Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bakerien suomalaisperhe kulkee mökille omalla lentokoneella – ”Mukavampaa se on kuin autolla ajaminen”

Kaupunki
 
Näin helposti pienlentokone nousee ilmaan
Näin helposti pienlentokone nousee ilmaan
Pienlentokone Cessna nousee ilmaan helposti. Katso miten se tapahtuu.
Kuka?

Mark Baker

  Mark Baker syntyi Helsingissä vuonna 1947.

  Asui lapsuutensa Kampissa. Muutti 1980-luvun lopulla Tapaninvainioon, lähelle Malmin lentokenttää.

  Perheeseen kuuluu vaimo, koira, viisi lasta sekä neljä lapsenlasta.

  Omistaa yksityistä lennonopetusta tarjoavan yrityksen Bf-lento. Yhtiö tekee myös ilmakuvausta sekä vuokraa lentokoneita.

  Lentää nykyisin muutaman kerran kuukaudessa huoltolentoja.

Bakerin perhe on kuin mikä tahansa tavallinen suomalaisperhe – paitsi että he mökkeilevät omalla lentokoneella, useimmiten Cessna-merkkisellä.

”Se on paras, idioottivarma”, lentäjä Mark Baker, 68, sanoo. Hänen lentokoulunsa on kouluttanut lentäjiä 45 vuoden ajan Malmin lentokentällä. Lentotunteja miehelle on kertynyt yli 3 500.

Helsingin kaupunki on havitellut Malmin lentokentän aluetta asuntorakentamiseen. Kentän käyttäjät, Baker mukaan lukien, vastustavat suunnitelmia. Vaan nyt emme puhu siitä, vaan Bakerista ja lentämisestä.

Lentokoulun Bf-lennon ikkunasta aukeaa näkymä kiitoradoille. Oven vieressä on rivi lentokuulokkeita, portaissa tulee vastaan miehiä lentohaalareissa. Funkkistoimiston seinää koristaa työmailta tuttu klassikko – tyttökalenteri.

Toimiston ikkunan alla seisovat Bakerin Cessnat rivissä. Niissä on yksi moottori, etunokkaa koristaa pieni propelli, ja penkkitilaa on vähemmän kuin pienessä henkilöautossa. Ovi laitetaan lukkoon pienellä vivulla. Joku on kirjoittanut lukon yläpuolelle ohjeeksi ”auki” ja ”kiinni”.

Rio Gandara / HS
Mark Baker istuu Cessna-merkkisen pienkoneeensa kyydissä. Taustalla näkyy Itä-Helsingissä sijaitseva Karhusaari.
Mark Baker istuu Cessna-merkkisen pienkoneeensa kyydissä. Taustalla näkyy Itä-Helsingissä sijaitseva Karhusaari.

Kone nousee ilmaan pehmeästi noin sadan kilometrin tuntinopeudessa ohjaimesta vetämällä. Lentäminen nelipaikkaisella Cessnalla on käsityötä, siinä ei ole tietokonetta.

Eikä Cessna kulje kovin nopeasti, pilvien alapuolella noin kahtasataa. Sillä nopeudella mökkimatka Kiteelle kestää tunteja. Mutta mukavampaa se on kuin autolla ajaminen, Baker sanoo ja iskee silmää. Hupiretkiä on tehty myös Punkaharjulle ja Kalajoelle.

”Siellä on hienot hiekkarannat, tiedätkö ne Kalajoen hiekkasärkät”, Baker kähisee karhealla äänellään ja nauraa. Bakerin poika John Baker, 24, on lentänyt jopa juhannusjuhliin Kalajoelle.

”Ja Joni, oletko vienyt naisia treffeille lentokoneella?” Baker huikkaa pojalleen. ”Se muuten toimii. Näytetään vähän maisemia tässä ja Sipoossa. Kuka tietää, mihin se johtaa.”

Rio Gandara / HS
Myös Mark Bakerin poika John Baker työskentelee ammattilentäjänä.
Myös Mark Bakerin poika John Baker työskentelee ammattilentäjänä.

Aiempina vuosina Baker ystävineen järjesti kokonaisia viikonlopun kestäviä retkiä Lappiin. ”Ajoimme ensin Ivalon kentälle, ja jatkoimme Inariin. Siellä kalastelimme Inarinjärvessä.”

Baker, kanadalaisen merimiehen ja suomalaisnaisen poika, oli jo pikkupoikana kiinnostunut lentokoneista.

”Olin Lammilla yhden kesän töissä maatalossa. Ilmavoimien Vihurit vetelivät niin matalalla, että näin selvästi molempien pilottien kasvot.”

Ilmavoimiin ei vasenkätisenä ollut asiaa, mutta Baker pääsi maksulliseen lentäjäkouluun ja valmistui lennonopettajaksi vuonna 1969.

Hän perusti oman lentoyrityksen samana vuonna.

Jossain vaiheessa Baker pyrki myös ison yhtiön jumbojettien lentokapteeniksi.

”Se psykiatri heitti minut ulos testeistä. En kuulemma ollut yhteistyöhön soveltuva”, Baker sanoo ja nauraa.

”Mutta se psykiatri haastoi riitaa. Ja sanoi vielä, että tämä vahvistaa käsityksiäni sinusta.”

Baker ei ole tähän päivään mennessä joutunut yhteenkään onnettomuuteen.

”Se on vähän kuin autoa ajaessa. Toiset ajavat pehmeästi ja joustavasti, huonommat karkeasti ja kulmikkaammin. Mä olen pehmeä jänis.” Uralle ei mahdu edes yhtään läheltä piti -tilannetta.

”Kerran olin kuljettamassa matkailijaporukkaa Kuusamosta kotiin. He kittasivat kaljaa, kun koneesta sammui yksi sylinteri kuudesta. No ei siinä mitään hätää ole, kun viisikin riittää, mutta se tärisyttää.” Lopulta sylinteri saatiin välilaskun aikana korjattua ja matkustajat takaisin Helsinkiin ilman tärinää.

”Niin, se kaljan kittaaminen loppui siihen paikkaan, kun kone alkoi täristä.”

Malmin lentoaseman korjaushallissa seisovat koneet ovat niin pieniä, että näyttävät leikkikaluilta.

”Tämä on menossa venäläiselle oligarkille”, Baker esittelee kullan ja vihreän sävyissä hohtavaa vesitasoa. ”Se on oikeasti vanha, mutta korjattu uudeksi.”

Kanadalaisessa Beaverissä on virtaviivainen nokka ja urheilullinen muotoilu. ”Nimenomaan”, Baker huudahtaa, nauraa käheästi ja hörppää kahvia pahvimukista.

”Monella on alkanut vaihtua vene vesitasoon”, Baker miettii.

”Meillä on just pariskunta opettelemassa lentämistä, kun eivät jaksa enää pitää venettä. Tällainen vesitaso onkin paljon kätevämpi.”

Ehkä, mutta eikö se ole myös aika kallis? ”Jaa, se on kiinni tuloista”, Baker vitsailee.

Olisiko kysymys veneen vaihtamisesta pienlentokoneeseen kuitenkin enemmän rikkaiden ihmisten ongelma? Baker nyökkää hymyillen ja vilkuttaa silmiään. ”Onhan se.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat