Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Voi voi, vauvasi kuoli” – keskenmenon kokeneet saavat suruun lääkkeeksi tylyjä sanoja

HS pyysi ja sai kokemuksia keskenmenosta kymmeniltä naisilta. Teksteissä toistuvat kipu ja suru, mutta myös toivo.

Kaupunki
 
"Synnytin keskeneräisen lapsemme"
"Synnytin keskeneräisen lapsemme"
Miltä keskenmeno tuntuu? HS pyysi ja sai kymmeniä kertomuksia kivusta ja surusta, mutta myös toivosta. Tässä on niistä eräs, lyhennettynä ja toimittajan lukemana. Toimittaja Maija Aalto, kuvitus Klaus Welp, animaatio Boris Stefanov
Fakta

Kaavinta on nykyisin erikoisuus

 Jo alkanutta keskenmenoa on erittäin vaikea pysäyttää. Tilanne varmistetaan Suomessa yleensä sairaalassa.

 Jos kohtu ei tyhjene alkuraskaudessa sattuvassa keskenmenossa itsestään, hoitona tarjotaan sairaalasta yleensä lääkitystä kotona. Osa joutuu vielä myöhemmin kaavintaan. Jälkitarkastusta tai henkistä apua tarjotaan julkiselta puolelta harvoin.

 Jopa puolet keskenmenon kokeneista naisista kokee jälkeenpäin masennusta tai ahdistusta.

 Keskenmenot ovat erittäin tavallisia. Niitä sattuu jopa joka kolmannessa raskaudessa, jos mukaan otetaan myös aivan alkuvaiheen keskenmenot, joissa nainen ei edes välttämättä ole varmistunut itse raskaudestaan.

”Katsotaanpa nyt sitä vauvaanne. Voi voi, näettehän itsekin, että tämä on nyt kuollut.”

Niin sanoi hoitaja Kätilöopistolla ensimmäisessä ultraäänessä. Voi voi. Siihen myötätuntoiset sanat sitten loppuivatkin. Keskenmenostaan juuri kuullut nainen ajattelee, että hänestä haluttiin mahdollisimman nopeasti eroon.

Pyysimme ihmisiltä tarinoita keskenmenoista. Monessa toistuvat yksin koettu kipu ja pelko sekä tylyt sanat. Lääkäri toteaa, että etpä sinä raskaaksi uudelleen taida halutakaan.

”Kun on pienikin epäilys sikiön kuolemasta, olet omillasi. Julkinen terveydenhuolto ei ole kiinnostunut naisen terveydentilasta sen jälkeen, kun hän ei enää kanna elävää lasta”, kertoo useita keskenmenoja elänyt.

Toisaalta osalle hyvinkin pieni ystävällinen sana oikeassa paikassa on voinut olla korjaava kokemus.

Kipu

Alkuvaiheen keskenmenoissa kohdun tyhjennys hoidetaan tavallisimmin lääkkeillä kotona, jos se ei tapahdu itsestään. Osaa kiusaavat ammattilaisten sanavalinnat: mistä ”raskausmateriaalista” tuo tuossa puhuu, kun vauvaahan minä olen kantanut?

”Synnytin lattialle verisen möntin. En tiennyt mitä sille pitää tehdä. Aamulla kätilöopistolla todettiin, että kaavintaa ei tarvitse tehdä ja he onnittelivat minua. Kokemus oli hirveä, olin erottavinani möntissä katkarapumaiset jäsenet, mikä tosin saattaa olla jälkikäteen herännyttä kuvitelmaani”, kuvaa yksi naisista.

Yksi kertoi miettineensä, pitäisikö verta tulla enemmän – ja toinen, että onko sen suuri määrä merkki siitä, että pitäisi hälyttää apua.

”Ihmisenalkua en onnistunut bongaamaan ja hyvä niin. Joka kerta vetäessäni pöntön toivotin kuitenkin pienokaisellemme turvallista matkaa. ”

Monet maksoivat yksityiselle jälkitarkastuksesta, kun julkiselta puolelta sellaista ei tarjottu tai pyytämälläkään saanut. Muutamaa oli pyydetty aina vain odottamaan, vaikka kipujen aiheuttajaksi paljastui myöhemmin esimerkiksi kohtutulehdus tai yhä kohtuun jäänyt istukka.

Myöhemmillä raskauden viikoilla keskenmenon tai kohtukuoleman kokeneet kertoivat kokemuksen olleen musertava, mutta näihin tarinoihin sisältyi myös kauniita muistoja.

”Hyvästelimme pienokaisemme rauhassa ja otimme hänestä kuvia muistoksi. Hän oli täydellinen virheistään huolimatta. Kovin keskeneräinen vain, silmätkin vielä kiinni kuin kissanpoikasella”, kuvaa raskauden puolivälissä kuolleen lapsen äiti aamua sairaalassa viime kesänä.

Suru

Surua moni kuvasi kuin fyysistä kipua. Se oli tyhjä paikka kylkiluiden alla, selvittämätön möykky sisimmässä, tukehduttava pala kurkussa. Se viilsi vielä vuosikymmeniä myöhemmin, isoäitinäkin.

”Itkin joka ilta itseni uneen. Siirryin alkuyöstä itkemään kylpyhuoneeseen, ettei puoliso herää, sillä en jaksanut puhua, halusin vain itkeä. Itkin pyöräillessäni töihin.”

Osalle keskenmeno jätti huolen, joka heijastui seuraavaan raskauteen tai kasvoi synnytyksen jälkeiseksi masennukseksi.

”Menetin ohuenkin luottamuksen itseeni äitinä.”, kertoo pitkän terapian tarvinnut.

”Iski pelko lasten menettämisestä. Huomasimme, että pahat asiat eivät tapahdukaan vain muille, kasvottomille ihmisille, vaan ne voivat tapahtua myös meille. Jouduimme käymään mieheni kanssa vakavia keskusteluja siitä, että emme ala ylisuojelemaan lapsia”, kertoo kahden koululaisen äiti.

Entä miehet? Naisten mukaan miesten suru jäi vielä heidän omaa suruaan pahemmin piiloon. Järkyttyneelle isälle ei tarjottu edes sitä yhtä sairauslomapäivää.

HS:n kyselyyn vastasi omalla tarinallaan vain yksi mies. Hänkin kirjoittaa miettineensä, onko hänellä oikeus suruun. Ja hänkin pyrki ennen kaikkea lohduttamaan vaimoaan neljännen keskenmenon jälkeen, vaikka sanoja ei ollut.

Erityisen syvältä keskenmeno on satuttanut heitä, joilla on kokemusta myös lapsettomuushoidoista. Osa on saanut erityisen nopeasti myös henkistä tukea jo valmiiksi käyttämältään yksityiseltä klinikalta tai väestöliitosta. Julkiselta puolelta kaivattaisiin edes mahdollisuutta selvittää syy aiemmin, ennen sitä kolmatta keskenmenoa.

”Vaikka syytä toistuville keskenmenoille ei näissä tutkimuksissa useinkaan löydetä, niin potilaalle ne ovat kuitenkin aina jonkun syyn poissulkemista.”

Toivo

”Keskenmenot eivät olleet minulle valtava taakka”, kerrotaan yhdessä tarinassa. Tässäkin ollaan Kätilöopistolla, mutta ohjeita antava kätilö on ystävällinen ja myös kysyy, tarvitsisiko nainen lisää keskusteluapua jälkeenpäin. Nainen ei koe tarvitsevansa.

Yksittäisiä välittäviä ihmisiä vilahtaa muidenkin tarinoissa, oli kyseessä sitten hoitaja, lääkäri, psykiatrinen sairaanhoitaja, psykologi tai sairaalapastori. Muutaman onnekkaan kohdalla keskenmenot on otettu puheeksi seuraavan raskauden aikana neuvolassa, kaikkien ei edes silloin.

Kolme keskenmenoa kokenut espoolaisnainen kuvaa kohtaamistaan neuvolalääkärin kanssa Leppävaarassa. Hän on viidettä kertaa raskaana, mutta nyt lääkäri ensimmäistä kertaa kysyy, mitä nainen ajattelee edellisistä raskauksista.

”Tuntui ihan uskomattoman hyvältä, että joku näki minut, ymmärsi taustani eikä vähätellyt sitä ja uskalsi ottaa asian puheeksi ja oikeasti kuunnella häkeltyneen vastaukseni”.

Yksi naisista arveli, että omat kokemukset olivat tehneet hänestä ihmisenä valmiimman kuuntelemaan ja tukemaan muita. Toinen peräti viisi keskenmenoa kokenut nainen kertoi kokemuksen vaikuttaneen suhtautumiseen omiin lapsiin hyvälläkin tavalla.

”Opin, että lasten hankkimista ei voi suunnitella ja että jokainen lapsi on ihme.”

Joku kertoi löytäneensä voimaa uskosta, läheisistään, puolisostaan, elävänä syntyneistä lapsistaan tai syvältä omasta sisimmästään.

”Seuraava yritys tuli vasta vuosien masennuksen ja terapian jälkeen. Pelkäsin keskenmenoa, mutta ultraava hoitaja oli ihana ja sanoi `Nyt on sinun vuorosi onnistua´. Ne olivat juuri oikeat sanat. Ennen synnytystä näin unen jossa kaksi lasta leikki onnellisina yhdessä. Toinen oli muutaman vuoden vanhempi tyttö ja toinen oli poika, jonka myöhemmin synnyttäisin. Unesta jäi levollinen olo”, kertoi eräs äiti.

Jutussa kaikki keskenmenostaan kertovat naiset esiintyvät ilman nimeä, koska vain muutama halusi tässä yhteydessä käyttää oikeaa nimeään.

Lue lääkärien näkemys siitä, miten keskenmenoja hoidetaan.

Klaus Welp
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat