Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen isä hämmästyi: Jääkö kasvisruokaa syövä koululainen vaille proteiinia?

Kaupunki
 
Leif Rosas
Kasvispastaa, punajuurta ja porkkanaraastetta sisältävä ateria ei vastaa proteiiniarvoiltaan lihavaihtoehtoa.
Kasvispastaa, punajuurta ja porkkanaraastetta sisältävä ateria ei vastaa proteiiniarvoiltaan lihavaihtoehtoa. Kuva: Leif Rosas

Helsingin koulujen ruokalistan perusteella näyttää siltä, että yleisruokavaliota ja kasvisruokavaliota noudattavat saavat suurin piirtein samanlaisia ruokaa – niin ulkonäöllisesti kuin ravintoarvoiltaankin.

Helsinkiläinen isä Antti Eronen kuitenkin hämmästyi vertailtuaan kasvisruokien ja liharuokien ravintopitoisuuksia, jotka eroavat suuresti toisistaan.

Esimerkiksi liha-makaronilaatikossa on 1,5-kertaisesti proteiinia kasvismakaronilaatikkoon verrattuna. Ja lihapyöryköissä 3,5-kertaisesti kasvispyöryköihin verrattuna.

”Miksi ei ole soijapyöryköitä muotoillun kasvismössön sijaan?” Eronen ihmettelee.

Eronen hämmästelee myös, saako kasvisruokaa syövä koululainen riittävästi proteiinia ja muita ravintoaineita. Ja jos saa, eikö liharuokaa saava saa esimerkiksi proteiinia liikaa?

Kouluruuista vastaavan Helsingin kaupungin palvelukeskuksen eli entisen Palmian Aulikki Johansson vaikuttaa hieman hämmentyneeltä kysymyksestä.

Hänen mukaansa päivän kasvisruokaa ei suunnitella niin, että se ravintosisällöltään vastaisi samana päivänä tarjottavia liharuokia. Johansson vakuuttaa, että kasvisruokakin täyttää kansalliset ravitsemus- ja kouluruokasuositukset niin proteiinien kuin muidenkin ravintoaineiden osalta.

Kouluruokailun kehittämisestä vastaava opetusneuvos Marjaana Manninen muistuttaa, että kouluruuassa ja sen ravintosisällössä on kyse kokonaisuudesta, ei vain pääruuasta.

”Ja täytyy muistaa, että kouluruuassa on kyse vain osasta koululaisen ruokavaliota. Koulussa syödään yksi päivän viidestä ateriasta.”

Johanssonin mukaan pitää myös muistaa, että kyseessä ei ole tilausravintola joissa tehdään yksittäisiä annoksia, vaan kouluruoka valmistetaan suurkeittiöissä, suurille, nälkäisille joukoille. Käytössä ei ole laitteita, joilla voisi valmistaa hyvin erityyppisiä ja yksittäisiä annoksia.

Hänen mukaansa esimerkiksi papuja ja linssejä voisi laittaa ruokaan nykyistä enemmän, mutta kaikki eivät niiden mausta pidä.

”Ruoka tehdään pitkälti myös niin, että se olisi syötävää. Papua ei voi johonkin ruokaan määräänsä enempää laittaa”, Johansson sanoo.

Kotona Erosen perhe korvaa jauhelihan esimerkiksi soijalla, kanan esimerkiksi quornilla tai tofulla.

”Esimerkiksi meidän lapselta jää koulun kasvismakaronilaatikko syömättä, koska siihen on jauhelihan sijaan tungettu porkkanaa ja parsakaalia ja se on pahaa. Niinä päivinä hän tuntuu syövän pelkkää näkkileipää”, Eronen sanoo.

Johanssonin mukaan kasvisruuissa pyritään käyttämään kasviksia monipuolisesti.

”Ja kasvismakaronilaatikossahan on soijarouhetta”, hän jatkaa.

Ruokiin saataisiin lisää proteiinia esimerkiksi pavuilla ja linsseillä, mutta sen jälkeen ne saattaisivat jäädä monelta syömättä, Johansson arvioi.

”Ehkä ongelma lähtee ruokalistan suunnittelun tasolta. En usko, että siellä on mietitty kovin aktiivisesti, mitä kasvisruokailijat haluaisivat syödä”, Eronen sanoo.

Palvelukeskus vastaa noin 20 000 päiväkotilapsen ja 50 000 koululaisen ja opettajan ruokailusta. Kasvissyöjäksi ei tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan ruokailija saa vapaasti ottaa kumpaa tahansa ruokaa. Lisäksi Helsingissä on yksi kasvisruokapäivä.

Johanssonin mukaan ruokailijoiden suureen määrään suhteutettuna valituksia ruuasta tai sen sisältämistä ravintoaineista tulee vähän.

Opetusneuvos Marjaana Mannisen mukaan nykyään on yhä enemmän ”erilaistuneita kuluttajaprofiileja”.

”Sitten pohditaan, onko mahdollisuutta vastata kaikkiin ruokavalioihin ja onko sitä oikeutta vaatia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat