Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulla jo puolet lasten lääkärikäynneistä tehdään yksityisellä – ”Ei ole aikaa jonotella”

Yksityisiä käyttävät eniten espoolaislapset. Kaupunki ei halua haalia heitä terveysasemille, jos he hakevat hoidon omilla rahoillaan.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
”Minä olen kipeä, aijai”, totesi kaksivuotias juoksentelunsa lomassa Patrik Lehtovirta Pikkujätti Kampin aulassa ennen pääsyä lääkärille. Äiti Juulia Laakso arvasi oikein, pojalla oli korvatulehdus.
”Minä olen kipeä, aijai”, totesi kaksivuotias juoksentelunsa lomassa Patrik Lehtovirta Pikkujätti Kampin aulassa ennen pääsyä lääkärille. Äiti Juulia Laakso arvasi oikein, pojalla oli korvatulehdus. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Pääkaupunkiseudun lasten yksityislääkärikäynnit 2014

 THL:n ja Kelan tuoreessa tutkimuksessa on käsitelty kaikkia pääkaupunkiseudun alle 7-vuotiaiden lasten lääkärikäyntejä 2006–2011.

 Kela mukaan vuonna 2014 yksityislääkärillä kävi 44 prosenttia espoolaislapsista, 42 prosenttia vantaalaislapsista ja 35 prosenttia helsinkiläislapsista. Luvuista ei selviä, kuinka moni kävi myös terveysasemalla.

 Esimerkiksi Espoossa lasten yksityislääkäreillä käyneiden lasten määrä lisääntyi vuodesta 2000 vuoteen 2014 noin 45 prosenttia.

Lähde: Kela

Pääkaupunkiseudulla puolet lasten lääkärikäynneistä hoidetaan yksityislääkäreillä.

Helsinkiläisten, espoolaisten ja vantaalaisten alle 7-vuotiaiden lasten yksityislääkärikäyntien osuus oli jo 57 prosenttia kaikista käynneistä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan tutkimusosaston laajasta tutkimuksesta.

Lääkärilehti julkaisi tutkimuksen tuoreessa numerossaan.

Espoossa yksityislääkäreillä käydään ahkerimmin: yksityinen lääkäri hoiti jo 67 prosenttia lasten lääkärikäynneistä.

”Yllätyimme siitä, sillä aikaisemmin on ajateltu, että yksityiset lääkärit täydentävät julkisia palveluita. Nyt luvut osoittavat, että yksityisten lääkäreiden käyttö on jopa suurempaa”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Kelan terveysturvan tutkimuksen päällikkö, tutkimusprofessori Hennamari Mikkola.

Rio Gandara / HS
Anton Langenskiöld tuli isänsä Filipin kanssa Pikkujätin lääkäriasemalle keskiviikkona. Näytettä ottaa bioanalyytikko Sirkka Ruohomäki.
Anton Langenskiöld tuli isänsä Filipin kanssa Pikkujätin lääkäriasemalle keskiviikkona. Näytettä ottaa bioanalyytikko Sirkka Ruohomäki.

Luvut ovat vuosilta 2006–2011, mutta tutkimuksen aineisto on poikkeuksellisen laaja: siihen on kerätty tiedot kuntien omista rekistereistä, Kelalta sekä THL:ltä.

Kelan tutkimusosaston johtavan tutkijalääkärin Lauri Virran mukaan yksityislääkärikäyntien osuus kaikista käynneistä ei ole suuresti muuttunut tutkimuksessa tarkastelluista vuosista, vaikka yksityislääkärillä käyneiden lasten osuus on hieman vähentynyt viime vuosina.

Helppous, vaivattomuus, nopeus. Tässä ovat kiteytettynä syyt, joiden takia vanhemmat valitsevat lapsensa hoitopaikaksi yksityisen lääkäriaseman.

Vuosina 2006–2011 pääkaupunkiseudun alle 7-vuotiaista lapsista noin 26 prosenttia käytti vain yksityisiä lääkäriasemia. Osuus on suurin Espoossa, 32 prosenttia. Helsingin vastaava luku on 19 ja Vantaan 30.

Vain terveyskeskuslääkärin puoleen kääntyneiden osuus vähentyi samoina vuosina 34 prosentista 30:een.

Kehitys voi johtaa siihen, että yksityiset lääkäriasemat kehittävät lapsille tarjoamiaan palveluita, mutta terveysasemat eivät, Kelan Mikkola sanoo. Vaarana on julkisen puolen rapautuminen. ”Terveysasemilla hoidettavien vanhusten määrä kasvaa kaiken aikaa. Jäävätkö lapset tässä jalkoihin?”

”Yksityiset lääkäriasemat vetävät pitemmän korren, koska kaikki sujuu jouhevasti. Kun lapsella on 39 astetta kuumetta ja korva kipeä, ei houkuttele lähteä jonottamaan tunneiksi terveysasemalle”, summaa neljävuotiaan helsinkiläisen pojan äiti.

HS haastatteli lasten vanhempia lastenlääkäriasema Pikkujätissä Kampissa keskiviikkona.

”Töissä käyvillä ihmisillä ei ole aikaa jonotella puolta aamupäivää terveysasemilla lapsen sairastelun takia”, äiti sanoo.

Samaa sanoo kaksivuotiaan tytön isä Olli Myyrä.

”Julkiselta puolelta ei ole muuta valittamista kuin, että akuuttiaikojen varaamisen pitäisi olla paljon helpompaa.”

Niinpä, kone auki vaikka keskellä yötä, nips, naps, ja aamulla lääkäriin – oli arki tai pyhä. Näin teki myös kaksivuotiaan Patrik Lehtovirran äiti Juulia Laakson.

”Eilen Pate oli veto veks ja kuumetta oli 39 asetetta. Nyt aamulla varasin ajan netistä. Varmaan korvatulehdus.”

Rio Gandara / HS
Patrik Lehtovirta ja äiti Juulia Laakso Pikkujätin lastenlääkäriasemalla. Lastenlääkäri tutkii Patrikia korvatulehduksen takia.
Patrik Lehtovirta ja äiti Juulia Laakso Pikkujätin lastenlääkäriasemalla. Lastenlääkäri tutkii Patrikia korvatulehduksen takia.

HS:n haastattelemat vanhemmat sanovat, etteivät usko hoidon laadussa olevan juurikaan eroja yksityisen ja julkisen puolen välillä.

”Lääkäri kuin lääkäri, saman koulutuksen he ovat saaneet”, Juulia Laakso sanoo.

Tutkimuksen mukaan yksityislääkäreillä käyneet lapset käyvät useammin lääkärissä kuin julkisella puolella hoidetut. Toisaalta yksityisellä lääkärillä käyneet lapset käyvät muita harvemmin julkisessa erikoissairaanhoidossa.

Tutkijoiden mukaan tämä voi selittyä sillä, että yksityisellä hoidettujen lasten käynneistä 90 prosenttia on käyntejä erikoislääkärillä. He hoitavat ongelmia, jotka julkinen sektori hoitaa sairaaloissa.

Yksityisten lääkäriasemien suosion kasvu kulkee käsi kädessä lasten yksityisten hoitokuluvakuutusten kanssa. Kun lapsella on hoitokuluvakuutus, omavastuun ja vakuutusmaksun lisäksi lääkärikäynneistä ei usein juurikaan tule kuluja.

Vuonna 2013 jo vajaalla 440 000 lapsella oli sairauskuluvakuutus.

Lastenlääkäriasema Pikkujätin toimitusjohtajan Juha Viertolan mukaan yksityislääkäreiden kävijämäärät ovat kasvussa. Pikkujätissä ne vaihtelevat vuosittain influenssa- ja allergiakausien mukaan.

”Vakuutukset ovat lisääntyneet, yksityiselle pääsee sujuvammin sovittuina aikoina ja suoraan erikoislääkärille.”

Koska ajanvarauksen sujuvuus on yksi yksityislääkäreiden valttikortti, eikö sitä parantamalla saataisi yhä useampi espoolaisperhekin haalittua terveysaseman asiakkaaksi?

Näinhän se on, sanoo Espoon terveyspalveluiden johtaja Eetu Salunen.

”Mutta meidän ei ole mahdollista haalia kunnan rahoilla hoidettaviksi asiakkaita, jotka saavat itsensä hoidetuksi muualla nollalla eurolla kunnan rahaa.”

Jokaiseen käyntiin terveyskeskuslääkärillä kuluu kunnan pussista noin sata euroa. Jos lapsi menee yksityislääkärille, yhteiskunnan rahaa kuluu kympin verran Kela-korvauksen muodossa. Perhe maksaa loput. Salusen mukaan kyseessä on systeemivirhe monikanavaisessa rahoitusjärjestelmässä.

”Espoolaisten yleislääkärikäynneistä puolet hoituu jossain muualla kuin terveysasemilla. Jos joku tuplaa rahamme, haluamme tietenkin tuplata myös asiakasmäärämme.”

Salusen mukaan tilanne Espoossa on selvästi muuttunut tutkimuksessa tarkastelluista vuosista, ja terveysasemilla hoidettujen lasten määrä on lisääntynyt. Hänen mukaansa syynä on se, että terveyskeskukset vetävät ja toisaalta Espoon väestönlaatu on muuttunut.

Niiden perheiden osuus, joilla on varaa hoitokuluvakuutukseen, on Salusen mukaan vähentynyt.

Onko vaarana, että lapset saavat vanhempiensa kukkaron perusteella erilaista hoitoa?

Ei, Salusen mukaan terveysasemilla tarjottavassa hoidossa ei ole ”laatuongelmaa”.

”Suurempi ongelma lasten hyvinvoinnin kannalta on lapsiperheiden vähävaraisuus ja siihen yhdistettynä tukiverkostojen puute.”

Korjaus 27.11. klo 14.13: Patrik-potilaan sukunimi on Lehtovirta, ei Laakso.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat