Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suurin itsepalvelukirjasto syntyy Vantaalle – kaikki kävijät kuvataan ja tunnistetaan

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta / HS
Katja Suvia-Väistö luki lokakuussa lastenkasvatuskirjaa Tikkurilan kirjastossa. Hän ilahtui uusista aukioloajoista.
Katja Suvia-Väistö luki lokakuussa lastenkasvatuskirjaa Tikkurilan kirjastossa. Hän ilahtui uusista aukioloajoista. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Tausta

Pieneen kirjastoon sisään kirjastokortilla jo nyt

Pääkaupunkiseudulla on neljä varsinaista omatoimikirjastoa, joihin pääsee kuka vain sisään kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Näitä ovat Espoossa Aktiivisen oppimisen keskus AKU ja Karhusuon kirjasto sekä Vantaalla Pointti ja Pähkinärinne.

Lisäksi on muutama kirjasto, jossa aukioloaikojen ulkopuolella on keksitty muita konsteja päästää paikalliset asukkaat sisälle.

Suomenlinnan kirjasto aukeaa suomenlinnalaisille matkakortilla ja Kauniaisten kirjaston opintosali pantillisella avainkortilla. Käpylän kirjastoon päästetään sovitusti paikallisia järjestöjä. Nöykkiössä taas on itsepalvelu arkiaamuisin, mutta kirjastoon on silloin pääsy kaikilla.

Vantaa aikoo muuttaa kaupungin suurimman kirjaston Tikkurilassa omatoimikirjastoksi.

Tulevaisuudessa henkilökunta auttaa arkisin kuten nytkin, mutta kirjaston aukioloajat laajenevat. Esimerkiksi sunnuntaina sisään pääsee pian kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Pieniä näin toimivia kirjastoja on koko maassa kymmeniä ja Vantaallakin kaksi: Kartanonkosken Pointti ja nyt remontin vuoksi suljettu Pähkinärinne. On aivan poikkeuksellista, että kaupunki haluaa tehdä saman pääkirjastossaan.

”Useinhan näissä on kyse kirjastoista, joka ilman itsepalvelua jouduttaisiin kokonaan sulkemaan. Me haluamme nyt kokeilla samaa suuressa kirjastossa”, sanoo kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio.

Lähin nyt suunnitellulla tavalla toimiva suuri esikuva on Kööpenhaminan pääkirjasto. Kotimaasta Vantaalla on mietitty Oulun mallia: siellä pääkirjastossa on aina vähän henkilökuntaa valvomassa, mutta hiljaisina tunteina ihmiset huolehtivat lainaamisesta ja palauttamisesta kokonaan itse.

Tikkurilan kirjasto alkaa tammikuussa avautua jo kahdeksalta aamulla ja se on avoinna myös sunnuntaisin. Parin ensimmäisen kuukauden aikana henkilökuntaa on kuitenkin paikalla kuten tähänkin asti. Vuoden alussa on tarkoitus paitsi asentaa paikalleen tarvittavaa teknologiaa, myös miettiä tarkemmin, miten omatoimisuus saadaan käytännössä viisaimmin toteutettua.

Vainio sanoo, että uudistuksen ideana ei ole vähentää henkilökuntaa.

”Pyrimme muutenkin siihen, että koneet tekevät kaiken, minkä konekin voi tehdä. Lainauksista jo nyt 90 prosenttia tapahtuu automaatilla. Henkilökunnan ammattitaitoa tarvitaan siihen mihin ennenkin, lukuharrastuksen edistämiseen”, Vainio sanoo. Esimerkiksi yhteistyötä koulujen kanssa tehdään todella paljon.

Aukioloaikojen laajentaminen etenkin sunnuntaihin on yleisin toive, joka kaupunkilaisilta tulee. Lisää rahaa henkilökunnan palkkaamiseen ei ole. Lisäksi kahdessa pienessä kirjastossa kokemukset ovat olleet loistavia.

”Yhtään ilkivaltaa, häiriötilannetta tai tappelua ei ole ollut. Ei niin mitään”, sanoo Vainio. Esimerkiksi Pointin kävijämäärä on kaksinkertaistunut, kustannukset ovat pysyneet kurissa ja asukkailta sataa vain kiitoksia.

Pelkästään ihmisluontoon pienissäkään kirjastoissa ei uskota. Sisääntulijat kuvataan ja tunnistetaan. Kirjoihin on lisätty etäluettavat tunnisteet. Se tarkoittaa, että kirjaston portit rekisteröivät jokaisen ulos kuljetetun kirjan ja on vieläpä mahdollista saada selville, kuka niitä ulos vie.

”Ehdittiin kerran epäillä, että on käynyt rosvoja, kun portti oli rekisteröinyt kerralla ulos kuljetetuiksi 110 kirjaa. Se olikin aivan tavallinen oma kuljetuksemme kirjastosta toiseen. Ainakin järjestelmä toimii”, sanoo Vainio.

Hänestä paras keino estää ongelmia on kuitenkin sosiaalinen kontrolli. Pähkinärinteessä ja Kartanonkoskella kaikki tuntevat toisensa.

”Tikkurilassa on paljon enemmän asiakkaita ja kirjastossa on monta kerrosta. Siksi teemme alkuvuodesta kokeiluja esimerkiksi työvuorojärjestelyistä ja pyydämme myös asiakkaita osallistumaan ja kertomaan mielipiteensä”, sanoo Vainio.

On myös mahdollista, että Tikkurilassa päädytään lopulta Oulun malliin. Se siis tarkoittaisi käytännössä, että sunnuntaisinkin kirjastossa olisi valvomassa joku ihminen, mutta asiakaspalvelua saisi vain arkisin.

Vainion mukaan vantaalaiset ovat ideasta innoissaan. Myyrmäestä on jo tullut pyyntöjä, että voisiko samaa kokeilla myös Vantaan toiseksi isoimmassa kirjastossa.

HS kertoi Tikkurilan kirjaston laajemmista aukioloajoista budjettineuvottelujen yhteydessä. Muutoksesta omatoimikirjastoksi kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat