Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paniikki Helsingin metrotunnelissa – video näyttää, kuinka matkustajia pelastettaisiin palavasta junasta

Kaupunki
 
Pelastusharjoituksessa savu täytti metrotunnelin
Pelastusharjoituksessa savu täytti metrotunnelin
Helsingin kaupungin pelastuslaitos ja liikennelaitos järjestivät varhain torstaina pelastusharjoituksen Sörnäisten metroasemalla. Harjoituksen aiheena oli metrojunan teknisestä viasta aiheutuva tulipalo maanalaisella laituriosuudella. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Matkustajia täynnä oleva metrojuna pysähtyy tunneliin Sörnäisten metroaseman lähellä Helsingissä. Äkkipysähdyksen syy on virroittimeen tullut vika, joka aiheuttaa valokaaren. Tätä seuraa tulipalo ja paniikki tunnelissa. Palomiehet lähtevät kohteeseen isolla vasteella eli lukuisten yksiköiden voimin.

Tällaisen suuronnettomuuden varalta Helsingin pelastuslaitos ja metron liikennöinnistä vastaava Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL harjoittelivat keskiviikon ja torstain välisenä yönä Sörnäisten metroasemalla.

”Valokaari on voimakas sähkönpurkaus, joka voi aiheuttaa noin 3 000 asteen lämpötilan. Se sytyttää vaikeastikin syttyviä rakenteita palamaan”, kertoo viestintäpäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta.

Palomiehet ja HKL:n henkilökunta eivät saaneet mitään kertauskoulutusta ennen yöllistä Metro 2015 -pelastusharjoitusta. Tekosavun täyttämässä tunnelissa oli tarkkailijoita, jotka seurasivat, miten harjoituksen osallistujat suoriutuivat tehtävistään.

”Näin saamme kehitystietoa siitä, mitä pitää ehkä parantaa ja miten taktiikat toimivat”, Hakala sanoo.

Vielä ei Hakalan mukaan pysty sanomaan, kuinka hyvin harjoitus kokonaisuudessaan meni. Tulosten yksityiskohtainen analysoiminen voi kestää parikin viikkoa.

Helsingin metroa Hakala kuvailee äärimmäisen turvalliseksi joukkoliikennevälineeksi. Pelastusharjoituksessa simuloidun kaltaiset suuronnettomuudet pyritään estämään ennalta huolellisilla huoltotoimenpiteillä ja hyvällä ennakkosuunnittelulla.

Mikäli tulipalo kuitenkin pääsee syttymään tunnelissa, tapahtuu siellä Hakalan mukaan paljon jo ennen palomiesten ehtimistä paikalle. Hätätilanteet on huomioitu jo metroradan rakennussuunnittelussa, ja tunnelista pystyy poistamaan savua ja lämpöä koneellisesti.

Anturit välittävät pelastuslaitokselle tietoa, miten lämpötila kehittyy missäkin päin tunnelia ja mihin suuntiin ilmavirrat kulkevat. Tietyillä alueilla on lisäksi sprinklerit.

Helsingin pelastuslaitos harjoittelee metroradalla useita kertoja vuodessa. Torstain vastaisen yön harjoituksen kaltaisia isoja ponnistuksia järjestetään Hakalan mukaan 1–2 kertaa vuodessa.

Kokonaisuudessaan palomiehet käyvät harjoittelemassa monenlaisissa erityiskohteissa, joita löytyy vain pääkaupungista. Helsingissä on muun muassa valtavasti muitakin maanalaisia tiloja kuin metro, ja ihmisiä saatetaan joutua pelastamaan esimerkiksi yläilmoihin juuttuneista Linnanmäen huvipuiston laitteista.

Helsingissä on myös ministeriöitä, lähetystöjä sekä monien yritysten pääkonttoreita, joissa toimiminen hätätilanteessa vaatii erityisosaamista viranomaisilta.

”Meidän duuniimme kuuluu tietysti valmistautuminen kaikenlaisiin mahdollisiin onnettomuuksiin – vaikka niiden todennäköisyys olisi erittäin matala”, Hakala toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat