Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksitolpilla vuoden kiireisin aika – näin saat pikkujouluyönä taksin

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Tältä näytti Lasipalatsin taksijono 28. marraskuuta 2009.
Tältä näytti Lasipalatsin taksijono 28. marraskuuta 2009. Kuva: Sami Kero / HS

Pikkujoulukausi on kuumimmillaan, ja valomerkin jälkeen erityisesti Helsingin taksijonot kiemurtelevat kuin koristenauha joulukuusen oksilla. Joulu- ja juhlamieli voi tosin joutua koetukselle, jos taksia pitää odotella sietämättömän pitkään. Säkkipimeässä, tihkusateessa ja yhtenä vuoden vilkkaimmista öistä taksitolpilla.

Kyydin saamista helpottavat tänä vuonna muutamat kikat, kuten Taksiliiton Valopilkku-taksintilaussovellus sekä kiistelty Uber-kuljetuspalvelu. Helsingin metro puolestaan kulkee pikkujoulukauden ajan viikonloppuisin kaksi tuntia normaalia pitempään eli 1.30:een saakka.

Perinteisemmätkin keinot käyvät. Helsingin Sanomat kokosi likimain tasan kaksi vuotta sitten vinkkipatteriston, jonka avulla pikkujouluista kotiin suunnistavat yökyöpelit voivat yrittää nopeuttaa taksin saamistaan. Ohjeet ovat yhä käypiä.

1 Ota kaupunkiin palaava taksi lennosta

Nopein tapa saada taksi on kävellä sitä vastaan ja ottaa kyyti lennosta.

Yöllä taksit liikkuvat täysinä lähiöihin ja tyhjinä takaisin. Tyhjän taksin tunnistaa katolla palavasta valosta ja sen voi pysäyttää kädenheilautuksella. Tyhjä taksi voi ottaa kyytiin, kun näköetäisyydellä ei ole taksitolppaa ja pysähtyminen on turvallista.

Kävele siis tien vasenta reunaa keskustasta poispäin ja heilauta kättäsi, kun näet keltaisen valon auton katolla.

2 Kävele pois sumpusta

Aivan eteläisimmässä Helsingissä taksin saaminen on yön ruuhka-aikaan lähes mahdotonta. Lähiöstä palaavat taksit jäävät ensimmäisille vilkkaille asemille tai ottavat asiakkaan lennosta.

Taksia ei kannata jäädä jonottamaan tolpalle Viiskulmaan tai Kapteeninkadulle. Jos juhlat ovat Punavuoressa tai Eirassa, kannattaa kävellä aloittamaan taksimatka vähintään Kluuvista tai Kampista.

Jos jalat kantavat, ja kotiin on alle tunnin kävelymatka, kannattaa jatkaa jalan kotiin asti. Taksin saamisessa voi ruuhkan takia kestää kauemmin.

3 Käytä vilkasta asemaa

Rautatieaseman taksitolpilla on ruuhka-aikaan pitkät jonot, mutta ne vetävät hyvin, sillä myös autoja tulee niille paljon.

Muita hyviä tolppia ovat hotelli Kämpin taksitolppa, ravintola Ostrobotnian lähellä oleva tolppa Töölössä, Metallitalon tolppa Hakaniemessä ja Lapinlahdenkadun tolppa Kampissa.

Parhaat tolpat ovat kohtuullisen vilkkaissa paikoissa, joihin tyhjänä esikaupungista palaava taksi koukkaa helposti matkalla keskustaan. Huonoin vaihtoehto on syrjäinen taksitolppa, jonka lähettyvillä ei ole muita asiakkaita. Ei ole jonoa, mutta ei autojakaan.

Vilkkaalla taksiasemalla voi myös huhuilla jonon etupäästä samaan suuntaan menijöitä ja ehdottaa taksimatkan jakamista.

4 Tilaa taksi kulman taakse

Ravintolan eteen tai taksitolpalle ei omaa taksia voi tilata. Parin korttelin päässä olevaan kotiosoitteeseen – vaikka se ei olisi oma – taksin voi tilata myös yön kiireisimpään ruuhka-aikaan.

Yöllinen taksi kannattaa tilata tekstiviestillä. Silloin paluuviestinä saa tiedon siitä, onko taksi tulossa. Paluuviestissä on myös taksin numero. Lähetä tilausviesti numeroon 13170. Kirjoita viestiin kaupungin nimi ja katuosoite ilman välimerkkejä, esimerkiksi "Helsinki Mallikatu 2 A".

Tämän vinkin suurin haaste on, että taksia pitäisi jaksaa odottaa osoitteessa, jonka taksille lähetti.

5 Lähde kotiin ajoissa

Pahin ruuhka alkaa puolenyön jälkeen. Vielä ennen yhtä taksin saa kohtuullisen helposti.

Jos illan ohjelma on tiedossa jo ennalta, taksin voi tilata kotimatkalle jo etukäteen.

Ennakkoon tilattu taksi voi myös auttaa pikkujoulutarjoilujen höllentämän itsekurin pitämisessä, kun kotiinlähtöaika on lyöty lukkoon hyvissä ajoin.

Ajoissa kotiin lähtevä voi ennättää myös joukkoliikenteellä kotiin. Viikonloppuna junat kulkevat pitkin yötä, ja metrokin liikennöi poikkeuksellisesti puoleen kahteen asti.

Muista kuitenkin, että öinen liityntäliikenne ei suju kuten päivisin. Juna-asemalta on todennäköisesti käveltävä kotiin.

Alkuperäisiä vinkkejä varten on haastateltu Helsingin Taksiautoilijoiden toiminnanjohtajaa Arto Marttista sekä kerätty vinkkejä Twitterissä (#taksivinkit) ja Facebookissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat