Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleeko Malmin kentästä Helsingin Tempelhof? Museovirasto vastustaa Malmin rakentamista

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Malmin lentokentän rakentamisesta asunnoiksi on kiistelty jo parikymmentä vuotta. Lentotoiminta alkoi kentällä 1930-luvulla.
Malmin lentokentän rakentamisesta asunnoiksi on kiistelty jo parikymmentä vuotta. Lentotoiminta alkoi kentällä 1930-luvulla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Museovirasto haluaa säilyttää Malmin lentokentän nykyisessä käytössään. Helsinki suunnittelee paraikaa Malmin kentän tilalle suurta asuinaluetta. Kentälle on suunniteltu asuntoja noin 25 000 ihmiselle. Museoviraston mielestä kentän asuinrakentaminen olisi virhe.

”Ilmailun kulttuuriperintöön liittyvä arvostus ei ole sitä luokkaa, mikä sen historiallinen arvo on”, sanoo Museoviraston kulttuuriympäristön suojelusta vastaava osastonjohtaja Mikko Härö.

”Ainakaan, jos mittarina käyttää Malmin kenttää.”

Härö vertaa Malmia Berliinissä sijaitsevaan Tempelhofin kenttään. 1920-luvun alkupuolella avattu kenttä suljettiin vuonna 2008. Nykyisin se toimii berliiniläisten ajanviettopaikkana.

”Se on kaupunkilaisten harrastus- ja ulkoilualue. Siellä järjestetään kaikkea reiveistä alkaen”, Härö sanoo.

Pitäisikö Malmista siis tehdä Helsingin versio Tempelhofista?

”Ei, koska toivomme, että lentotoiminta jäisi sinne”, Härö vastaa.

Myös Berliinissä on kinasteltu Tempelhofin mahdollisesta asuinrakentamisesta. Osa paikallisista päättäjistä on sitä mieltä, että kenttä on hyvää tonttimaata, sillä se sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Museovirasto on ottanut kantaa Malmin kentän asuinrakentamiseen useasti aikaisemminkin. Tämänkertaisen kannanoton poiki Malmin lentoaseman ystävät -yhdistyksen lokakuussa Uudenmaan ely-keskukselle jättämä hakemus. Yhdistys hakee Malmin lentokentän ja sen rakennusten suojelua.

”Valtion sisällä meidän kantaamme ei pidetä poliittisesti korrektina. Pelkään ja oikeastaan tiedänkin, ettei museoviraston kanta asiassa hirveästi paina, mutta ei se silti estä meitä sitä kertomasta”, Härö sanoo.

Härön mielestä kentälle kaavaillut asukasmäärät ovat joka tapauksessa ylimitoitettuja. Hänen mielestään kentälle suunniteltua rakentamista pitäisi vähentää, jotta alueen viheralueet säilyisivät.

Härö uskoo, että Malmin terminaalirakennus ja lentokenttähalli säilytetään, vaikka alue rakennettaisiinkin asunnoiksi.

”Kiitoratoja voisi myös käyttää katulinjoina. Joka tapauksessa se, että siellä säilyy jotain rakennuksia on parempi kuin se, että kaikki lanattaisiin maantasalle”, Härö sanoo.

HS ei tavoittanut tiistaina Uudenmaan ely-keskusta kommentoimaan asiaa.

Museoviraston näkemyksestä kertoi tiistaina ensimmäisenä Iltalehti.

HS
Malmin lentoasema siirtyi jatkosodan päättyessä vuonna 1944 liittoutuneiden valvontakomission haltuun. Kenttä palautui suomalaisten haltuun vasta parin vuoden päästä. Kotimaan liikenne alkoi kentällä loppiaisena 1947. Kuvassa päivän toiselle koneelle ollaan antamassa lähtölupaa.
Malmin lentoasema siirtyi jatkosodan päättyessä vuonna 1944 liittoutuneiden valvontakomission haltuun. Kenttä palautui suomalaisten haltuun vasta parin vuoden päästä. Kotimaan liikenne alkoi kentällä loppiaisena 1947. Kuvassa päivän toiselle koneelle ollaan antamassa lähtölupaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat