Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uunisaari uudistumassa – Moni yrittäjä tahtoo hyödyntää Helsingin rantoja

Kaupunki
 
Gustaf Sandberg / Svenska litteratursällskapet
Ruuhkaa Ursinin uimalaitoksessa noin vuonna 1900.
Ruuhkaa Ursinin uimalaitoksessa noin vuonna 1900. Kuva: Gustaf Sandberg / Svenska litteratursällskapet

Saunoja, ravintoloita, meriuimala, rajuja ruoppauksia. Helsingin merenrannoille on vireillä jo kourallinen erilaisia virkistysmahdollisuuksia. Vielä ollaan kuitenkin kaukana vuosisadan takaisista kylpijäruuhkista.

Signe Brander / Helsingin kaupunginmuseo
Ullanlinnan kylpylaitoksen laituri Kaivopuistossa vuonna 1911. Taustalla näkyy Suomenlinna ja sen kirkko, jonka sipulikupolit poistettiin Suomen itsenäistyttyä.
Ullanlinnan kylpylaitoksen laituri Kaivopuistossa vuonna 1911. Taustalla näkyy Suomenlinna ja sen kirkko, jonka sipulikupolit poistettiin Suomen itsenäistyttyä.

Tuorein tapaus on Kaivopuiston tuntumassa sijaitseva Uunisaari. Lähinnä tilausravintolastaan ja -saunoistaan tunnettu saari on avaamassa palveluitaan entistä enemmän myös satunnaisille ohikulkijoille.

Uudistusten veturina on Nelly Kärkkäinen, joka jatkaa liiketoiminnan pyörittämistä Kaivopuiston edustalla sijaitsevassa Uunisaaressa isänsä jälkeen. Merisataman Kylpylä Oy:n Veli-Pekka Kärkkäinen kuoli tammikuussa.

Uunisaaren vuokraemännäksi itseään tituleeraava Nelly Kärkkäinen on ostamassa tähän asti vuokralla olleet rakennukset Helsingin kaupungilta 350 000 eurolla. Kiinteistölautakunta päätti myynnistä kokouksessaan torstaina.

”Osto mahdollistaa sen, että pystyn vuokraemäntänä kehittämään ravintolatoimintaa”, Kärkkäinen kertoo.

Hänen mielestään Uunisaaren pitäisi pystyä palvelemaan jatkossa myös esimerkiksi yksittäisiä ulkoilijoita, ei pelkästään yksityistilaisuuksien vieraita. Kärkkäinen kertoo, että ensimmäinen konkreettinen uudistus astuu voimaan jo lauantaina 28. marraskuuta, kun viikonloppuisin auki oleva kahvila aloittaa toimintansa. Kahvilatoimintaa Uunisaaressa on ollut aiemminkin, mutta nyt toiminnasta on tarkoitus tehdä säännöllisempää ja laajentaa sitä mahdollisesti arkipäiviin myös talvella.

”Uunisaaressa olevan ravintolan pitää palvella tätä saarta, joka on kaupunkilaisten virkistysalue – niin yksinkertaista tämä on”, Kärkkäinen toteaa.

Uusi yrittäjä haluaa tuoda Uunisaareen myös lisää kaikille avoimia tapahtumia. Yksi sellainen, Uunisaari saunoo ja soi, järjestettiin ensimmäistä kertaa lokakuussa. Tapahtuma järjestetään myös joulukuussa.

Tuntematon / Helsingin kaupunginmuseo
Hyppy Ursinin uimalaitoksella noin vuonna 1900.
Hyppy Ursinin uimalaitoksella noin vuonna 1900.

Uunisaarella on perinteikäs historia helsinkiläisten vapaa-ajanviettopaikkana. Esimerkiksi 1800–1900-lukujen taitteessa saaressa oli merikylpylä. Nykyisin suojellussa ravintola- ja saunarakennuksessa on ehtinyt toimia aikojen saatossa myös vernissamaalitehdas.

I. K. Inha / Valokuvataiteen museo
Ursinin meriuimala Merisataman uloimmilla kallioilla. Eirasta otetun kuvan etualalla kulkee satamarata.
Ursinin meriuimala Merisataman uloimmilla kallioilla. Eirasta otetun kuvan etualalla kulkee satamarata.

Helsinkiin on tulossa monenlaista muutakin uutta, merenrantoihin tukeutuvaa toimintaa. Eniten esillä on ollut Allas-merikylpylä, jonka pitäisi avautua Kauppatorin kupeeseen Katajanokalle ensi keväänä.

Hernesaaressa valmistuu paraikaa näyttelijä Jasper Pääkkösen ja yrittäjä Antero Vartian rakennuttama saunarakennus, jonne tulee yleisiä saunoja ja tilaussauna. Löylyjen on määrä alkaa sielläkin ensi keväänä. Hernesaaressa on lisäksi viime kesänä toimintansa aloittanut ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskisen tapahtuma-alue.

Hakaniemenrannassa, Merihaan rakennuskompleksien kyljessä on puolestaan toiminut jo vuodesta 2013 lähtien puupellettilämmitteinen Kulttuurisauna. Se on yleinen sauna, joka ei ota vastaan varauksia tai ryhmiä. Yli kolmen hengen seurueet eivät ole tervetulleita.

Omassa luokassaan lennokkuuden osalta on mainostoimisto N2:n ideoima Töölönlahden mittava uudistaminen muun muassa ruoppaamalla, patoamalla ja rakentamalla hotelleja.

Meriuimaloilla on pitkät perinteet Helsingissä. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa rannoilla oli lähemmäs kymmenen uimalaitosta, joissa pääsi peseytymään ja pulahtamaan laiturilta mereen. Sen ajan valokuvaajat ikuistivat mielellään rantojen elämää, kuten oheisista kuvista näkee.

Tuntematon / Helsingin kaupunginmuseo
Humallahden uimalaitos Töölössä 1920-luvulla. Uimalaitos purettiin 1950-luvulla.
Humallahden uimalaitos Töölössä 1920-luvulla. Uimalaitos purettiin 1950-luvulla.

Uimalaitokset suljettiin vähitellen, kun kylpyhuoneet yleistyivät kodeissa ja Helsingin rannat saastuivat.

K. K. Aro / Helsingin kaupunginmuseo
Ursinin uimalaitos Helsingin merisatamassa kuvattuna vuonna 1906.
Ursinin uimalaitos Helsingin merisatamassa kuvattuna vuonna 1906.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat