Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalle Suomen suurin itsepalvelukirjasto

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta / HS
Katja Suvia-Väistö luki lokakuussa lastenkasvatuskirjaa Tikkurilan kirjastossa. Hän ilahtui uusista aukioloajoista.
Katja Suvia-Väistö luki lokakuussa lastenkasvatuskirjaa Tikkurilan kirjastossa. Hän ilahtui uusista aukioloajoista. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Tausta

Pieneen kirjastoon sisään kirjastokortilla jo nyt

Pääkaupunkiseudulla on neljä varsinaista omatoimikirjastoa, joihin pääsee kuka vain sisään kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Näitä ovat Espoossa Aktiivisen oppimisen keskus AKU ja Karhusuon kirjasto sekä Vantaalla Pointti ja Pähkinärinne.

Lisäksi on muutama kirjasto, jossa aukioloaikojen ulkopuolella on keksitty muita konsteja päästää paikalliset asukkaat sisälle.

Suomenlinnan kirjasto aukeaa suomenlinnalaisille matkakortilla ja Kauniaisten kirjaston opintosali pantillisella avainkortilla. Käpylän kirjastoon päästetään sovitusti paikallisia järjestöjä. Nöykkiössä taas on itsepalvelu arkiaamuisin, mutta kirjastoon on silloin pääsy kaikilla.

Tikkurila

Vantaa aikoo muuttaa kaupungin suurimman kirjaston Tikkurilassa omatoimikirjastoksi.

Tulevaisuudessa henkilökunta auttaa arkisin kuten nytkin, mutta kirjaston aukioloajat laajenevat. Esimerkiksi sunnuntaina sisään pääsee pian kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Pieniä näin toimivia kirjastoja on koko maassa kymmeniä ja Vantaallakin kaksi: Kartanonkosken Pointti ja nyt remontin vuoksi suljettu Pähkinärinne. On aivan poikkeuksellista, että kaupunki haluaa tehdä saman pääkirjastossaan.

”Useinhan näissä on kyse kirjastoista, joka ilman itsepalvelua jouduttaisiin kokonaan sulkemaan. Me haluamme nyt kokeilla samaa suuressa kirjastossa”, sanoo kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio.

Lähin nyt suunnitellulla tavalla toimiva suuri esikuva on Kööpenhaminan pääkirjasto. Kotimaasta Vantaalla on mietitty Oulun mallia: siellä pääkirjastossa on aina vähän henkilökuntaa valvomassa, mutta hiljaisina tunteina ihmiset huolehtivat lainaamisesta ja palauttamisesta kokonaan itse.

Tikkurilan kirjasto alkaa tammikuussa avautua jo kahdeksalta aamulla ja se on avoinna myös sunnuntaisin. Parin ensimmäisen kuukauden aikana henkilökuntaa on paikalla kuten tähänkin asti. Vuoden alussa on tarkoitus paitsi asentaa paikalleen tarvittavaa teknologiaa, myös miettiä tarkemmin, miten omatoimisuutta toteutetaan.

Aukioloaikojen laajentaminen sunnuntaisin on ollut asukkaiden yleisin toive. Lisää rahaa henkilökunnan palkkaamiseen vain ei ole. Onneksi omatoimisuus innostaa Vantaalla.

Esimerkiksi Pointin kävijämäärä on kaksinkertaistunut, kustannukset ovat pysyneet kurissa ja asukkailta sataa vain kiitoksia.

”Yhtään ilkivaltaa, häiriötilannetta tai tappelua ei ole ollut. Ei niin mitään”, sanoo Vainio.

Myyrmäestä on jo tullut pyyntöjä, voisiko samaa kokeilla myös siellä.

Pelkästään ihmisluontoon pienissäkään kirjastoissa ei uskota. Sisääntulijat kuvataan ja tunnistetaan. Kirjoihin on lisätty etäluettavat tunnisteet. Se tarkoittaa, että kirjaston portit rekisteröivät jokaisen ulos kuljetetun kirjan.

”Ehdittiin kerran epäillä, että on käynyt rosvoja, kun portti oli rekisteröinyt kerralla ulos kuljetetuiksi 110 kirjaa. Se olikin oma kuljetuksemme kirjastosta toiseen. Ainakin järjestelmä toimii”, sanoo Vainio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat