Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apotti viivästyy jälleen valitusten takia – ”Tästä on taisteltu kynsin hampain ja kaikin lain suomin keinoin”

Kaupunki
 
Roni Rekomaa
Apotin tavoitteena on, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla olisi käytettävissään kaikki tarpeellinen tieto potilaastaan.
Apotin tavoitteena on, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla olisi käytettävissään kaikki tarpeellinen tieto potilaastaan. Kuva: Roni Rekomaa
Fakta

Yhteinen potilastietojärjestelmä

 Apotti on hanke, jossa Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen sekä 24 kunnalle erikoissairaanhoitoa tuottava HUS-kuntayhtymä kehittävät sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistä asiakas- ja tietojärjestelmää. Sen avulla pyritään parantamaan 1,5 miljoonaan asukkaan tietojärjestelmiä.

 Järjestelmällä on tarkoitus säästää tietokuluissa, jotka nousevat nykyisellään yli 45 miljoonaan euroon vuodessa.

 Tarjouskilpailun voittaneella Epic Systems Corporationilla ei ole Suomessa omaa toimipistettä. Sen alihankkijana toimii konsulttiyhtiö Accenture.

Valitukset markkinaoikeuteen viivästyttävät potilastietojärjestelmä Apotin hankintaa jälleen.

Yli kolmesataa miljoonaa euroa maksavan hankinnan toimittajaksi valittiin Epic Systems Corporation. Tarjouskilpailussa hopealle jäänyt CGI Suomi Oy valitti hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen, koska sen mukaan Apotti-hanketoimisto laiminlöi tiedotusvelvollisuuttaan.

CGI Suomi epäilee, että voittaneessa tarjouksessa oli rajauksia lisenssiasioissa, jotka ovat tarjouspyynnön pakollisten vaatimusten vastaisia.

Markkinaoikeus päätti aiemmin tällä viikolla, ettei se anna Apotti-hankkeelle lupaa panna hankintaa täytäntöön, kun CGI Suomen valitus on käsittelemättä. Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki arvioi, että käsittely kestää noin puoli vuotta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että hankintayksiköt eivät voi tehdä hankintasopimusta ennen päätöstä CGI:n valituksesta.

”Totta kai tämä on suuri pettymys”, Välimäki sanoo.

Valitukset ovat leimanneet Apotin hankintaa jo vuosia. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on poikkeuksellisen suuri, satojen miljoonien eurojen hankinta.

”Tästä on taisteltu kynsin hampain ja kaikin lain suomin keinoin”, Välimäki sanoo.

Hän muistuttaa, että tarjouskilpailussa pitkälle eteneminen on tullut toimittajakandidaateille kalliiksi, mutta sopimus tehdään vain yhden kanssa.

Välimäen mukaan nyt käsiteltävä valitus on viides ja viimeinen, koska kyseessä on lopullinen hankintapäätös.

”Kaikki edelliset ovat päättyneet meidän eduksemme”, hän sanoo.

Hän uskoo, että uusinkin valitus lopulta hylätään perusteettomana.

Välimäkeä harmittaa toki hankinnan viivästyminen, mutta myös se, että mielikuva Apotista keskittyy lähinnä jatkuvaan valitusrumbaan.

Hän muistuttaa, että kyse on kuitenkin tietojärjestelmästä, joka tulee korvaamaan kymmenet vanhentuvat tietojärjestelmät. Tavoitteena on, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskokemus paranee.

Välimäen mukaan Apotti auttaa ammattilaisia näkemään kokonaiskuvan ja tehostamismahdollisuudet etenkin niiden potilaiden kohdalla, jotka käyttävät paljon useita eri sosiaali- ja terveyspalveluita.

”20 prosenttia asiakkaista käyttää 80 prosenttia määrärahoista”, Välimäki sanoo.

Apotti on määrä ottaa ensimmäisenä käyttöön Peijaksen sairaalassa ja Vantaa perusterveydenhuollossa. Markkinaoikeuden tämänviikkoisen päätöksen jälkeen aikataulutavoite siirrettiin torstaina vuosien 2017–2018 vaihteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat