Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

100 000 asukasta ja Suomen talouden pelastus – Espoo odottaa metroa kuin vapahtajaa

Lari Malmberg HS

Marraskuinen aamu Espoon Otaniemessä on harmaa ja hiljainen, mutta onneksi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä alkaa kertoa satua. Se menee näin:

Oli 1400-luku ja Ruotsin kuningas matkasi Tukholmasta Viipuriin Suomen läpi kulkevaa Kuninkaantietä pitkin. Matkallaan kuningas pysähtyi Kirkkonummen lähettyville pystytetyn kirkon luona ja kas, kirkon ympärille syntyi pieni kylä. Espoo.

Aluksi Espoo-raukka näytti jäävän kitukasvuiseksi: 500 ensimmäisen vuoden aikana sen alueelle kertyi vain 20 000 asukasta. Mutta sitten päästiin 1950-luvulle ja tahti muuttui. 2010-luvulle tultaessa Espoon väkiluku oli kymmenkertaistunut.

”Nyt se on jo 270 000”, Mäkelä sanoo ja hymyilee kuin lapsi karkkikaupassa.

Sadun ensimmäinen osa on vapaasti muotoiltua historiankirjoitusta ja jälkimmäinen faktaa. Sitten tulee ennustus: Mäkelän mukaan 30 vuoden päästä länsimetro on tuonut Etelä-Espooseen 100 000 asukasta enemmän kuin nyt. Siinä sivussa se on myös pelastanut Suomen talouden.

Aika paljon on laskettu oranssin ihmisiä syövän kapselin varaan.

Hypätään autoon ja lähdetään liikkeelle. Kaupunginjohtaja Mäkelä ja Espoon kaavoituksesta vastaava teknisen toimen johtajan Olli Isotalo ovat luvanneet esitellä sitä, miten elokuussa kulkunsa aloittava länsimetro muuttaa Espoota.

”Me emme rakenna metroa, rakennamme sitä mitä metro mahdollistaa”, Mäkelä sanoo.

Täällä Otaniemessä slogan tarkoittaa – ainakin Mäkelän haaveissa – sitä, että metron myötä yliopistokampusalueesta tulee Suomen ja jopa Pohjois-Euroopan älykeskittymä, joka vetää puoleensa kansainvälisiä suuryrityksiä ja maailman kirkkaimpia nuoria aivoja. Juuri Otaniemen ympärillä kehittyvä suuryritysten ja startup-pöhinän yhteenliittymä vetää Suomen irti lamasta.

Mäkelän mukaan Aalto-yliopistosta ja sen ympärille kerääntyneestä teknologiateollisuudesta ollaan jo nyt kiinnostuneita Shanghaita ja Silicon Valleytä myöten, mutta yksi asia Espoolta on tähän asti puuttunut.

”Kansainväliset suuryritykset eivät tule kuin hyvien liikenneyhteyksien äärelle. Se on ehdoton edellytys”, Mäkelä sanoo.

Metron myötä liikenneyhteydet tulevat kuntoon. Se yhdistää Keilaniemessä ja Otaniemessä sijaitsevan teknologiaklusterin rahamiehet ja pellepelottomat entistä tehokkaammin muuhun pääkaupunkiseutuun.

Yhdysvaltalaisen Harvard Business Schoolin professori Michael Porter on analyyseissään todennut, että kaupunkiseudut menestyvät parhaiten tukemalla niiden sisälle syntyneitä klustereita – alueita, joille on keskittynyt tiettyyn tuotannonalaan erikoistuneita yrityksiä ja tutkimuslaitoksia. Nämä klusterit ovat yleensä ennemminkin seudullisia kuin yksittäisten kaupunkien sisäisiä.

Ainakin teorian tasolla Mäkelän ajatus klustereiden tukemisesta siis toimii. Metro on kiistatta myös panostus Otaniemeen.

”Länsimetro kytkee Espoon Tukholma-Turku-Helsinki-Pietari - ja Tallinna-Helsinki-Tampere -kehityskäytäviin”, Mäkelä sanoo.

Sitten lähdetään jatkamaan matkaa.

Tapiolan keskusta on iso rakennustyömaa. Nosturit kurkottelevat taivasta ja rakennustelineisiin kiinnitetyt pressut hakkaavat tuulessa, kun Mäkelä ja Isotalo nousevat portaita Vesiputoustalolle.

Rakentaminen johtuu Länsimetrosta. Se on synnyttänyt ympärilleen koko pääkaupunkiseudun suurimman rakennushankkeen moneen vuosikymmeneen. Lähes koko radanvarsi on täynnä nostureita, kaivinkoneita ja toinen toistaan suurempia suunnitelmia.

Tapiolaan rakennetaan metroaseman lisäksi muun muassa uusi bussiterminaali, 2 000 paikan maanalainen parkkihalli, valtava kauppakeskuslaajennus, asuntoja 2 000 ihmiselle ja suuri kävelykeskusta. Kauempana keskustasta kehä 1 piilotetaan tunneliin ja Tapiolan koulu peruskorjataan. Myöhemmässä vaiheessa kauppakeskus Ainoan päälle rakennetaan asuntotorneja.

Kimmo Räisänen
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja teknisen toimen johtaja Olli Isotalo Tapiolassa.
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja teknisen toimen johtaja Olli Isotalo Tapiolassa.

”Tapiola rakennettiin aikoinaan lapsiperheille. Mutta sitten lapset kasvoivat ja muuttivat pois. Nyt Tapiolan eläväisyys palaa”, Mäkelä maalailee.

Espoon muutoksen mittakaava selkeytyy asema asemalta. Perusideana on se, että asemien ympäristö täytetään tiiviihkösti rakennetuilla kerrostaloilla. Espoo kaupunkimaistuu.

Urheilunpuiston asema:

”Tästä yritetään tehdä kansainvälisen tason urheilu- ja kulttuurikeskus”, Mäkelä sanoo.

Niittykumpu.

”Niittykummun kylkeen tulee Lidlin pääkonttori. Vanha ostoskeskus puretaan ja uusi rakennetaan metroaseman päälle. Aseman päälle taas tulee yli 20 kerroksinen asuintornitalo”, Olli Isotalo sanoo.

Matinkylä.

”Isoa Omenaa laajennetaan jo. Tuonne tulee uimahalli ja hotelli. Tuohon tulee koulu”, Mäkelä kertoo.

Sitten tullaan Finnevikin sillalle, josta avautuu näkymä merelle ja sen rannassa savuttavaan Suomenojan voimalaan. Voimalan länsipuolelle Finnooseen nousee 2030-luvun loppuun mennessä 17 000 asukkaan asuinalue. Jos Helsinki rakentaisi väkilukuunsa suhteutettuna yhtä ison asuinalueen, alueelle pitäisi tulla asuntoja 40 000 ihmiselle.

”Espoonlahti taas kasvanee myöhemmin koko Espoon suurimmaksi kaupunkikeskukseksi”, Mäkelä sanoo.

Kimmo Räisänen
Niittykumpu mullistuu metron myötä.
Niittykumpu mullistuu metron myötä.

Mutta mitä mieltä ovat ulkopuoliset? Onko länsimetrosta todella Espoon ja Suomen pelastajaksi?

”Suhtaudun kyllä aika skeptisesti. Esimerkiksi lentokentältä on edelleen yli 40 minuutin matka Otaniemeen kehärataa ja metroa käyttäen”, kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara sanoo puhelimessa.

”Suunnitelmat ovat optimisia, mutta kyllä metro varmasti tuo suuren muutoksen ja luo kysyntää asunnoille”, kaupunkitutkija Seppo Laakso sanoo.

Vaattovaara kritisoi Espoota siitä, että metron rakentamisesta huolimatta Espoo näyttää säilyvän autokaupunkina. Esimerkiksi metroaluetta halkovaa Merituulentietä on päätetty kaventamisen sijaan leventää Tapiolan kohdalla.

”Olisi voinut kuvitella, että kehitys kulkee toiseen suuntaan. Espoon pitäisi hyödyntää merenläheisyyttä paremmin, tehdä kaupunkia ihmisen mittakaavassa”, Vaattovaara sanoo.

Jukka Mäkelän ja Olli Isotalo ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että metro vie Espoon uuteen aikaan. Kaupunkiin syntyy toreja ja uutta elämää. Isotalon mukaan metron houkuttelevuus näkyy jo bisneksessäkin.

Esimerkiksi Lähi-Tapiola on investoinut Tapiolan keskustaan 560 miljoonalla eurolla, Citycon kaavailee Espoonlahdessa sijaitsevan kauppakeskus Lippulaivan laajennusta ja Outotec päätti sijoittaa pääkonttorinsa Matinkylään.

Auto ohittaa paikan, johon rakennetaan länsimetroprojektin toisessa vaiheessa Kaitaan metroasema. Timo Soini saa metroaseman melkein kotiovelleen.

Sitten tullaan Espoonlahteen. Espoon metrosta ruvettiin puhumaan jo 1960-luvulla. Siitä on siis tapeltu pidempään kuin Iisakinkirkkoa rakennettiin. Juuri Jukka Mäkelällä sanotaan olevan suuri vastuu siitä, että kaupungin poliitikot pääsivät vihdoin yksimielisyyteen metron rakentamisesta.

Mäkelää hymyilyttää. Ollaan jo melkein päätepysäkillä.

Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Tältä näyttää länsimetron matka Ruoholahdesta Matinkylään
Espoon metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että raiteita pitkin pääsee kulkemaan metron nykyiseltä pääteasemalta Ruoholahdesta Matinkylään asti. HS:n kamera oli kyydissä vuoden 2015 marraskuussa, kun viimeinen kiskojenkuljetusvaunu kulki länteen, tunnelin päähän. Kuvaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov, leikkaus: Arttu Luhtala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat