassa sen tappiollisuudella ja kaupungille aiheuttamien isojen kustannusten takia.

Kauppiaat pitävät puhetta tappiollisuudesta epäreiluna. Kauppiasyhdistys kertoo selvittäneensä hallin vuokrasopimuksista vastaavan Tukkutorin kanssa, että tappiota on Hietalahdessa tehty 80000 euroa. Samana vuonna Hakaniemen halli on tuottanut tappiota 100000 euroa ja Vanha kauppahalli 70000 euroa.

Kauppiaat ihmettelevät myös Hietalahden kauppahallin kuluista esitettyjä lukuja. Muun muassa tilakeskuksen toimitilapäällikkö Markku Metsäranta on julkisuudessa esittänyt Hietalahden hallista Helsingin kaupungille koituneista ylläpitokuluiksi 400000 euroa.

Kauppiaat uskovat, että jo aloitettujen kululeikkausten myötä halli tekee nollatuloksen vuonna 2016. Esimerkiksi siivouksen ulkoistamisella ja tarpeettomaksi luonnehtimastaan päivävartioinnista luopumalla he laskevat säästettävän 67000 euroa.

”Huhut valtavista tappioista ovat siis täysin perättömiä. Haluamme, että kaikkia halleja kohdellaan tasapuolisesti ja yhden hallin myyminen tappiollisuuteen vedoten on perusteeton”, kauppiaat kirjoittavat.

Kauppiaat uskovat myös, että hallin kulurakenne korjaantuu viimeistään nyt, kun halli on saatu täyteen kauppiaita eli käyttöaste on noussut kesän 80 prosentista 100 prosenttiin.

Tilakeskus on myös pitänyt Hietalahden hallin kävijämäärää liian vähäisenä. Tänä syksynä halli muutti konseptiaan siten, että se on avoinna myös iltaisin keskiviikosta lauantaihin, mikä on tuonut uusia ravintolakävijöitä. Kävijämäärät ovat muutenkin kauppiaiden mukaan nousussa.

”Viime vuoteen verrattuna kävijämäärät ovat nousseet 38 prosenttia kävijälaskureiden mukaan”, allekirjoittaneet kirjoittavat.

Kaupungin kiinteistöomaisuudesta vastaava tilakeskus esitti alkusyksystä kiinteistölautakunnalle, että Helsinki myisi hallin siellä toimivalle Lihakauppa Roslundille. Hinnaksi oli neuvoteltu 850000–1250000 riippuen Lihakauppa Roslundin liikevaihdon suuruudesta.

Kiinteistölautakunta kuitenkin palautti ehdotuksen kahdesti Kiinteistöviraston tilakeskukseen valmisteltavaksi siten, että myynnistä järjestetään avoin tarjouskilpailu. Se myös halusi päätettäväkseen tarjouskilpailun periaatteet. Lautakunta käsittelee periaatteita tänä torstaina.

Osalla kauppiaista on määräaikaiset sopimukset vuoteen 2019 ja osalla optio vuoteen 2022. Heidän mukaansa epävakaa tilanne on jo nyt aiheuttanut heille ongelmia.

”Suomen huono taloudellinen tilanne huomioiden liiketoiminnan jatkumisen epävarmuus on yrittäjiä kohtaan ollut kohtuutonta. Mahdollinen liiketoiminnan keskeyttäminen remontista tai muusta häiriötekijästä johtuen vaarantaisi suurimman osan yrittäjien elinkeinosta.”

”Sopii myös kysyä, miksi Hakaniemen hallia ollaan korjaamassa 12 miljoonalla ja remontoitua hyväkuntoista Hietalahden hallia kaupataan ensimmäiselle siitä kiinnostuneelle”, kauppiaat ihmettelevät kirjeessään lautakunnan jäsenille ja virkamiehille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat