Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tahtoo asuttaa kokonaisen virkistyssaaren – työpaikkoja ja asuntoja tuhansille

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Helsingin kaupunki suunnittelee rakentavansa asuntoja ympäri Vartiosaarta.
Helsingin kaupunki suunnittelee rakentavansa asuntoja ympäri Vartiosaarta. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Artikkeliin liittyvät

Helsingissä alkaa pian kiivas väittely, jossa vastakkain ovat luonto ja asuinrakentaminen. Väittelyn aiheuttaa Itä-Helsingissä sijaitsevan virkistysalueen, Vartiosaaren, rakentaminen.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mielestä nykyisin virkistyskäytössä olevaan saareen pitäisi rakentaa asuntoja 5 000–7 000:lle ja työpaikkoja noin 500 ihmiselle. Nykyisin saaressa asuu vuoden ympäri noin 20 asukasta.

Vartiosaaren säilyttämistä virkistysalueena kannattavien mielestä suunnitelma pilaisi saaren luonnon täysin.

”Vartiosaari on luonnoltaan ja rakennushistorialtaan ainutlaatuinen paikka. Tämä on muun muassa ykkösluokan lepakkoaluetta. Tällaista kokonaisuutta ei ole Suomessa muualla”, Vartiosaaressa asuva Vartiosaari-seuran puheenjohtaja Ulla Rahola sanoo.

Rahola ei ole näkemyksensä kanssa yksin.

Saaren jättämistä virkistysalueeksi vaaditaan muun muassa kuntalaisaloitteessa, jonka oli allekirjoittanut tiistai-iltaan mennessä yli 300 ihmistä. Aloite on julkaistu viikko sitten.

”Vartiosaaren pelastamista” vaaditaan myös Facebook-ryhmässä, joka oli kerännyt tiistai-iltaan mennessä lähes 2 700 tykkäystä. Tykkääjien joukossa on useita helsinkiläisiä poliitikkoja.

Saaren säilyttämisen puolesta vetoaa myös muun muassa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen tähdittämä mainoskampanja.

Saaren rakentamissuunnitelmien poliittinen käsittely alkoi tiistaina, kun kaupunkisuunnittelulautakunta sai Vartiosaarta koskevan osayleiskaavaesityksen eteensä. Lautakunta ei kuitenkaan vielä tiistaina antanut asiasta näkemystään.

Lautakuntaa johtavalla Risto Rautavalla (kok) on asiasta kuitenkin jo selvä mielipide: saari pitää rakentaa asunnoiksi.

”Sinne tuleva asukasmäärä vastaa meidän vuosittaista asuntotuotantotavoitettamme”, Rautava sanoo.

”Eivät alueen luontoarvot tästä mihinkään tuhoudu. Sinne jää luontovirkistysalueita 40 prosenttia. Tämä tulee nyt paremmin muiden saavutettavaksi, kun sinne saadaan siltayhteydet”, Rautava jatkaa.

Rautavan arvio on, että jos kaupunginvaltuusto hyväksyy aikanaan Vartiosaaren osayleiskaavan, aluetta voitaisiin päästä rakentamaan 2020-luvun alussa.

Silta ja saaren läpi kulkeva raitioyhteys on osasyy sille, miksi rakentamista vastustetaan.

”Raitioyhteys tuhoaa keskeiset osat tästä saaresta. Molempiin päihin tulevat sillat voivat myös johtaa siihen, että tästä tulee läpikulkupaikka”, Vartiosaari-seuran Rahola sanoo.

”Saari on säilynyt jonkinlaisena aikakapselina. Tunnelma on pysähtynyt 1950-luvulle, se johtuu siitä, ettei tänne ole päässyt kuin vesiteitse.”

Kokoomus on pyrkinyt syksyn aikana linkittämään Vartiosaaren rakentamista Helsingin keskustasta Kruunuvuorenrantaan kulkevien Kruunusiltojen rakentamiseen.

Myös Rautavan mielestä Vartiosaaren asuinrakentaminen parantaisi siltahankkeen kannattavuutta selvästi.

”Saaren rakentaminen toisi sillalle 14 prosenttia enemmän käyttäjiä. On selvää, että Vartiosaaren rakentaminen tekisi myös sillasta taloudellisesti kannattavamman”, Rautava sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat