Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wilma on oksennusastia tai hyvän mielen lähde – 300 oppilasta, opettajaa ja vanhempaa kertoi kantansa HS:lle

Kaupunki
 
Wilma herättää rajuja mielipiteitä: "Opettajien oksennusastia"
Wilma herättää rajuja mielipiteitä: "Opettajien oksennusastia"
Vilkas keskustelu Wilmasta jatkuu edelleen. Helsingin Sanomat kysyi huoltajilta, opettajilta ja oppilailta mielipiteitä yhteydenpito-ohjelmasta. Sadat vastaukset jakautuivat melko tasaisesti ohjelman puolustajiin ja vastustajiin.
Tausta

Wilma on joka koulussa erilainen

Wilma jakaa niin voimakkaasti mielipiteitä, koska se ei ole kaikkialla samanlainen. Joissain kunnissa käytetään kilpailevaa sähköistä reissuvihkoa kuten Helmiä, osa vanhemmista taas seuraa Wilmaa mobiilisovelluksella.

Perus-Wilmakin muuttuu koulusta toiseen. Koulu määrittelee itse, mikä näkyy ohjelmassa kenellekin. Valmiit vaihtoehdot merkintöihin vaihtelevat.

Väärinkäsityksiä voi siis aiheuttaa tekniikkakin, jos siitä ei kerrota avoimesti. Tärkeä ominaisuus ovat tuntimerkinnät, jotka on alunperin tehty opettajan henkilökohtaisen muistikirjan korvaajaksi. Opettaja kirjaa ehkä lähinnä itselleen muistiin, että ”Villellä läksyt tekemättä”.

Joissain kouluissa merkinnän näkee vain opettaja. Vanhemmat kuulevat asiasta vasta, jos tilanne toistuu ja opettaja päättää kertoa heille asiasta vaikka Wilman pikaviestillä.

Toisessa koulussa joka tuntimerkinnästä tulee ilmoitus Villen vanhempien kännyköihin. Ehkä Villen isä näin haluaakin – tai sitten hän hermostuu. Opettaja tarkoitti viestinsä neutraaliksi, mutta Villen isä luulee, että häntä itseään arvostellaan. Turha riita on valmis.

Yhdestä Wilma on fiksu väline, toinen vihaa sitä.

HS:n mielipidesivuilla on käyty kiivasta keskustelua koulujen viestintäjärjestelmästä Wilmasta. Kysyimme vanhemmilta, opettajilta ja nuorilta, mitä he ajattelevat. Liki 300 vastasi.

Enemmistö näki Wilmassa hyvääkin. Osa Wilmaa inhoavista kertoi, ettei enää avaa koko ohjelmaa.

Tiivistimme viesteistä niiden keskeisimmät väitteet.

1. Wilma on lasten rikosrekisteri

Yleisin syy inhota Wilmaa oli lapsista ja vanhemmista se, että opettaja kertoi vain ikävistä asioista sitä kautta. Wilmaa kuvattiin oksennusastiaksi tai kantelukoneeksi.

”Lapsista puhutaan värikoodein kuten terroristeista”, kirjoitti yksi vanhemmista.

Toinen vertasi koulua työelämään ja pelkäsi lasten itseluottamuksen kärsivän.

”Ajatella, jos esimieheni laittaisi joka työtunnistani kommentin järjestelmään: ’tuntityöskentelyssä parannettavaa’, ’unohti kulkukorttinsa’ ja niin edelleen.”

”Tyttäreni todistuksessa on pelkkiä kymppejä, mutta Wilmassa ei yhtään positiivista merkintää”, harmitteli toinen.

Nuori koki, että opettaja arvosteli Wilmassa hänen luonnettaan eikä käytöstä.

”Jotkut ihmiset vain ovat hiljaisia tai ujoja.”

Sami Kero / HS
”Oivaltavaa tuntityöskentelyä”. Kartanonkosken valmiissa Wilman merkinnöissä on monta positiivista vaihtoehtoa mukana.
”Oivaltavaa tuntityöskentelyä”. Kartanonkosken valmiissa Wilman merkinnöissä on monta positiivista vaihtoehtoa mukana.

2. Wilma on häirikkö

Osa piti Wilmaa ärsyttävänä, turhana tai kuormittavana. Kerrottiin toistuvista oudoista merkinnöistä: lapsi teroitti tunnilla kynää liian usein, lapsi haukotteli, lapsella ”oli asenne”.

”Nyky-yhteiskunta on täynnä harrastusmaailman nimenhuutoja, koulun wilmoja ja pankkitunnuksilla täytettäviä kaavakkeita. Työelämässä oleva ihminen ei jaksa kaikkea koko ajan”, sanoi kunnon keskustelua arvostava äiti, Laura Ohtonen.

Osa vanhemmista piti viestejä kiusantekona siksi, että oli vaikea keksiä, miten pikkuasioihin pitäisi jälkeenpäin puuttua. Vakavista huolista haluttiin ennemmin puhua kasvokkain tai puhelimessa.

Opettajistakin osa piti Wilmaa aikarosvona.

”On mielekkäämpää ja tuloksellisempaa käyttää se vähä aika, mitä yhdelle oppilaalle riittää, henkilökohtaiseen kohtaamiseen.”

3. Wilma on tsemppaaja

Suomessa on lukuisia kouluja, joissa Wilmaa käytetään harkitusti oppilaiden rohkaisemiseen. Monet vanhemmat ilahtuvat joka viestistä. Osa vanhemmista arvosti Wilmaa nimenomaan silloin, kun oma murrosikäinen sai sekä positiivisia ja negatiivisia merkintöjä.

”Olen nähnyt, miten iso merkitys sillä on lapsen opiskelumotivaatioon.”

”Yläasteella lähes kaikki opettajat käyttävät myös hyvä-merkintöjä. Tulee aina hyvä mieli", kertoi eräs nuori.

Joissain kouluissa kehut eivät näy Wilmassa, vaikka opettaja niitä jakaisi muuten. Osa opettajista kertoo haluavansa kannustaa oppilaita suoraan, ei selän takana sähköisesti.

Sami Kero / HS
Kieltenopettaja Ella Väinölä tekee merkintöjä Wilmaan. Hän miettii aina erityisen tarkkaan, miten asioista kirjoittaa. Ilman ilmeitä ja äänensävyjä on helpompi käsittää väärin.
Kieltenopettaja Ella Väinölä tekee merkintöjä Wilmaan. Hän miettii aina erityisen tarkkaan, miten asioista kirjoittaa. Ilman ilmeitä ja äänensävyjä on helpompi käsittää väärin.

4. Wilma on kätevä työkalu

Osa piti Wilmaa tehokkaana apuna käytännön asioissa. Opettajille se oli vain pieni osa laajaa sähköistä järjestelmää. Vanhemmista moni kehui, että tapaamisten sopiminen ja poissaoloista ilmoittaminen kävivät helposti tai koulun tapahtumista sai tietoa. Joku vanhemmista tosin kertoi, että esimerkiksi tarpeesta tuoda sukset liikuntatunnille kerrottiin iltakymmeneltä edellisenä iltana.

Helpotusta arkeen hehkutti myös muutama kyselyyn vastannut täysi-ikäinen lukiolainen. Wilma oli yksinkertaisin tapa kursseille ilmoittautumiseen ja opettajien tavoittamiseen.

”Toki joskus olisin toivonut etteivät vanhempani saa kaikkea tietoa heti koululta, kuten varmasti jokainen opiskelija. Kokonaisuudessaan se on täyttänyt informatiivisen tehtävänsä”, kertoi joulukuussa lakkiaan juhliva Perttu Yli-Opas.

Pieni osa vanhemmista piti Wilmaa liian tehokkaana. Heistä nuorten olisi helpompi opetella huolehtimaan asioistaan, jos Wilma ei kertoisi läksyjä, kuten se joissain kouluissa tekee.

Opettaja muistutti, että Wilman käyttökelpoisuus tiedottamisessa kärsii heti, jos yksikin vanhempi luokalla kieltäytyy avaamasta sitä.

5. Wilma on peili: katso siihen

Tämä oli yleisimmin toistuva viesti. Jos Wilmassa on lapsesta satamäärin kielteisiä merkintöjä, vanhemman tehtävä on ottaa ne vakavasti, moni ajattelee. ”Vanhemmat etsivät syytä muista, sen sijaan että puuttuisivat rakentavasti oman lapsen toimintaan”, mietti eräs vanhempi.

”Opettaja ajattelee oppilaan etua, jos nostaa ongelmat esille”, sanoi yksi opettajista. Toinen mietti, että vakavan häiriökäyttäymisen kohdalla Wilma joskus tulvii negatiivista siksi, että vanhemmat eivät vastaa puhelimeen eivätkä kutsuihin tulla koululle.

”On valheellista ja vaarallista kirjoittaa Wilmaan höpöhöpöä ja kertoa nuoren olevan mitä moitteettomin kullannuppu, jos hän käyttäytyy huonosti. Silmien sulkeminen ei palvele ketään”, kertoi kolmas opettaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat