Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tuhosi yhden kaupungin vanhimmista puutaloista 1970-luvun remontilla

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Ruiskumestarin talon piharakennus on ollut suljettuna sisäilmaongelmien takia. 1970-luvulla tehdyn remontin lisäksi ongelmia ovat aiheuttaneet talon kyljessä kasvavat puut.
Ruiskumestarin talon piharakennus on ollut suljettuna sisäilmaongelmien takia. 1970-luvulla tehdyn remontin lisäksi ongelmia ovat aiheuttaneet talon kyljessä kasvavat puut. Kuva: Sami Kero / HS

Fakta

Kantakaupungin vanhin puutalo

 Ruiskumestarin talo on kantakaupungin vanhin paikoillaan säilynyt puutalo. Kristianinkatu 12:ssa sijaitseva talo valmistui ennen vuotta 1818. Sen rakennutti merimiehen leski Cristina Wörtin.

 Myös piharakennus on peräisin 1800-luvun alkupuolelta. Rakennusta on aiemmin käytetty saunana, leivintupana ja asuintalona.

 Ruiskumestari Alexander Wickholm osti talon vuonna 1859. Wickholmin tyttärentytär, tanssitaiteilija Martta Bröyer myi rakennuksen Helsingin kaupungille vuonna 1974. Tunnelmallinen rakennus avattiin museoksi vuonna 1980.

Kruununhaka. Yksi Helsingin vanhimmista puutaloista on kärsinyt pahoja vaurioita väärin tehdyn remontin takia. Kruununhaassa sijaitsevan Ruiskumestarin talon pihapiirissä ryhdytään siksi nyt korjauksiin.

Tuhot juontavat juurensa 1970-luvun lopulle. Silloin Ruiskumestarin talon piharakennus korjattiin ajan korjausperiaatetta noudattaen. Hirsitaloille elintärkeitä rakenteita muutettiin, mistä on aiheutunut vuosien varrella kosteusvaurioita.

Myös rakennuksen kivijalan vieressä kasvavat vaahterat ovat aiheuttaneet kosteusvaurioita.

Varsinainen Ruiskumestarin talo kadun varrella ei ole kuitenkaan vaurioitunut.

Ensi keväänä noin 200-vuotiaan piharakennuksen runkorakenteet korjataan jälleen, mutta nyt aiotaan kunnioittaa perinteisen hirsirakentamisen periaatteita.

Kaupunginmuseo ja kiinteistöviraston tilakeskus ovat jo aloittaneet remontin valmistelun, kertoo tilakeskuksen rakennuttajainsinööri Anni Kärki. Korjauksen kustannuksista ei ole vielä arviota.

Pieni keltainen museon piharakennus on ollut jo yli kaksi vuotta suljettuna, koska sitä ei ole voinut käyttää sisäilmaongelmien takia. Rakennuksessa on ollut näyttelytoimintaa ja myyntituotteita.

”Vanhaa rakennustapaa ei kunnioitettu 1970-luvun lopun remontissa”, kertoi arkkitehti Simo Freese tilakeskuksen kruununhakalaisille järjestämässä asukastilaisuudessa.

Kosteusongelmat johtuvat ennen kaikkea siitä, että vanha tuulettuva rossipohja purettiin. Korjauksen vuoksi alimmat seinähirret ovat lahonneet.

Remontissa vanha rossipohja on tarkoitus palauttaa ja vaihtaa alimmat hirret.

”Korjausten ajaksi rakennus nostetaan tunkeilla ilmaan”, arkkitehti Freese kertoi. Päärakennuksessa on määrä tehdä samalla normaaleja vuosikunnostuksia. Pihan sadevedet on myös tarkoitus saada hallintaan.

Tuhoa ovat aiheuttaneet myös aivan liian lähellä rakennusta kasvavat puut. Niiden isot juuret ovat vaurioittaneet talon rakenteita.

”Itsestään kivijalan viereen kylväytyneet vaahterat olisi pitänyt kaataa vuosikymmeniä sitten. Korjauksia ei voi kuitenkaan tehdä ilman, että puut kaadetaan. Se on surullista”, maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi kertoi kruununhakalaisille. Nykyisin suositellaan, että pihapuut olisivat vähintään kuuden metrin päässä rakennuksesta.

Kaadettavien puiden tilalle aiotaan istuttaa vanhaa kantaa olevia syreenejä, joita pihalla on valokuvien perusteella aiemmin kasvanut, kertoi maisema-arkkitehti Kuusiniemi. Kukkapenkkeihin aiotaan istuttaa kuunliljoja, tsinnioita ja muita 1800-luvun Helsingissä yleisiä perennoja ja kesäkukkia.

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaan rakennuksen remontti kannattaisi asiantuntijoiden mielestä aloittaa ensi keväänä, sillä silloin alkaa Ruiskumestarin talon pihan perällä olevan kivitalon korjaus.

Kolmikerroksisessa kivitalossa on Oikokadulla sijaitsevan päiväkoti Virkkulan tiloja. Kun remontti on valmis, osa päiväkodin lapsista jatkaa ulkoilua museon pihalla.

Sami Kero / HS
Ruiskumestarin talon sisäpihan rakennuksessa aloitetaan pian korjaustyöt.
Ruiskumestarin talon sisäpihan rakennuksessa aloitetaan pian korjaustyöt.
Sami Kero / HS
Noin 200-vuotias Ruiskumestarin talo sijaitsee Kristianinkatu 12:ssa Helsingin Kruununhaassa.
Noin 200-vuotias Ruiskumestarin talo sijaitsee Kristianinkatu 12:ssa Helsingin Kruununhaassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat