Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija vahvistaa: Juuri sinä olet huono

Kaupunki
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

Hyvää päivää, arvoisa kasvatusalan guru, lasten ja nuorten erityisasiantuntija. Toimittaja tässä soittaa. Kertokaapa meille mielipide, jolla lyödä vanhempia.

Käykö, jos tiputamme tästä mutta- ja ehkä-sanat pois, ja läväytämme tämän otsikkoon? Noin, kiitos.

Noin-sana vie Ylen juttuun. Tämä on epäreilua, koska alun ehdoilla voisi yhtä hyvin löytää juttuja mistä vain mediasta, vaikka Helsingin Sanomista. Jonkin vastaavan jutun alla on varmasti oma nimeni.

Ylen juttu vain on tuore esimerkki yleisemmästä ilmiöstä, vaikka se on ihan asiallisesti tehty. Jutussa kaikkien tunnustama ja syystä arvostettu Jari Sinkkonen kertoo, että vuoroasuminen on naurettava, mekanistinen tapa järjestää erolapsen asuminen.

Minusta tämä on naurettava, mekanistinen tapa nähdä monimutkainen asia. On varmasti perheitä, joissa vuoroasuminen olisi huono ratkaisu etenkin lapsen kannalta. Jollain toisella se voi olla ”pienin paha”, kuten Sinkkonen sanoo. Jollekin perheelle se on onni, etenkin lapselle itselleen. En yhtään ihmettele, miksi tämä tapa tehdä uutista sattuu aika monen vanhemman sydämeen.

Kaava on sama lapsista puhuttaessa muutenkin. Tehdään otsikko näin: ”Auktoriteetti: Tämä asia on ehdottoman väärin, kadu”. Taustalla ei tarvitse olla mitään tutkimusta tai tilastotietoa, tunnettu nimi riittää.

Usein asiantuntijat puhuvat asiaa. Sinkkosen kaltaiset hahmothan nimenomaan nostavat esiin esimerkiksi varhaisen vuorovaikutuksen tärkeyttä tai puolustavat kiivaasti lasten oikeuksia. Mutta me toimittajat päästämme auktoriteetit liian helpolla. Annamme saman arvon löysälle mielipiteelle ja laajalle tutkimukselle.

Miksi me toimittajat teemme tätä? Miksi me kaikki lukijat kulutamme näin innokkaasti tällaisia juttuja?

Ilmeisesti me vanhempina kaipaamme tietäjää, jonka tehtävänä on kertoa lopullinen totuus lasten kasvatuksesta. Mihin?

Yksi syy on ehkä siinä, että hyvä vanhemmuus sisältää nykyisin annoksen syyllisyyttä. Auktoriteettien ehdottomia ohjeita ahmitaan siksi, että kelvollisen vanhemman muka kuuluu jatkuvasti analysoida, että onko hän riittävän hyvä. Vastaushan on aina ehkä.

Osa lukuhalusta kumpuaa aidosta epävarmuudesta. Itse ainakin esikoisen syntyessä harmittelin, kun kundin mukana ei tullut selkeitä käyttöohjeita.

Epävarmuus tosin muuttaa lapsen kasvaessa muotoaan. Kun asioista tulee mutkikkaampia, ei enää niin ahdista, ettei hallitse kaikkea. Ehkä hiukan selvemmin huomaa myös, että omalla lapsella toimivaksi havaittu konsti ei toimi kaikilla lapsilla, kaikissa perheissä, kaikkien arjessa.

Osalle asiantuntijan mielipide on keino vahvistaa omia ehdottomia mielipiteitä ja lyödä niillä edelleen muita. Tosin epäilen, että fanaattisimmat vanhemmat esiintyvät vain verkossa ja ihmisten mielikuvissa, siellä niitä sotia käydään. Ei leikkikentän laidalla oikeasti kovaan ääneen riidellä siitä, pitääkö lapsella olla kantoreppu vai rintareppu, vaikka niin voisi vauvapalstoja lukemalla kuvitella.

Ehkä auktoriteettien nostaminen esiin kasvatusasioissa on eniten koko yhteiskuntaa koskeva rituaali, jolla me esitämme parempia aikuisia kuin olemme.

Kun asiantuntija saa tilaa puhua lapsista, voimme huokaista helpotuksesta. Lapsien paras on nyt määritelty. Voidaan jatkaa elämää kuten normaalisti, aikuisten ehdoilla.

Aikuiselle on myös todella kätevää, jos lapset on helpompi nähdä isona yhtenäisenä joukkona. Ne ovat jotain lyhyitä tyyppejä, eivät yksilöitä.

Lapsipuhetta on maailmassa paljon. Siihen nähden maailmassa on hämmentävän vähän puhetta, jossa asetutaan lapsen tasolle. Tai hui, joka lähtisi sieltä lapsen tasolta.

Yhteiskunnassa tehdään myös hämmentävän isoja lasten elämään vaikuttavia päätöksiä, ilman että niiden vaikutuksia lapsiin edelleenkään laajemmin arvioitaisiin. Se on outoa, koska tähän on ollut jo vuosia valmiita työkaluja olemassa.

Lapsilta itseltään ei tietenkään kannata kysyä mitään. Ne kuitenkin sanoisivat jotain kiusallista.

Kirjoittaja on opetuksesta ja kasvatuksesta kirjoittava kaupunkitoimittaja. Keskustelu jatkuu myös twitterissä: twitter.com/maija_aalto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat