Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kartanonkoskella Wilma lauloi kiitosta

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Fanny Lappalainen ja Meri Seppälä viettävät välituntia Kartanonkosken koulun sohvilla.
Fanny Lappalainen ja Meri Seppälä viettävät välituntia Kartanonkosken koulun sohvilla. Kuva: Sami Kero / HS

Kartanonkosken yhtenäiskoulussa Vantaalla yläluokat kilpailivat syksyllä siitä, ketkä saavat eniten kiittäviä merkintöjä Wilmaan.

Kisan voitti 9B. Vielä tärkeämpää on, että kannustus vaikutti. Luokissa oli rauhallisempaa, henki hyvä, negatiivisia merkintöjä Wilmassa vähemmän.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun Kartanonkoskella kehutaan järjestelmällisesti. Samaa tehdään lukuisissa kouluissa ympäri Suomen. Idea kilpailusta oli oppilaiden.

”Kyllä sitä enemmän tsemppaa itseään, jos saa positiivista palautetta”, sanoo yhdeksäsluokkalainen Markus Häggblom.

Nuoret pitävät Wilmaa hyödyllisenä, se on paikka nähdä vaikka kokeiden aikataulut helposti.

”Ei Wilma kenenkään elämää pilaa. Vaikka varmaan riippuu paljon siitä, millainen oppilas Wilmaa käyttää”, sanoo Fanny Lappalainen. Meri Seppälän mielestä Wilma vahvistaa oppilaan omatoimisuutta.

Kartanonkoskella aineenopettajalla voi olla opetettavana pari sataa nuorta. Kiitokselle yritetään varata silti aikaa sekä kasvokkain että Wilmassa. ”Erityisen tärkeää tämä on oppilaan kanssa, jolla ei mene tasaisen hyvin”, sanoo äidinkielenopettaja Iina Vidgrén.

Melkein itsestään kehuja sataa, kun opettaja innostuu itsekin. Joku oivaltaa tai kysyy viisaita. Tai keskittyy lukemiseen niin, että opettajan sydämessä läikähtää.

”Mutta kiitosta pitää tulla vain aiheesta. Muuten idea vesittyy”, muistuttaa ruotsia ja ranskaa opettava Ella Väinölä.

Kun oppilasta moititaan, sanat mietitään tarkkaan. Seitsemäsluokkalaiset näkevät jo itse, mitä heistä kirjoitetaan. Usein opettaja myös puhuu heti nuoren kanssa siitä, miten asioista kerrotaan vanhemmille.

Ristiriitoja tulee harvoin, kertovat opettajat. Isoista ongelmista soitetaan kotiin. Koulun kuulumisista kerrotaan myös rehtorin kuukausikirjeessä verkossa sekä oppilaiden blogissa.

”Vastakkainasettelu tuntuu hölmöltä. Me olemme samalla puolella vanhempien kanssa. Kaikki me haluamme nuorille tasapainoista kasvua”, sanoo kotitalousopettaja Tuija Laine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat