Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhin metrojuna kutsuu Helsingin yliopiston asemaa itsepäisesti Kaisaniemeksi

Kaupunki
 
Esa Syväkuru / HS
Kaisaniemen metroasema on ollut tammikuusta lähtien Helsingin yliopiston metroasema.
Kaisaniemen metroasema on ollut tammikuusta lähtien Helsingin yliopiston metroasema. Kuva: Esa Syväkuru / HS

”Kaisaniemi”. Näin voi kuulua Helsingin yliopiston metroasemalle saapuvan junan kaiuttimista vieläkin, vaikka aseman nimi vaihtui jo liki vuosi sitten. Useampikin kuulemaansa hämmästellyt metromatkustaja on kertonut havainnostaan HS:lle.

Tammikuussa käyttöön tullut nimenmuutos oli Helsingin kaupungin lahja Helsingin yliopistolle, joka täytti tänä vuonna 375 vuotta. Joukko helsinkiläisiä kaupunginvaltuutettuja ilmoitti kuitenkin hiljattain haluavansa palauttaa metroaseman nimen Kaisaniemeksi.

Ehkäpä vastaavanlaisia ajatuksia esiintyy myös HKL:n henkilökunnan keskuudessa? Ehkä kuulutus on yksittäisen kuljettajan kannanotto?

”Ei ole mistään kapinasta kyse”, Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) viestintäpäällikkö Elina Maunuksela vakuuttaa nauraen. Hänen mukaansa metronkuljettajat eivät edes pääse vaihtamaan nauhoitettuja kuulutuksia.

Helsingin metrossa on kuitenkin ajossa yksi juna, jonka vanhaan kuulutusjärjestelmään ei ole pystynyt päivittämään uutta ”Helsingin yliopisto – Helsingfors universitet” -äänitettä.

”Ei koettu rahanmenon ja vaivan väärtiksi, koska koko junan kuulutusjärjestelmä olisi pitänyt vaihtaa”, Maunuksela kertoo.

Helsingin yliopiston metroasemaa itsepäisesti Kaisaniemeksi kutsuva junavanhus on niin sanottu nokkajuna, eli kaikista vanhimpia M100-sarjan vaunupareja. Nokkajunan rakentaminen alkoi Valmetin tehtaalla Tampereella vuonna 1977.

Nokkajunan vaunut pidetään aina yhdessä, joten Kaisaniemi-kuulutusta pitäisi kuulua vain yhdessä metrojunassa. Satunnaisissa nokkajunaa uudemmissakin M100-sarjan junissa on Maunukselan mukaan ollut viallisia kuulutuskortteja, mikä voi myös sekoittaa kuulutuksia.

”Toinen vaihtoehto nokkajunan kanssa olisi ollut se, että kaikki kuulutukset olisi poistettu. Sitä ei haluttu, ja onhan tässä myös historiallinen aspekti.”

M100-sarjan junien lisäksi Helsingissä on käytössä 2000-luvun puolella käyttöön otettuja M200-junia. Testikäytössä on jo myös uusi M300-sarja, jonka kaikki 20 junaa saadaan toimitettua Helsinkiin ensi vuoden aikana. Nokkajuna on puolestaan ensimmäistä väistyvää kalustoa.

Metrojunat alkoivat pysähtyä Kaisaniemessä maaliskuussa 1995. Uusi Helsingin yliopisto -nimi koitui ongelmalliseksi jo siinä vaiheessa, kun aseman nimikylttejä uusittiin. HS uutisoi tammikuussa, kuinka HKL metsästi kadonnutta t-kirjainta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat