Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uloste ei ole riittävä syy valkoposkihanhien tappamiseen Helsingissä

Kaupunki
 
Teppo Moisio
Valkoposkihanhia Helsingin Viikissä lokakuussa vuonna 2014.
Valkoposkihanhia Helsingin Viikissä lokakuussa vuonna 2014. Kuva: Teppo Moisio

Valkoposkihanhia ei todennäköisesti ryhdytä tappamaan, vaikka niiden uloste aiheuttaa merkittävää haittaa puistoalueilla.

Helsingin ympäristölautakunta suosittelee, että Helsingin kaupunki ei ryhdy kannan rajoittamiseen. Helsingin kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemajn (kok) valtuustoaloitteessa vaaditaan kaupungilta toimia kannan rajoittamiseksi. Aloitteessa ehdotettiin muun muassa valkoposkihanhen munien puhkomista niissä kasvavien alkioiden abortoimiseksi.

Tappaminen ei voi olla ensisijainen keino kannan rajoittamiseen, Helsingin ympäristölautakunta toteaa. Valkoposkihanhi on rauhoitettu eläin ja sen tappamiseksi olisi saatava poikkeuslupa ELY-keskukselta. Luvan saamiseen pitäisi olla vahvat perustelut, esimerkiksi metsille tai vesistöille koituvan vakavan vahingon estäminen tai yleisen turvallisuuden turvaaminen. Se, että Helsingin puistonurmikot eivät ole viihtyisiä runsaan hanhenulosteen vuoksi, ei ympäristölautakunnan mukaan ole riittävä syy poikkeusluvan hakemiseen.

Aluksi tulisi lautakunnan mukaan selvittää muita mahdollisia keinoja hanhien aiheuttamien haittojen torjumiseksi. Tällaisia voisivat olla äänikarkotteet, syönninestoaineet tai ongelma-alueiden aitaaminen hanhipoikueilta. Myös puistonurmien ruohikon leikkaaminen aiempaa tiheämmin saattaisi vähentää hanhen ulosteesta aiheutuvia haittoja.

Ympäristölautakunnan mukaan uimarantojen lintuongelmat ovat vähentyneet jo useana vuonna peräkkäin. Sen sijaan puistonurmikoilla hanhenulosteesta on edelleen viihtyvyyttä vähentävä tekijä.

Korjaus keskiviikkona 25.11 kello 18.00: Fatbardhe Hetemajn etunimeen lisättiin h-kirjain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat