Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten tulo yllätti Helsingin talousarvio­keskustelussa

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Turvapaikanhakijat saapuivat hätämajoitukseen Agricolan kirkolle syyskuun alussa.
Turvapaikanhakijat saapuivat hätämajoitukseen Agricolan kirkolle syyskuun alussa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkona vuoden 2016 budjettiesitystä. Nyt puhuttiin, paljon. Ensi viikolla on määrä päättää.

Varhaiskasvatus puhutti odotetusti lähes kaikkia. Maan hallituksen aie rajoittaa subjektiivista oikeutta päivähoitoon ”ei saa ulottua Helsinkiin”, sanoi Sanna Vesikansa (vihr).

”Helsingissä on maan paras varhaiskasvatus”, Lasse Männistö (kok) totesi. Hänestä siitä on pidettävä kiinni.

Ryhmät neuvottelivat kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esitykseen 5,5 miljoonaa euroa lisää varhaiskasvatukseen ja koulutukseen 9,9 miljoonaa.

Lasten ja nuorten lisäksi maahanmuutto ja pakolaiset puhuttivat valtuutettuja. Helsinki on kantanut Suomessa suurimman vastuun kotouttamisesta, todettiin melkeinpä yhdestä suusta. Kotouttamiseen ryhmät neuvottelivat 10 miljoonaa euroa lisää.

Osku Pajamäki (sd) muisteli, että hänen lapsuudessaan ”Helsingissä oli ulkomaalaisia, mutta heidät tunnettiin nimeltä”.

Nyt on tilanne toinen. Helsingin väkiluku kasvaa vauhdilla. Osa uusista asukkaista on maahanmuuttajia. ”Meillä ei ole hätää. Ikärakenteeltaan Euroopan iäkkäin kaupunki on nyt täynnä työikäisiä”, Pajamäki iloitsi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) luonnehti budjettineuvotteluja uransa ”eriskummallisimmiksi”. Suuret ryhmät pääsivät silti sopuun, mikä takaa budjetin läpimenon.

Kaikki eivät olleet tyytyväisiä. Veronika Honkasalo (vas) haukkui kaupungin tuottavuustavoitteen ja totesi, että todellisuudessa varhaiskasvatukseen ei lisärahasta huolimatta satsata, vaan siitä leikataan.

”Kaupunginjohtajan esitys olisi leikannut 30 miljoonaa euroa. Lisäys oli 10 miljoonaa euroa. Todellisuudessa opetuksesta siis leikattiin 20 miljoonaa euroa.”

Helsingin veroprosentti on ensi vuonnakin 18,5.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat