Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feministinen suunnittelu ohjaa lähiön remonttia Tukholmassa – tarvittaessa mahdollista Helsingissäkin

Kaupunki
 
Alexander Mahmoud
Norgegatan Tukholman Husbyn lähiössä vuonna 2014.
Norgegatan Tukholman Husbyn lähiössä vuonna 2014. Kuva: Alexander Mahmoud

Feministisen kaupunkisuunnittelun periaatteet ohjaavat tukholmalaisen Husbyn lähiön remonttia.

Hetkinen. Feministinen kaupunkisuunnittelu? Mitä se tarkoittaa?

Artikkeliin liittyvät

Hankkeesta kertovan Dagens Nyheter -lehden (DN) mukaan muun muassa seuraavaa: rikkinäisiä katuvaloja korjataan, pusikoita harvennetaan, pimeitä alikulkuja poistetaan. Alueen keskustaa kohennetaan monin tavoin.

Feministisen otteen suunnitteluun toi paikallinen aktivisti Banar Sabet.

”Miehet ovat hallinneet julkista tilaa. Jotta yhteiskunta muuttuisi tasa-arvoisemmaksi, meidän on pohdittava muutoksia fyysiseen ympäristöön”, Sabet sanoo DN:lle.

Lehden haastattelemien asukkaiden mukaan naisten huorittelu on arkipäivää. Lähiö tuli laajemmin tunnetuksi vuoden 2013 mellakoista, jotka kestivät pari viikkoa. Husbyn ongelmiin kuuluu myös huumekauppa, jota poliisi yrittää suitsia aiempaa voimallisemmin.

Sabetin innoittamana alueen vuokratalojen omistaja Svenska Bostäder teetti kyselyn naisten asemasta Husbyn julkisissa tiloissa. Erityisesti yksi paikka nousi esiin. Metroaseman sisäänkäynnin tuntumassa sijaitsee kahvila, jossa istuu lähes yksinomaan miehiä.

”Monet naiset kertoivat, että miehet harjoittivat sosiaalista kontrollia. ’Miksi hän on käynyt kaupungilla’, ’miksi hän tuli kotiin nyt’, ’mitä hänellä on päällään tänään’ ja niin edelleen”, kertoo Svenska Bostäderin Helen Larsson Dagens Nyheterille.

Myös Helsingissä kunnostetaan monia lähiöitä. Kaupunkisuunnitteluviraston päällikön Mikko Ahon mukaan feministiset periaatteet eivät ohjaa niitä tai Helsingin muutakaan suunnittelua.

”Minä en tunnista tätä näkökulmaa, vaikka keskustelua kyllä on ollut muualla. Meidän vuorovaikutuksessa tämä ei ole ollut fokuksessa.”

Yhdenlainen erityistarkastelu on jo lakisääteinen. Kaikissa Helsingin rakennushankkeissa arvioidaan esteettömyyttä, ja liikuntarajoitteisten aseman turvaamiseksi on joukko määräyksiä. Ahon mukaan Helsinki on kuitenkin avoin miettimään suunnittelua feministisestäkin näkökulmasta.

”Meidän pitää jatkuvasti kehittää uusia tapoja kuulla ihmisiä. Jos tulee tarvetta, niin henkisiä esteitä ei ole. On olennaisen tärkeätä miettiä, kenelle julkinen tila kuuluu. Suunnittelemme kaupunkia kaupunkilaisille, emme itsellemme”, Aho sanoo.

Entä se tukholmalainen kahvila, jonka asiakkaat olivat naisten mielestä häiritseviä? Vuokranantaja aikoo remontin yhteydessä lopettaa kahvilan sopimuksen ja tarjota myöhemmin toista paikkaa kauempana ihmisten kulkureiteistä, DN kertoo.

Lehti on kysynyt myös kahvilassa viihtyneen viisikymppisen miehen tuntoja. Hän ei ole muutoksista innoissaan.

”Olen istunut siellä joka päivä. Paikka oli hyvä, minne minä nyt menisin?”

Alexander Mahmoud
Tukholman Husbyn julkiset tilat ovat paikallisen aktivistin mukaan hankalia naisille.
Tukholman Husbyn julkiset tilat ovat paikallisen aktivistin mukaan hankalia naisille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat