Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ely-keskus: ”Asuinrakentamista Malmin kentällä ei estä enää mikään”

Kaupunki
 
Tuomas Selänne
Uudessa yleiskaavaehdotuksessa suunnitellaan Malmin lentokentän muuttamista asuinalueeksi.
Uudessa yleiskaavaehdotuksessa suunnitellaan Malmin lentokentän muuttamista asuinalueeksi. Kuva: Tuomas Selänne

Malmin lentokenttäalueen rakentaminen asunnoiksi näyttää varmalta rakentamista koskevista valituksista huolimatta.

”Vaikea kuvitella, että asuinrakentamista estää enää mikään”, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager.

”Nyt mennään kaava edellä. Jos yleiskaava ja sen jälkeen asemakaavat ovat lainmukaisia, niin ei rakentamista estä mikään.”

Helsingin yleiskaavaehdotus, johon Malmin rakentaminen sisältyy, meni läpi kaupunkisuunnittelulautakunnassa marraskuussa.

Ely-keskuksen kanta on asiaa koskevien valitusten kannalta olennainen. Malmin lentoaseman ystävät -yhdistys jätti lokakuussa Uudenmaan ely-keskukselle suojeluhakemuksen, jossa vaadittiin suojelemaan kenttä rakennuksineen ja lentokenttäalueineen.

”Hakemuksen tarkoituksena on saada stoppi alueen asuinrakentamissuunnitelmille. Jos alue olisi suojeltu, niin siinä ei pystyisi enää rakentamaan. Tarkoituksena on, että lentokenttätoiminta siinä jatkuisi”, sanoi Malmin lentoaseman ystävien hallitukseen kuuluva Sari Klinga lokakuussa ilmestyneessä HS:n uutisessa.

Wager sanoo nyt marraskuussa, että ely-keskus kannattaa lentokenttärakennusten suojelua. Muun muassa kuntien kaavoitusta, rakentamista ja kulttuuriympäristön hoitoa valvovan viranomaisen mielestä myös lentokentän kiitoradat on säilytettävä alueella myös asuinrakentamisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan estä alueen rakentamista.

”Se on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, joten tärkeää on, että se tunnistettavuus jollain tapaa säilyy. Toki kaikki ymmärtävät, että se alue muuttuu, kun siellä rakennetaan”, ely-keskuksen ylitarkastaja Wager sanoo.

”Tärkeää on, että arvokkaaksi todetut lentokenttärakennukset, niitä ympäröivä avoin alue ja kiitoratojen diagonaalisuus säilyisivät siellä, tuli niiden varsille sitten bulevardeja tai esplanadeja.”

Helsinki valmistelee paraikaa Malmin kaavoittamista. Alueelle on suunniteltu asuntoja noin 25 000 ihmiselle. Wagerin mielestä Helsingin alustavien kaavarunkojen perusteella näyttää siltä, että kentän tunnistettavuus säilyy hyvin.

Aiemmin kentän rakentamissuunnitelmiin on ottanut kantaa valtion edustajien puolelta myös Museovirasto. Kulttuuriympäristön suojelusta vastaavan asiantuntijaviranomaisen mielestä kenttä pitäisi säilyttää nykyisessä lentotoiminnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat