Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki sulattaa pyöräteiden jäätä uutuudella – ei pitäisi uhata koirien tassuja

Kaupunki
 
Talvipyöräily on pelastettu - ihmeaine sulattaa lumen ja jään
Talvipyöräily on pelastettu - ihmeaine sulattaa lumen ja jään
Helsinki otti tänään käyttöön uuden biohajoavan liukkaudentorjunta-aineen, joka sulattaa pyöräteiltä jään ja muuttaa maahan satavan lumen samantien vedeksi. Ainetta kokeillaan ensin pyöräilijöiden valtaväylä Baanalla. Pyöräteillä perinteisesti käytetty sepeli rikkoo renkaita ja aiheuttaa pölyllään ongelmia astmaatikoille.

Pyörä- ja kävelyväylät ovat jäätyneet viime päivinä petollisen liukkaiksi aina Suomen etelärannikkoa myöten. Lauhan syksyn vuoksi Helsingissä ei ole vielä tarvinnut käyttää pahemmin sepeliä tai suolaa, mutta tiistaina kaupunki pääsi kokeilemaan ensimmäisen kerran kunnolla uutta jäänpoistoainetta.

Rakennusvirasto testaa tänä talvena Ruoholahden ja Oulunkylän välisellä talvipyöräilyreitillä kahta uutta liukkaudentorjuntamenetelmää. Tavallisesti pyöräväylille levitetään sepeliä, mutta se pöllyää ja rikkoo renkaita. Sepeliä onkin kutsuttu pyöräilijöiden keskuudessa jopa ”tappajasepeliksi”.

Uutta jäänpoistoainetta levitettiin varhain tiistaiaamuna muun muassa koko Baanalle eli Ruoholahdesta Töölönlahdelle ulottuvalle pyöräreitille.

”Liuos levittyi hyvin, ja selvää sulamisvaikutusta oli nähtävissä. On kuitenkin vielä ihan liian aikaista lähteä arvioimaan, miten hyvin aine varsinaisesti toimii”, kertoo vastaava työnjohtaja Juha Ovaska Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Starasta.

Väylien kunnossapidon tilaa Helsingissä rakennusvirasto, mutta käytännön työn hoitaa Stara.

Helsinki testaa ainetta ensimmäisten kaupunkien joukossa maailmassa.

Lari Malmberg / HS
Lunta sulattavaa liukkaudentorjunta-ainetta kokeillaan ensiksi pyöräilijöiden valtaväylällä Baanalla.
Lunta sulattavaa liukkaudentorjunta-ainetta kokeillaan ensiksi pyöräilijöiden valtaväylällä Baanalla.

”Uusi liukkaudenestoaine kuulostaa hyvältä, kunhan siitä ei ole haittaa ympäristölle. Ilmanlaadun kannalta on hyvä, että ei käytetä hiekoitusta”, pohtii Baanalla tiistaina pyöräillyt Niko Liljelund.

Ulkoilijat ovat miettineet myös sitä, voisiko liuos olla haitallista esimerkiksi koirien tassuille. Aineen toimittavan 3ICE-yhtiön mukaan täysin biohajoavaa, eikä siitä ole vaaraa luonnolle, ihmisille tai eläimille.

Myös Staran vastaava työnjohtaja Juha Ovaska kertoo, aineen pitäisi olla täysin ympäristöystävällinen.

”Mitään palautteita ei ole tosin ehtinyt tulla tästäkään, koska liuos otettiin varsinaisesti vasta tänään ensimmäisen kerran käyttöön”, Ovaska kommentoi tiistaina.

Liukkaudentorjuntaliuosta testataan Baanalta Eläintarhanlahdelle ulottuvalla pyöräilyreitillä. Eläintarhasta Oulunkylään saakka on puolestaan kokeilussa harjaus ja suolaus.

Helsingin kaupunki kehittää talvipyöräilyä yhdessä Helsingin polkupyöräilijät ry:n kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat