Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin suurmoskeijalle etsitään paikkaa Hanasaaresta

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Hanasaaren voimalaitoksen alue on vahvoilla Helsingin suurmoskeijan sijoituspaikaksi.
Hanasaaren voimalaitoksen alue on vahvoilla Helsingin suurmoskeijan sijoituspaikaksi. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Muslimit Suomessa

 Helsingin moskeijahanketta on ajamassa Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus sekä Suomen muslimiliitto ja Suomen musliminaiset.

 Vielä kesällä arvioitiin, että Suomessa olisi noin 65 000 muslimia. Valtaosa heistä on sunneja. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kasvattanut muslimien määrää.

 Shiiat ovat merkittävä vähemmistö. Heitä on helsinkiläisen Resalat-yhdyskunnan arviolta 10 000.

 Arviolta puolet muslimeista asuu pääkaupunkiseudulla. Tilastoa ei ole.

Hanasaari

Helsinkiin suunnitteilla oleva suurmoskeija saatetaan sijoittaa Hanasaareen. Kiinteistöviraston asunto- ja tonttiosasto on todennut selvityksessään, että Hanasaari olisi moskeijalle kaavailluista paikoista paras. Muita selvityksen alla olleita sijoituspaikkoja olivat Pasila ja Verkkosaaren pohjoisosa.

”Hanasaari on logistisesti paras paikka. Ongelmana on, että se ei voimalansa takia sovellu joukkotapahtumien paikaksi. Kysymys on siis vielä auki”, kiinteistöviraston päällikkö Jaakko Stauffer sanoo.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Helsinki olisi sulkemassa voimalan vuoden 2024 lopussa. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa joulukuussa. Jos voimala suljetaan, sen aiheuttama turvallisuusriski poistuu.

”Yhteinen näkemys on tällä hetkellä, että Hanasaarta tutkitaan ensimmäisenä vaihtoehtona”, kiinteistöviraston tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen sanoo.

Suurmoskeijahanketta vetävä Pia Jardi kertoo, että moskeija voisi hyvin avautua yleisölle vasta voimalan sulkeuduttua.

”Aikaviivytyksiä voi tulla, olipa sijoituspaikka mikä tahansa. Rakentamaan voisimme päästä jo aiemmin”, Jardi sanoo.

Jardi kertoo, että hanketta ajavat muslimijärjestöt aikovat järjestää suurmoskeijarakennuksesta yleisen arkkitehtikilpailun. Hanketta koordinoivat kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus sekä Suomen muslimiliitto ja Suomen musliminaiset. Kilpailun tulokset julistetaan näillä näkymin ensi vuoden loppupuolella.

”Tuomaristoon on tarkoitus kutsua edustajat Helsingin kaupungilta ja arkkitehtiliitosta. Ideana on, että kuntalaiset pääsevät sanomaan suunnitelmista mielipiteensä”, Jardi sanoo.

Hankkeen takana olevat muslimijärjestöt ovat tehneet Hanasaareen tontinvaraushakemuksen.

”Meille on tärkeintä, että tontti olisi paikalla, johon pääsee helposti”, Jardi sanoo.

Suunnitteilla olevasta moskeijasta on tarkoitus rakentaa monitoimikeskus, johon ovat tervetulleita myös muut kuin muslimit. Monitoimikeskuksessa voitaisiin järjestää muun muassa liikuntapalveluita, koulutustilaisuuksia ja lasten ja nuorten toimintaa.

Hanke on saanut huomattavan alkurahoituksen Bahrainin kuningashuoneelta. Yhteys Bahrainiin on epäilyttänyt erityisesti Suomen shiiamuslimeja, jotka ovat huolestuneet Bahrainin poliittisista kytkennöistä Saudi-Arabiaan ja sen kautta salafismiin. Sunnilainen ääri-islamilaisuus nousee salafismista.

”Rahoitusta haetaan kuitenkin useilta eri tahoilta, eivätkä rahoittajat pääse päättämään siitä, millainen moskeija rakennetaan tai millaista toimintaa sinne tulee. Bahrain vain koordinoi rahoitusta”, Jardi sanoo.

Kesällä arvioitiin, että Suomessa olisi noin 65 000 muslimia, mutta turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on tehnyt luvusta huomattavasti suuremman. Arvioiden mukaan noin puolet muslimeista asuu Helsingissä.

Tarve moskeijalle on suuri. Helsingissä on tällä hetkellä parisenkymmentä muslimien rukoustilaa, mutta ne ovat pieniä ja toisten rakennusten yhteydessä. Suurmoskeijaan on kaavailtu rukoustilaa noin 1 500 ihmiselle.

Tontinvarauspäätöksen tekee kaupunginhallitus.

”Asia voisi edetä päätöksentekoon ensi kevään aikana”, Sami Haapanen sanoo.

Jaakko Stauffer muistuttaa, että tontin varauksen kanssa noudatetaan normaalia menettelytapaa.

”Kaupunki ei siis anna tonttia ilmaiseksi, vaikka sellaistakin tietoa on julkisuudessa liikkunut”, Stauffer sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat