Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkälippu tuli busseihinkin – miksi se maksaa enemmän kuin vanha tekstiviestilippu?

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Iltapäiväruuhkaa Kampin bussiterminaalissa aiemmin marraskuussa. Nyt busseihinkin voi ostaa lipun kännykällä.
Iltapäiväruuhkaa Kampin bussiterminaalissa aiemmin marraskuussa. Nyt busseihinkin voi ostaa lipun kännykällä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Pääkaupunkiseudulla on tällä viikolla otettu käyttöön uudenlainen mobiililippu, joka käy myös kaikissa busseissa ja Helsingin rajojen ulkopuolella.

”Perinteinen tekstiviestilippu on jo vakiintunut ja suosittu. Sen käyttö on kuitenkin rajoittunut vain ratikoihin, metroihin ja syöttöliikenteen busseihin Helsingissä. Vastaavaa on toivottu paljon koko HSL-alueelle”, perustelee ryhmäpäällikkö Risto Vaattovaara HSL:ltä.

Vanhaa tekstiviestilippua ei ole haluttu sellaisenaan ottaa laajemmin käyttöön, koska busseissa kuljettajat ovat kokeneet sen tarkastamisen hankalaksi. Uudesta lipusta on helpompi nähdä yhdellä vilkaisulla, onko se aito.

Mobiililippu toimii alkuun Android-puhelimiin ladatun sovelluksen avulla. Windows phone- ja iOS-laitteisiin vastaava sovellus luvataan vuoden loppuun mennessä. Ensi vuonna lippua kehitetään edelleen, myös ensimmäisenä päivänä tulleen palautteen pohjalta.

”On esimerkiksi toivottu, että lippuja voisi tilata etukäteen. Myös lastenlippuja on kyselty”, Vaattovaara kertoo.

HSL:n Reittioppaasta on tulossa kokonaan uusi versio, joka näyttää liikenteen reaaliajassa. Sen yhteyteen tulee ehkä myös mahdollisuus ostaa mobiililippu suoraan.

Myös uusia maksutapoja harkitaan. Nyt mobiililipun hinta veloitetaan osana puhelinlaskua. Se tarkoittaa myös sitä, että osa summasta menee puhelinoperaattoreille eli tässä tapauksessa Soneralle, Elisalle ja DNA:lle tai näiden tytäryhtiöille.

”En voi kertoa tarkkoja summia, mutta sopimus verrattavissa muihin myyntikanaviin”, Vaattovaara sanoo.

Mobiililippu maksaa yhtä paljon kuin kertalipun osto kuljettajalta tai konduktööriltä. Se on siis kalliimpi kuin matkakortilla ostettu kertalippu tai vanha tekstiviestilippu. Jälkimmäisessä hintaa perustellaan sillä, että käyttö on rajoitettu vain tietyille linjoille.

”Mobiililipun on tarkoitus olla helppo tapa maksaa matkansa. Se ei kuitenkaan vie mitään pois, vanhat hyvät tavat ovat edelleen olemassa”, Vaattovaara sanoo.

Seuraava iso askel lippukaupan digitalisoinnissa on matkakortin lataaminen verkkokaupassa. Sitä saadaan kuitenkin odottaa vuoteen 2017, koska se kytkeytyy HSL:n rakenteilla olevaan uuteen lippujärjestelmään.

Tekstiviestilippuja ostetaan kuukaudessa nykyisin noin 300 000. Matkakortteja on aktiivisessa käytössä sen sijaan yli miljoona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat